Terugval

Wat is een terugval?

Een terugval komt vaak voor bij een opname en de persoon gaat weer naar huis. De persoon blokkeert op dezelfde punten als voor de opname. In plaats van dat het beter gaat met de persoon, gaat de persoon steeds verder achteruit.

Hoe ontstaat een terugval?

Een terugval ontstaat doordat er bij de GGZ weinig mogelijkheden zijn om dingen te leren zoals het omgaan met uw stress en/of uw diagnose. Omdat persoon dit niet hebben geleerd, raken ze bij thuis komt vaak in paniek of de stress en overzien de situatie moeilijk.

Tijdens de opname is een persoon 7 dagen per week op de afdeling, kan een gesprek aan gaan met verpleegkundige en/of arts, de zorgen kunnen worden besproken. Op de afdeling zijn gemiddeld 30 mensen aanwezig, dus ook aanspraak. Als de persoon thuis komt is het huis vaak leeg, geen mensen om zich heen en kan hierdoor moeilijker de zorgen bespreken. Dit maakt dat de persoon zich snel eenzaam voelt, niet begrepen en/of gehoord en daardoor denk zie je wel het heeft geen zin, ik kan het toch niet.

Daarnaast is het mogelijk om een terug val te krijgen als de behandeling stopt en hierdoor geen medicatie meer hebt, de persoon is dan verplicht in een keer te doen zonder medicatie waar hij/zij tijdens de opname aan is gewent, dus krijgt hiervan afkickverschijnselen. De kans op een terugval is erg groot en de persoon ontwikkeld een strippenkaart bij de GGZ. Het komt hierdoor veel op zelf educatie aan.

Wanneer de persoon niet de juiste structuur en dagplanning heeft is er een groot risico op terugval. Door het niet volledig kunnen plannen van een dag zit de persoon veel, hierdoor zijn er meer gedachtestromingen die kunnen zorgen voor een grotere terugval en meer negatief denken.

Wanneer heeft iemand een terugval?

De persoon heeft een terugval wanneer het is terug gevallen in oude gewoontes, die het voor de persoon er niet beter opmaken. Het is afhankelijk van de persoon welke signalen hij/zij heeft. Als de persoon zich slecht voelt, de persoon klachten heeft van griepverschijnselen, is vaker somber of is liever alleen, gaat vaker negatief denken, als de persoon veel stress, paniek, angst ervaart, is de kans groot dat de persoon een terugval heeft.

De persoon die een terugval heeft, heeft vaak niet de moed/energie om dit nog een keer aan te gaan, de persoon geeft het dan op. Vaak doen werkgevers en naasten hetzelfde omdat een terugval word gezien als niet kunnen presteren en/of niet verbeteren.

Vermoeidheid kan zorgen voor een snellere terugval, het is daarom belangrijk goed en voldoende te slapen.  Heeft u last van triggers bij het slapen en zijn dit vaak gedachten die u wakker houden of bent u heel de nacht aan het piekeren dan is het verstandig het slaapschema bij te houden om meer zicht te krijgen op uw slaapproblematiek.

Wat kan een persoon doen in een terugval?

Een terugval kan worden voorkomen wanneer een persoon leert omgaan met de gedachten en emoties. De persoon kan dit leren door te signaleren en triggers te herkennen en door het bijhouden van schema’s vanaf de eerste dag na ontslag.

De moeilijke momenten komen vaak vanuit uw triggers, deze triggers zijn voor u een grote risicogroep. De trigger verschillen per persoon, het zijn vaak de triggers die u van te voren ook had

  • als een persoon last heeft van stress, paniek of angst
  • als de persoon word herinnerd aan gebeurtenissen
  • als een persoon op een plek is waar hij voorheen altijd kwam
  • als de persoon op een feestje is en denkt ‘één drankje kan geen kwaad’

Het noodzakelijk dagelijks te noteren hoe de persoon zich voelt in het algemeen schema , hoe het gaat, hoe de persoon heeft gegeten en of de persoon buiten is geweest. Door dit te noteren weet de persoon, wanneer het minder gaat en aan terug het vallen is. Houd het schema voor lange tijd aan. Neem voor u het moment net voor de opname,  wat ging er hier niet goed, waar lag het probleem, dit is een goed uitgangspunt om een plan van te maken en dan weet u al u daar weer terug bent dat u ver bent teruggevallen.

Het is belangrijk dagelijks actief bezig te zijn, hoe meer actief, hoe minder tijd u heeft om over problematiek te denken. Door dagelijks minimaal 3 vaste activiteiten te plannen, bent u bezig, heeft u afleiding, komt u vaker buiten en kan uw sociale contacten groeien. Stel u nieuwe kleine doelen en begin klein en bouw dit steeds verder uit.

Bekijk de problematiek van een positieve kant, wat ging er wel goed vandaag, wat vond u wel leuk om te doen? Door anders naar uw problematiek te kijken krijgt u nieuwe inzichten en nieuwe ideeën, die tot een nieuwe oplossing zouden kunnen leiden.

Wat kan de naasten doen in een terugval?

Voor de persoon die net een opname achter de rug heeft is het belangrijk om te luisteren naar de persoon, de persoon heeft heel wat mee gemaakt tijdens de opname en wil hierdoor graag zijn verhaal doen. Voor de persoon is steun en betrokkenheid erg belangrijk. Stel samen een crisis noodplan op en maak samen kleine doelen, zodat het zelfvertrouwen van de persoon groeit.

Profielfoto van PTSS online coach

Over PTSS online coach

Als PTSS expert heb ik, bijna 10 jaar ervaring op het gebied van problematiek rond om psychische en stressgerelateerde klachten. Thema's die aan de orde komen, zijn bijvoorbeeld slaapproblemen, herkennen en het omgaan met emoties, triggers en gevoelens, gedachtepatronen, vertrouwen en wantrouwen, omgaan met diagnose en naasten en schuld en schuldenproblematiek. Door u klachten beter te begrijpen, krijgt u er meer grip op. Leren accepteren en veranderen komt ook regelmatige aan de orde. Hiervan leert u technieken en om bepaalde klachten te verminderen of er beter mee om te gaan, bijvoorbeeld met nachtmerries en flashbacks, stemmingswisselingen Daarnaast geef ik als ontspanningscoach handige tips en adviezen om simpel met korte oefeningen te ontspannen. Als stresscoach geef ik u advies bij het in balans brengen en houden van uw stress. De PTSS coach kan u ondersteunen bij autisme, ADHD, hoogsensitiviteit, burn-out, bordeliner, PTSS door middel van de groep stresscoach kunt u, uw vragen stellen en chatten of u kunt een dm sturen.

Geef een reactie