Toeslagen

Wat is een toeslag?

Een toeslag is een bijdrage in de kosten van de belastingdienst. Mensen met een laag inkomen kunnen deze aanvragen. Een toeslag moet u zelf aanvragen de belastingdienst vraagt niet zelf voor u een toeslag aan ook al heeft u hier recht op.

Welke toeslagen zijn er?

De belastingdienst heeft 4 verschillende toeslagen namelijk:

Wat is mijn toeslagen en wat kan ik vinden in mijn toeslagen?

Op de website van de belastingdienst vind u het onderdeel mijn toeslagen. Hier kunt u inloggen op uw persoonlijke pagina over uw toeslagen. Hier kunt u nieuwe aanvragen en of wijzigen of het overzicht bekijken welke toeslagen u heeft en hoeveel u per maand ontvangt.

 • Toeslagenoverzicht: Staan de toeslagen die u heeft en welke u nog zou kunnen aanvragen.
 • Actuele berekeningen vind u de berekeningen terug van de afgelopen 3 jaar.
 • Mijn beschikking vind u de laatste 5 jaar terug
 • Uitbetaling wanneer de toeslagen zijn uitbetaald en welk bedrag van de afgelopen 3 jaar

Hoeveel toeslag kan ik krijgen?

Voor een toeslag staan geen vaste bedragen, dit is afhankelijk van uw inkomsten en bijvoorbeeld de huur van uw woning. Hoeveel u precies krijgt kunt u uitrekeningen aan de hand van de gegevens die worden gevraagd bij het berekenen van uw toeslag of door het maken van een proefberekening.

Hoe vraag ik een toeslag aan?

Voor alle 4 de toeslagen gelden bepaalde voorwaarden waaraan u moet voldoen om in aanmerking te komen voor de toeslag, deze veranderen vaak 1x per jaar, op de website van de belastingdienst vind u hier meer actuele informatie over.

Een toeslagen van de belastingdienst vraagt u aan op de website van de belastingdienst: http://belastingdienst.nl/toeslagen . Een toeslag kunt u aanvragen tot 4 jaar terug. Voor het aanvragen heeft u een digid nodig om in te loggen op de website. Deze kunt u aanvragen via https://digid.nl Na enkele dagen ontvangt u een code voor uw digid en kunt u op de website van de belastingdienst u toeslagen aanvragen. Een proefberekening kunt u hier doen. Maak eerst een proefberekening en bewaar de tot u officieel de voorlopige berekening heeft van de belastingdienst zodat u deze kunt vergelijken.

 • Bij de huurtoeslag word gerekend met de rekenhuur. De kale huur samen met de servicekosten is de totale rekenhuur. Dit is niet het gehel bedrag wat u maandelijks betaald aan huur. Zie huur en toeslagen.
 • Rekenhuur is een term uit van de belastingdienst voor het aanvragen van de huurtoeslag ook wel de netto huur. Het is de kale huur plus servicekosten zoals lift, verlichting, schoonmaakkosten, huismeester en gemeenschappelijke ruimten. De bruto huur betreft het totale bedrag dat u voor de woning moet betalen. De rekenhuur betreft de kale huur plus een bedrag aan subsidiabele servicekosten. De rekenhuur is het bedrag waarmee rekening wordt gehouden bij de toekenning van huurtoeslag. Dit bedrag is meestal lager dan de bruto huur omdat niet alle servicekosten meetellen in de rekenhuur.
 • Wat zijn subsidiabele servicekosten? Dit zijn servicekosten die u mag meetellen in de berekening van de huurtoeslag. Voor sommige kosten geldt een maximumbedrag. De servicekosten die subsidiabel zijn, zijn: elektra algemene ruimten, schoonmaakkosten algemene ruimten en verlichting algemene ruimten. Op de website van De Belastingdienst Toeslagen vindt u hierover meer informatie. Wat is de kale huur? De kale huurprijs is de vergoeding die de huurder betaalt voor enkel en alleen het gebruik van de woning. Waar vind ik de bedragen? De kale huurprijs en uw servicekosten staan meestal in uw huurcontract of in de brief over de jaarlijkse huurverhoging.
 • Toetsingsinkomen is het inkomen dat in in totaal heeft dus inclusief vakantiegeld over een jaar. Dit inkomen word gebruikt bij het aanvragen van de zorgtoeslag.

Vraag een toeslag altijd aan bij de belastingdienst via de website of via een formulier, zo weet u zeker dat u ook echt een toeslag aanvraagt. Lees verder hierover in het artikel Betaal nooit voor uw toeslagen en of digid

Wanneer woont u samen volgens de belastingdienst?

Voor de belastingdienst woont u samen als u met uw huisgenoten op hetzelfde adres staat ingeschreven bij de gemeente, u woont dus ook samen als bijvoorbeeld uw kind of uw broer op uw adres ingeschreven staat. Woonde u in dec 2013 al samen dan moet u deze datum doorgeven en daarna een wijzing voor de verhuizing. Woonde u nog niet samen dan kunt u dec 2014 doorgeven. In dec 2014 dec 2011 bent u fysiek samen gaan wonen.

Gaat u samenwonen en heeft u een samenlevingscontract? De persoon die verhuist, moet dit doorgeven aan de gemeente. De belastingdienst krijgt deze informatie vervolgens weer van uw gemeente. Krijgt u allebei dezelfde toeslagen?

 • Dan worden deze stop gezet bij 1 van u gestopt, de hoogte van de toeslag veranderd en het bedrag is voortaan samen.
 • Verhuist u van een huurhuis naar een koopwoning, dan heeft u geen recht meer op huurtoeslag. Zeg de huurtoeslag op tijd stop en voorkom terug betaling.
 • Geef uw nieuwe adres en uw nieuwe huur aan ons door, dan word uw huurtoeslag aangepast.

Via mijn toeslagen van de belastingdienst kunt u dit makkelijk online wijzigen en of stopzetten, hiervoor heeft u wel een digiD nodig. Wanneer u gaat verhuizen en de toeslag staat op uw naam, dan neemt u de huurtoeslag mee naar uw nieuwe woning. Ook wijzigingen als iemand die verhuisd uit uw woning moet u doorgeven. Doorgeven aan de belastingdienst en gemeente dat u bent verhuisd, uw nieuwe huur en of de kinderen bij u of uw ex gaan wonen. Zodat zij een nieuwe berekening kunnen maken. Verhuisd u naar een koopwoning, dan heeft u geen recht meer op de huurtoeslag.

Een scheiding heeft gevolgen voor uw toeslagen.

Doordat u inkomen minder word kan het zijn dat u meer toeslag ontvangt. Staat de toeslag op de naam van uw partner, dan moet u zelf opnieuw de toeslag aanvragen. Staat de toeslag op uw naam dan word er door de belastingdienst een nieuwe berekening gemaakt. Door de scheiding heeft u geen toeslagpartner meer en worden de toeslagen niet meer als 1 gestort op uw rekening. Het inkomen bestaat alleen uit uw eigen inkomen, het inkomen van uw ex telt niet meer mee, na dat het officieel is dat u niet meer bij elkaar woont. Dus woont uw ex- partner nog een half jaar bij u dan word het inkomen van uw ex voor het half jaar meegeteld.

Alle wijzingen in uw situatie moet u binnen 4 weken doorgeven aan de belastingdienst. Wanneer u de wijziging niet juist of op tijd doorgeeft heeft dit gevolgen voor uw toeslag. Het kan zijn dat u een geheel jaar moet terug betalen en dat uw toeslag word gestopt. U hebt een echtscheiding aangevraagd bij de rechtbank. U hebt een scheiding van tafel en bed aangevraagd bij de rechtbank. U hebt een ontbinding aangevraagd van uw geregistreerde partnerschap bij de rechtbank, een advocaat of notaris. U hebt uw samenlevingscontract laten ontbinden door een notaris. uw nieuwe , inkomen,uw nieuwe adres en de nieuwe huur voor uw huurtoeslag, uw nieuwe rekeningnummer, uw nieuwe gezinssamenstelling.

Belasting administratie

Bewaar alle papieren van de belastingdienst, uw financieel jaaroverzicht en uw jaaropgaven op in 1 map. Zorg ervoor dat u de papieren per jaar achter een tabblad stopt of berg dit op in een aparte map per jaar. Tot 5 jaar terug is het mogelijk om nog inkomsten belasting terug te vragen. Hiervoor heeft u wel de bewijzen nodig van de gemaakte kosten, zoals uw bankafschriften of bonnetjes, bewaar deze goed. Scan ze in en bewaar ze op een usb dit scheelt een hoop ruimte en u raakt ze niet kwijt. Zo heeft u altijd alles bij de hand. De map is niet alleen voor de belasting bedrijven zoals de gemeente vragen bij het aanvragen van bijzondere bijstand ook om deze gegevens.

Voor het doen van inkomsten belasting heeft u een digid, inkomstengegevens, specificaties zorgkosten jaaropgaven nodig. Heeft u verschillende werkgevers of uitzendbureaus gehad of wisselend loon? Heeft u een uitkering? Maak een overzicht van al uw inkomsten van het afgelopen jaar en verzamel de jaaropgaven. Hierop vind u het loon wat u in een jaar heeft verdient voor dat bedrijf, waar u belasting over moet betalen. Van iedere bankrekening krijgt u van de bank jaarlijks een financieel jaaroverzicht. Hierop staat uw saldo van 1 januari en 31 december. Zorg voor een compleet overzicht voor u start met uw aangifte, anders moet u gaan zoeken tijdens u aangifte, wat fouten kan veroorzaken.

Ik moet mijn toeslag terugbetalen hoe komt dit?

De belastingdienst maakt meerdere overzichten, met een voorlopige en een definitieve berekening. Het bedrag van de voorlopige berekening krijgt u gestort op uw rekening en aan het eind van het jaar maakt de belastingdienst een nieuwe berekening en kan het zijn dat u een bedrag terug moet betalen omdat de 1ste berekening hoger is ingeschat of er iets is veranderd in uw inkomsten.

Een voorlopige aanslag is bedrag wat uit uw aangifte is gekomen, op dit moment heeft de belastingdienst nog niet uw aangifte gezien. Hiermee is dus nog niet gezegd dat u dit bedrag in zijn geheel mag houden. Wanneer het is gecontroleerd krijgt u een definitieve aanslag, dit het bedrag wat u mag houden of moet bij betalen. Omdat er een verschil in kan zitten, is het verstand om het bedrag van de voorlopige aanslag apart te zetten.

Elk jaar krijgt u in januari een brief van de belastingdienst voor aangifte van uw inkomsten belasting, deze brief wordt ook wel een aangifte brief genoemd. Wanneer u een brief heeft ontvangen bent u verplicht u aangifte te doen voor 1 april, in juli krijgt u van de belastingdienst een bericht of u moet bijbetalen of geld terug krijgt. Doe ruim op tijd uw digitale belastingaangifte en voorkom dat u niet kunt inloggen. Als u aangifte doet via de website van de Belastingdienst, wacht deze maand dan niet tot het laatste moment. De belastingdienst verwacht in de laatste week van april namelijk grote drukte op hun site. De meest rustige momenten om digitaal aangifte te doen zijn: ’s ochtends, ‘s middags tussen 15.00 en 18.00 uur en ’s avonds ná 22.00 uur. Aftrekposten zijn kosten die u heeft gemaakt en die u mag aftrekken van uw inkomsten. Aftrekposten zorgen ervoor dat u minder belasting moet betalen of zelfs geld terug krijgt, zoals bij hypotheekrente, zorg- of schoolkosten.

Tegen de definitieve berekening kunt u bezwaar maken wanneer deze niet klopt, maak hiervoor eerst een eigen berekening die kan aantonen dat het bedrag niet klopt. Klopt het bedrag dan moet u dit bedrag terug betalen wanneer dit niet gaat, neem dan zo snel mogelijk contact op met de belastingdienst voor met maken van een betalingsregeling.  De belastingdienst kan een berekening tot 5 jaar terug terug vragen.

Afbetalingsregeling met de Belastingdienst. Probeer zo snel mogelijk een afbetalingsregeling te regelen met de Belastingdienst. Dan kunt u maandelijks een termijnbedrag betalen van minimaal €20,- voor de duur van 24 maanden of de € 20,- word ingehouden op de nog te ontvangen toeslag. Als u de schuld zou aflossen met het minimale bedrag betaald u maar €480 euro terug in twee jaar. De schulden die u heeft zijn € 4000,- : 24 maanden = € 166.66 per maand + rente.. De rente die u betaald is vanaf de uiterste betaaldatum tot totaal schuldenvrij. De kosten kunt u op dit moment niet maandelijks missen, dan kunt u een persoonlijke afbetalingsregeling aanvragen, hierdoor kunt u een lager termijn bedrag afspreken. Hier zijn voorwaarden aan verbonden deze kunt u lezen in dit artikel http://www.belastingdienst.nl/

Maak een overzicht van al uw bankrekeningen. Noteer de volgende gegevens naam bank, bankrekeningnummer, tenaamstelling, soort/doel bankrekening (pin/spaar/belegging) Dit overzicht bewaart uw voorin uw belastingmap, voor het eerste tabblad. Als er ergens een ambtshalve aanslag is opgelegd, betekent dat ze uw inkomen geschat hebben en geen rekening hebben gehouden met uw aftrekposten.

Geplaatst in T