Termijnbedrag energie

1 Wat is het?

Een termijnbedrag is een vast bedrag wat u maandelijks betaald aan de energieleverancier voor de verwachte verbruikerskosten. Door een maandelijks hogere bedrag spaart u het geld om uw jaarafrekening te betalen. Het termijnbedrag bestaat uit de kosten voor stroom en/of gas, kosten voor het gebruik van het netwerk, de meetkosten, overheidsheffingen en de btw. Veel energieleveranciers geven de voorkeur aan een berekening op basis van het historisch verbruik, dit geeft aan hoeveel energie er gemiddeld in de voorgaande jaren in uw huis is verbruikt. Het kan zijn dat uw huishouden voorheen meer mensen telde, of u bent een nieuwe bewoner en u heeft een heel ander gemiddeld energieverbruik.

2 Herkennen

 • Wanneer u een nieuw energiecontract afsluit staan daar 5 soorten kosten in, stroomprijs, gasprijs, vaste leveringskosten voor zowel gas als elektriciteit en de welkomstbonus.
 • De kosten (5 soorten kosten in, stroomprijs, gasprijs, vaste leveringskosten) staan ook op de jaarrekening, zijn de kosten hoger of lagere controleer dan uw meterstanden en neem contact op met uw leverancier. Het kunnen diverse oorzaken hebben dat niet de juiste meterstanden staan op uw jaarafrekening.
 • De meterstand direct doorgeven Het is belangrijk om de meterstanden op tijd door te geven. Een goed moment is direct zodra u de brief op mail heeft ontvangen. Zijn de meterstanden wel op tijd doorgegeven maar staan ze niet correct op uw jaarafrekening dan kunt u een correctieverzoek indienen.
 • De geschatte meterstand. De meterstanden kunnen ook worden geschat, dit gebeurt wanneer de standen niet op tijd bij uw energieleverancier aanwezig waren. De schatting word gebaseerd op het energieverbruik in het verleden op uw adres en op de weersvoorspellingen.
 • De geschatte standen wijken vaak niet veel af van uw werkelijke standen. Hiervoor kunt u ook een verzoek indienen en word er samen u gekeken of er een correctie word toegepast of niet.
 • Bij een energieleverancier zijn er twee soorten contracten, namelijke een vast contract voor onbepaalde tijd en een contract voor bepaalde tijd. Bij het vaste contract kunt u te alle tijden overstappen naar een andere leverancier. Bij een contact voor bepaalde tijd bijvoorbeeld 1 jaar dan kunt u overstappen naar dat jaar, u kunt dus overstappen als u contract afloopt.
 • Houd hierbij wel rekening met de opzegtermijn, deze verschilt per aanbieder maar is meestal 2 maanden. Hoe lang het deze termijn is kunt u terug vinden in uw contract of op de website van uw energieleverancier.

3 Behandeling

Naast het termijn bedrag zijn er meerder kosten die zorgen dat het termijn bedrag kan stijgen zoals:

 • Contract verlening; Het kan zijn dat het contract op dit moment is verlengd en hierbij horen nieuwe tarieven en voorwaarden.
 • Stijging van de kosten; De kosten van de netbeheerder zijn gestegen, De overheidsheffingen zijn gestegen, Het energietarief is gestegen
 • Door seizoensinvloeden; Bij een berekening word er uit gegaan van een normale winter, is het een koude winter dan zijn u kosten vaak hoger en moet u bijbetalen.

5 Plan

Termijnbedrag

 • Het termijn bedrag aanpassen kan simpel door naar de website van uw leverancier te gaan, daarin te loggen op de website en te gaan naar uw gegevens deze wijzigen en opslaan.
 • Het termijnbedrag kunt u zo vaak bijstellen als u wilt, zo kunt u ook bij een maand minder inkomsten naar beneden en een maand wat meer inkomsten naar boven bijstellen. Houd hier wel rekening mee dat het in balans blijft en dat uw jaarafrekening niet te hoog uitvalt. Neem contact op met uw energieleverancier voor meer informatie hierover.
 • Het oude termijnbedrag word afgeschreven omdat u deze te laat heb doorgegeven. Hierdoor stond er al een factuur klaar met het nog oude bedrag. Wilt u er zeker van zijn dat het termijnbedrag ook echt de volgende maand word afgeschreven wijzig het dan op de dag of in de week dat uw factuur binnen komt.
 • Het wijzigen van een termijnbedrag duurt ongeveer 2 weken. De volgende maand word het aangepaste termijnbedrag afgeschreven.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.