Pictogrammen

Hoe begin ik met pictogrammen? Begin op een rustig moment met pictogrammen, bijvoorbeeld niet bij het begin van het nieuwe schooljaar omdat dit al extra prikkels met zich mee brengt, maar begin dan in de zomervakantie. Bespreek de avond van te voren en eventueel in de ochtend kort, de planning van de volgende dag. Op school worden picto’s gebruikt voor een aantal zaken bijvoorbeeld een stappenplan in de toiletten of voor een dagplanning, daar kunt u ook al ideetjes vragen of gebruiken voor thuis.

Vermijden

Waarom vermijd personen plaatsen? Iemand vermijd plaatsen omdat het te veel herinnerd aan het opgelopen trauma, de plaats te veel stress oplevert of de persoon smoezen. Ongeveer 5-15% van de mensen heeft gedurende zijn hele leven last van een sociale fobie. Hoe merk je dat iemand plaatsen vermijd? Personen gaan smoezen bedenken zoals geen zin, komt later wel, te druk en dan heb ik last van de prikkels. Door het niet gaan en de smoezen als echt te beschouwen, heeft een persoon een grotere kans op een sociaal isolement. Sociale fobie is u bent bang dat anderen op u letten, Lees het gehele artikel →

Driftbui

Kinderen vanaf 1 jaar gaan leren zelf te lopen en worden hierdoor steeds ondernemender. In deze tijd gaat u kind steeds mee zelf willen doen en zelf bepalen wat er gebeurt. Wanneer dit niet gebeurt word het kind vaak driftig, dit is een normale fase waar u kind doorheen moet. Een driftbui is niet altijd te voorkomen, maar met onderstaande kunt u er wel veel proberen te voorkomen. Het ligt vaak aan het temperament en aan de fase waar uw kind in zit, zoals “2 nee “.

Mijn kind speelt niet samen. Is dat normaal?

Een veel gestelde vraag van ouders: “mijn kind speelt niet samen. Is dat normaal?” Voor veel ouders is dit een lastig thema, u wilt immers graag dat uw kind wel deelt en samenspeelt, maar in de peuterleeftijd is dit heel normaal gedrag. In deze leeftijd spelen ze vaak nog niet samen maar apart of naast elkaar. Dit naast elkaar spelen met hetzelfde materiaal, noemen we parallel spel. Peuters en kleuters houden zich ook bezig met een andere spelvorm: toekijkend spel. Hierbij kijken ze alleen naar het spel van anderen zonder zelf mee te doen.

Hoe kan ik minder boos reageren?

“Nee he, daar gaat ie weer! Alwéer boos! Op de time-out plek met hem, nu!” Pfff, dat is al de zoveelste keer, dat je niet luistert, ruim je speelgoed op!!! Als ouder word uw geduld vaak op de proef gesteld, kinderen vinden het leuk om uit te dagen en door te gaan, de gevolgen hiervan kunnen ze nog niet overzien, dus zijn daardoor minder belangrijk voor hun. Het kan natuurlijk voorkomen dat u naar de zoveelste keer boos reageert naar uw kind, dat uw geduld op is, zorg ervoor dat u kind dan niet schrikt van uw reactie. 

Mijn dochter zit overal aan, wat kan ik hieraan doen?

Ik kreeg de vraag; Onze dochter is 23 maanden en zit overal aan! Thuis is dat lastig maar op bezoek gaan vind ik momenteel minder leuk….Wat zou ik kunnen doen? In kind in deze leeftijd is nog alles aan het ontdekken en ziet het gevaar nog niet van dingen om trekken op tillen enz.  Ze willen graag alles vast houden en ontdekken wat het zou kunnen zijn, dit gedrag hoort bij de leeftijd van uw kind. Zorg ervoor dat u het gedrag positief benaderd, door uw kind te straffen krijgt uw kind het gevoel dat het niet mag ontdekken en Lees het gehele artikel →