Terugval

Stap 1 Wat is het?

Een terugval is vaak lastig te voorkomen. Wanneer een persoon een therapie heeft gehad en later weer terug is in het oude patroon kan soms weken of maanden duren. Dit heeft veel al te maken met de hulp die word aangeboden. De gedachten van een persoon met PTSS (Post Traumatisch Stress Stoornis) zijn vaak negatief gestemd en lastig te veranderen in positief. Dit komt door de nare gebeurtenissen die de persoon heeft mee gemaakt. Wanneer de persoon herbelevingen heeft zijn de gedachten vaak zeer somber. Voor een oplossing op uw vraag is het belangrijk te weten wat de terugval voor u betekend en hoe u herkent dat u een terugval.

Stap 2 herkennen

Een PTSS is een ernstige verstoring van het functioneren. De persoon krijgt door het trauma veel last van allerlei bijzaken die in het begint vaak klein of onbelangrijk zijn. De persoon heeft vaak last stemmingswisselingen en problemen met het slapen.  Vaak in de slaap maar ook overdag heeft de persoon last van herbelevingen. Dit zijn filmpjes van de gebeurtenis die als echt worden afgespeeld. Hierdoor beleeft de persoon zeer regelmatig het trauma.

Stap 4 gevolgen

 • De persoon zal altijd rest verschijnselen overhouden aan het trauma en PTSS. Deze kunnen zijn overgevoelig zijn of dagelijks veel meer stress. De restverschijnselen zullen in de loopt van tijd verergeren en dit maakt dat de verschijnselen erg zwaar kunnen zijn.
 • Een persoon die Emdr heeft gedaan met goed resultaat, blijft gevoelig voor stemmingswisselingen en is hierdoor nog regelmatig prikkelbaar. De schommelingen nemen vaak af. Een persoon is angstig en heeft last van onverwachte dingen zoals een dicht vallende deur.
 • Personen met PTSS krijgen sneller last van stress of een bui, bijvoorbeeld bij het kwijt zijn van spullen en deze niet terug kunnen vinden kan een bui komen.
 • Personen controleren vaker of ze wel alles bij hebben, ze weten dat ze het bij hebben, maar in hun hoofd blijft de vraag of ze het wel bij hebben. Zo kan het voorkomen dat iemand 20x de huissleutels zoekt, voordat hij naar buiten gaat.
 • Personen willen graag gewoon leven, maar de problematiek van de PTSS zorgt ervoor dat de personen meer zaken vermijden en vaker en langer thuis zijn of een veilige plek zoeken. Wat kan leiden tot vereenzaming.De kans blijft verhoogt op een burn-out en depressie. Het is belangrijk om een goede balans te vinden in het dagelijks leven om dit te voorkomen.

Stap 5 Plan

 1. Waaraan merkt u dat u een terugval heeft gehad of heeft? Is uw gedrag veranderd of heeft u weer oude gewoonte opgepakt? Hoe lang is de terugval al aan de gang? Wanneer merkte u er voor het eerst iets van?
 2. Wat heeft u de vorige keer gedaan om de situatie te veranderen? Zijn er momenten waarvan u iets heeft geleerd? Wat ging goed voor u de terugval kreeg? Hoe heeft u het toe aangepakt en wat heeft u gedaan?
 3. Praat veel al over andere zaken dan de PTSS of trauma’s, laat ze niet vaak het onderwerp van een gesprek zijn. Houd de gesprekken luchtig en ga regelmatig leuke dingen doen. Geef hierin als naasten of vriend het positieve voorbeeld en negeer de negatieve reactie door er iets positiefs over te zeggen.
 4. Laat de persoon een dagboek bijhouden met de zaken die goed gaan en goed verlopen. Zorg voor een leuke gezellige sfeer. Schrijf zoveel mogelijk de negatieve gedachten van u af of sport deze eruit. Leer van de goede momenten.
 5. Negatieve gedachten kunnen worden veranderd door het doen van yoga oefeningen en ademhalingsoefeningen. Door de rust te vinden in het lichaam nemen negatieve gedachten af. De gedachten zijn vaak hevig als er geen rust is in het lichaam.
 6. Iemand met PTSS kan meer positief in het leven staan als de trauma’s worden verwerkt en deze zich niet meer op de voorgrond afspelen. Dit kan met een EMDR therapie. Wanneer de persoon minder last heeft van de trauma’s is er meer mogelijkheid verder te kijken inde toekomst en plannen hiervoor te maken. Wat met de trauma’s en gedachten niet mogelijk is omdat het hoofd daar vaak de gehele dag mee bezig is
 7. Houd het schema ptss bij en kijk van welke signalen u het meest last heeft. Bespreek deze met de behandelaar en probeer er een tegenpool voor te vinden. Bijvoorbeeld meer negatieve gedachten, probeer aan leuke momenten te denken die goed gaan. Maak voor elk punt wat u meer merkt een een positief punt en blijf deze herhalen tot het makkelijk gaat.


E-GGZ

E-GGZ

Welkom op het profiel van GGZ. GGZ staat voor geestelijke gezondheidszorg. Met de informatie die we delen willen we taboe op psychische problematiek verminderen en al het zou kunnen stoppen. Iedereen kent iemand met psychische problematiek, het zo een heel normaal onderwerp moeten zijn om te bespreken. De artikelen gaan over diagnose, medicatie en behandelaars. De diagnose waar ik over schrijf zijn o.a. autisme, borderline, ptss, depressie, hsp.