Tot hoe laat ‘s avonds mogen buren lawaai maken met boren enz

Wat is het?

Volgens de wet (Beleidsregel bouwhinder) mogen bouwbedrijven bezig zijn met werkzaamheden door de weeks van 7.00 tot 19.00. Dit zijn ook de tijden voor andere personen die aan het klussen zijn. Op zondag (vanaf zondag ochtend 7.00 tot maandag ochtend 7.00) mag de openbare rust door arbeid in beroep of bedrijf niet verstoord worden (artikel 6 Zondagswet). Volgens de Algemene plaatselijke verordening van de gemeente mag er worden geklust tot 22.00 uur. De wet stelt dat het niet toegestaan is overlast te veroorzaken in de vorm van rook, geluid, schaduw of andere vormen.

Zo begint u:

Stap 1 Zijn er net nieuwe buren komen wonen, dan word de woning vaak verbouwd, hierbij weet u dat er geluidsoverlast zal zijn de aankomende weken. Maak kennis met uw nieuwe buren en bespreek het probleem geluidsoverlast en uw wensen.

Het heeft veel al te maken hoe belangrijk de personen het vinden om de klus af te maken. Iemand die rekening houd met zijn buren stopt op een normale tijd, zodat andere buren avondrust hebben. Andere buren die minder rekening houden zullen doorgaan tot 22.00 uur of later.

Stap 2 “de tijd vliegt” het kan zijn dat uw buren totaal niet in de gaten hebben hoe laat het eigenlijk is. Ga het gesprek met uw buren aan, op een rustige manier en een grapje.

Stap 3 Hoe vaak boren of klussen uw buren? Als het bij een nieuw huis is dan zal dit enige tijd duren en daarna stopt het. Bij iemand die als hobby bijvoorbeeld meubels maakt kan dit dagelijks zijn. Heeft u vaker last van het boren of wilt u dat het stopt, ga het gesprek aan met uw buren en vraag hoe lang ze nog denken dat ze nodig hebben. Vraag of ze na een bepaalde tijd andere klus werkzaamheden kunnen doen voor de rust.

Stap 4 Maak opname van de geluidsoverlast, deze kunnen dienen als bewijs van de overlast, wanneer u een melding maakt. Stuur dit mee met uw melding maak er een screenshot van en bewaar alle meldingen. Vraag andere buren of zij er ook veel last van hebben en of ze met u een melding maken.  Aan de hand van de hoeveelheid kunt u besluiten om een melding te doen bij de woningbouw of bij politie.

Stap 5 Heeft het bovenstaande te weinig resultaat, dan kunt u een buurtbemiddelaar inschakelen die samen met u het gesprek aan gaat. Hierbij moet de andere persoon wel aangeven dat het regelmatig aan het klussen is. Doet de persoon dit niet kan de bemiddelaar niks doen.

Het verwachte resultaat:

Na het lezen van het stappenplan heeft een duidelijk beeld tot hoe laat buren kunnen en mogen klussen. Gaan uw buren te lang door heeft een stappenplan die u naar een oplossing kan leiden.

Tips:

  • Gaat u verbouwen of een dagje klussen meld het even aan de buren, dit voorkomt een hoop ergernissen.
  • Woont u in een appartementencomplex of in een flat maak samen regels over de tijden waarop klussen en dergelijke mag vanaf hoe laat tot hoe laat.  Bijvoorbeeld: Werkdagen: 08.00 tot 21.00 Weekend: 10.00 tot 18.00 Mochten het toch noodzakelijk zijn dat je extra geluidsoverlast moet veroorzaken overleg dan met elkaar! Denk eraan dat kleine kinderen al kunnen slapen vanaf 19.00! Respecteer elkaars leefruimte!

Waarschuwingen:

  • Ga niet op hoge poten naar uw buren, dit werkt averechts. Kies een rustig moment wacht desnoods tot de volgende morgen. Alleen een rustig gesprek bied resultaten.

 

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.