Zelfvertrouwen

Durft je kind iets niet? Bespreek met je kind de 1e stap. En dat ie die wel kan doen. Zeg: probeer het eerst even zelf als het niet lukt kom dan terug dan kijken we samen. (3-16jr). Van moeilijke dingen doen groeien de hersenen van je kind. Geef dus ook complimenten voor dingen waar je kind niet zo goed in is. Maar wat het wel gaat doen, probeert en misschien nog faalt. Bv ‘ wat deed jij je best zeg, met rekenen’ , is dan een goeie.

Diagnose

Hoe leg u iemand uw diagnose uit? Wanneer u de letters PTSS uitlegt, Post Traumatisch Stress Syndroom, dan zijn er 3 signalen, die eruit springen het trauma, psychisch en stress, hierop reageren mensen direct, ook al weten ze verder niet wat het inhoud. Bij trauma is de volgende vraag wat is er gebeurt, waardoor u bent verplicht een deel van uw trauma opnieuw te beleven en te vertellen. Bij stress word gedacht aan de normale stress die iedereen wel eens heeft. Bij psychisch is het vaak afstand bewaren.

medicatie

Medicatie voor PTSS Welke medicatie krijgt iemand met PTSS? Voor de PTSS word vaak anti-depressivia gegeven, met diverse benamingen, zoals haldol, oxazepam 10 mg, seresta 30mg, Seroquel Xr 300 mg, lorazepam 1 mg, citalopram 10mg, quetiapine ret 200 mg. Wat doet dit medicijn? Van het medicijn word u licht in het hoofd, versuft, het dooft de gedachten stromingen, waardoor het rustiger lijkt en dagelijks leven makkelijker gaat.

Woordenschat

Hoeveel woorden kent mijn kind? Vanaf de 18 maanden groeit de woordenschat explosief. Aan het einde van de basisschool kent uw kind minimaal 15.000 woorden.  Dit is nodig om een goede start te kunnen maken op het voorgezet onderwijs. De woordenschat van kinderen die veel lezen is in het algemeen 4 keer zo groot dan die van kinderen die zelden of nooit Voordat een kind taal zelf gebruikt, moet hij het eerst begrijpen. Bied dus veel taal aan door voorlezen en benoemen. De leeswoordenschat bouwt voort op de mondelinge woordenschat. Vroege interventie is dan ook van belang!

Voorlezen

Hoe lang lees ik mijn kind voor? Slecht 30% van de ouders van een baby lezen hun kindje wel eens voor. Met voorlezen kunt u niet vroeg genoeg beginnen. Uit onderzoek blijkt dat zelfs baby’s dol zijn op boeken. Voor een kind is het belangrijk dat het elke dag word voorgelezen. Zorg ervoor dat het niet te kort is, ongeveer 20 tot 30 minuten is voldoende. Lees elke dag voor, kies hiervoor een vaste voorleesmomenten op de dag, bijvoorbeeld voor het slapen gaan.  Er zijn veel prentenboeken met verschillende thema’s beschikbaar. 

Hoe leer ik mijn kind lezen?

Wat moet mijn kind al kennen voor het kan beginnen met lezen? Om te kunnen lezen is het belangrijk dat er een grote woordenschat is en dat uw kind letters herkent en van losse letters woorden kan maken. Hiervoor kunt u eerst beginnen met het hakken en plakken van woorden. Eerst moet u kind de letters en woorden herinneren, daarna ze begrijpen, om ze daarna te kunnen toepassen. Het is belangrijk dat de letters geautomatiseerd zijn. Dat betekent dat uw kind niet lang hoeft na te denken hoe een letter of een klank wordt uitgesproken.

Heeft uw kind een vuiltje in het oog?

Hoe ontstaat het? Kinderen kunnen tijdens spelen gemakkelijk een vuiltje in het oog krijgen. Het gaat dan meestal om zand of stof. Als het gewoon om wat onschuldig zand of stof gaat, traant het er vaak al meteen weer uit. Het vuiltje drijft dan op toenemend traanvocht naar de ooghoek en laat zich dan gemakkelijk uit het oog verwijderen. 

Heeft uw kind iets in zijn oor gestopt?

Heeft uw kind iets in zijn oor gestopt? Een kind gezellig aan het spellen, u staat even op om de telefoon op te maken, wanneer u terugdraait ziet u uw kind de beweging te maken om een kraal in zijn oor stoppen, uw rent er naar toe maar helaas te laat. Wat kunt u dan doen? Hoe ontstaat het? Kinderen onder de drie jaar stoppen nog veel in hun mond, neus en oren. Voorwerpen die in de gehoorgang terecht kunnen komen zijn kleine stukjes speelgoed, krijtjes, klei, insecten, stukjes voedsel etc. Dit is een fase van ontdekking van spullen, maar Lees het gehele artikel →

Is uw kind gebeten door een huisdier?

Is uw kind gebeten door een huisdier? Er zijn gemiddeld 1 miljoen honden in Nederland die worden gehouden als huisdier. Jaarlijks zijn er 40.000 mensen die worden gebeten door een huisdier en die hiervoor naar de huisarts gaan. In 90% van deze gevallen gaat het om een hondenbeet, vooral bij jongere mensen (onder de 30 jaar). Vaak is de bijtwond op de arm, been en bij kinderen komt het vaker voor dat er ook in het gezicht is gebeten. Dit letsel word in de meeste gevallen toegebracht door de eigen hond of een bekende hond.

Hoe kunt u uw kind de breuken leren?

Wanneer gaat u kind breuken leren? In groep 5 leer uw kind de breuken en is de start van de basis voor het wiskunde. Er word begonnen met een 1/2, 1/3 en 1/4. Breuken zijn niets anders dan deelsommen want een breukstreep is hetzelfde als een deelteken. Welke begrippen worden gebruikt? In breuken word er gesproken over een teller en een noemer. Het getal boven de streep is de teller ( 1/2), het getal onder de streep is de noemer (1/2).  Zo geeft in de breuk 3⁄4 de teller 3 aan dat de breuk bestaat uit 3 delen ter grootte Lees het gehele artikel →