Telefoon

1 Wat is het?

De allereerste mobiele telefoon voor uw zoon of dochter. Dit is weer een stap verder in de financiële opvoeding. Het is verstandig uw kind te leren wat een beltegoed is en hoeveel het is en hoe snel het op is. Door eerst een telefoon te nemen met een beltegoed heeft u kind dit erg snel en wanneer het beltegoed op is is op = op.

Rond de leeftijd van groep 8 en/of de overstap naar de middelbare school krijgen de meeste kinderen hun eerste mobiele telefoon. Kinderen onder de 18 jaar mogen zelf geen telefoonabonnement afsluiten. Bij een eerste mobiel kunt het abonnement op uw naam afsluiten zo kunt ook de kosten in de gaten houden. Lees voor het afsluiten eerst goed de algemene voor waarden en de kleine letters. Gaat u bij uw telefoonabonnement vaak over de bundel heen? Bij veel providers kunt u een budgetcheck instellen.

2 Herkennen

 • Met een prepaid kan er niet over de bel bundel heen worden gegaan. Hierdoor word uw kind zich bewust van de kosten van een gesprek of sms. Naast de prepaid bundel kunt u een prepaid databundel nemen, zo heeft uw kind toegang tot het internet. Dit voorkomt hoge kosten, want internetten zonder een databundel loopt flink in de papieren.
 • Maar misschien is het het overwegen waard om een pre-paid telefoon te nemen. Zo bent u altijd bereikbaar geen hoge kosten voor een abonnement en u kunt zelf kiezen hoe groot u bel bundel is en er niet overheen gaan dat extra kosten met zich mee brengt.
 • Wanneer u altijd bereikbaar wilt zijn het het handig om een mobiele telefoon te nemen met een beltegoed bundel. Zo heeft u een beperkt budget om te bellen maar bent u altijd bereikbaar. Het bellen met een mobiel is duurder dan het bellen met een vaste telefoon.
 • Wanneer u iets minder bereikbaar wilt zijn maar wel goedkoop wilt bellen is het verstandig om een onbeperkt pakket te nemen voor uw vaste telefoon. Dit kost vaak 15 euro en is goedkoper dan betalen per minuut. Het is dan mogelijk om zowel naar vast als mobiel onbeperkt te bellen. Het nadeel is wel dat u buiten niet bereikbaar bent en alleen van uit huis kunt bellen.
 • Bent u nog geen klant van een bedrijf en heeft u nog geen overeenkomst dan kan een service erg duur uit vallen. Bedrijven mogen voor het gesprek rekenen wat ze zelf willen, dit moet dan wel staan vermeld op de website, maar er is geen maximaal tarief. De nummers die vaak gebruikt worden zijn 090x-nummers beginnen met 0900 voor klantenservice, 0906 voor erotische diensten en 0909 voor amusement, zoals spelletjes. De 0800-nummers zijn altijd gratis, de kosten voor 088-nummers zijn gelijk aan die van een vast telefoonnummer.

3 Behandeling

Hoeveel beltegoed geef ik mijn kind? Dit is afhankelijk van een aantal factoren, met de leeftijd, telefoongebruik. Alleen bellen bij geval van nood, thuis bellen kan ook. Het NIBUD heeft richtlijnen opgesteld met betrekking tot de hoogte van beltegoed. Hoe ouder uw kind, hoe hoger het beltegoed. De bedragen zijn per maand.

 • 12 jaar: € 5 tot € 7
 • 13 jaar: € 6 tot € 8
 • 14 jaar: € 8 tot 10
 • 15 jaar: € 8 tot € 10
 • 16 jaar: € 8 tot € 10
 • 17 jaar: € 10 tot € 12
 • 18 jaar: € 10 tot € 15

Voice-mail; Een antwoordapparaat en voice-mail zijn handig, maar u bent wel steeds mensen aan het terugbellen. Pas uw boodschap aan en geef door wanneer u wel thuis bent en gebeld wilt worden. Het afluisteren van de voicemail kost ook geld. Zet de voicemail op de vakantiebestemming uit. Hierdoor kan u flink geld besparen.

Bel gratis op vakantie met een app. Tegenwoordig kunt u met Whatsapp ook bellen via het wifi. Of gebruik bv. Skype of Facetime.Maak gebruik van gratis wifi-netwerken van in hotels, op campings, restaurants en cafés. Stuur een WhatsApp- of sms-bericht naar het thuisfront! Een appje versturen is veel voordeliger dan bellen.

Bellen en gebeld worden. Het goedkoopste om te bellen is om een belvrij abonnement te nemen. Hierbij heeft u 1 vast bedrag per maand en geen aparte belminuten. Voor belvrij betaald u gemiddeld 15 euro voor zowel bellen naar vaste als mobiele telefoon Bellen is stukken goedkoper na 19.00 uur en in het weekend. Blokkeer 06-nummers. Dit kan gratis en het weerbericht, de tijdmelding en het inlichtingennummer blijven bereikbaar. Ook wanneer u kinderen heeft is het aan te raden om 06-nummers te blokkeren. Spreek af dat u een aantal keren de telefoon laat overgaan. Kinderen die afgehaald moeten worden geven zo aan dat u op weg kunt gaan om ze op de afgesproken plaats op te pikken.

4 Gevolg

Belt u veel en gaat het regelmatig over de bundel heen van het abonnement? Dan is het verstandig een stapje terug te doen en het abonnement af te sluiten en over te stappen op een prepaid kaart. Alle minuten over de bel bundel zijn extra duur. De kans is groter op schulden die ze tot uw kind 18 is bij u kunnen verhalen.

5 Plan

Bij de eerste mobiele telefoon is het belangrijk om direct afspraken te maken met u zoon of dochter over de belkosten en of beltegoed. Zorg dat de afspraken over het beltegoed en een eventueel nieuwe telefoon duidelijk zijn voor ouders en kind. Dit kunt u doen door ze op te schrijven en op een vaste plek op te hangen. Duidelijke afspraken voorkomen ruzie en onduidelijkheid op een later moment.

Bespreek samen:

 • Hoe uw kind het beltegoed ontvangt in contanten, prepaidkaart, op de bankrekening?
 • Hoeveel bel bundel geef ik mijn kind?
 • De hoogte van de vergoeding van het beltegoed. (wekelijks, maandelijks of per kwartaal.)
 • Wie draait erop voor de extra kosten? Bij het overschrijden van de bel bundel dit moet betaald worden van het eigen zakgeld/kleedgeld/eigen inkomsten.
 • Wie betaald een nieuwe telefoon wanneer de telefoon kapot is gegaan of is verloren? Hoe lang moet uw kind doe met zijn telefoon voordat hij een nieuwe krijgt? Wat zijn de voorwaarden voor een nieuwe telefoon?
 • Kinderen willen graag de nieuwste ringtone downloaden, ze abonneren zich hiermee, zonder zich bewust te zijn van de kosten, op een sms-dienst. Help u kind dit soort verborgen abonnementen te herkennen door er samen over te praten. Mocht uw kind zich toch per ongeluk geabonneerd hebben, kijk op de site van de aanbieder en zoek op met welke sms-code u kunt afmelden.

Wat kun je doen als je te veel betaald hebt voor een telefoontje naar een klantenservicenummer?

 • Zoek op google het alternatieve nummer op. Elk bedrijf heeft een eigen normale nummer beginnend met bijvoorbeeld 023 of 010
 • Bespreek de klacht met uw provider en/of met de eigenaar van het klantenservicenummer.
 • Als u een klacht heeft ingediend bij de telefoonaanbieder, dan kun u de onterechte kosten opschorten: het bedrag hoeft u dan (nog) niet te betalen. voorbeeldbrief van de ConsuWijzer
 • Stel de Autoriteit Consument & Markt (ACM) op de hoogte, u kunt hier melding maken bij ACM.
 • Bellen naar een betaald servicenummer van een bedrijf (0900-nummers) mag voortaan niet meer kosten dan het normale beltarief.
 • Alternatieve nummers Probeer zo weinig mogelijk informatienummers te bellen (0900). Reist u veel met het openbaar vervoer, check ov9292.nl , dat scheelt een hoop belkosten naar OV- Reisinformatie. Alternatief voor 0900 nummer is bijvoorbeeld https://www.0900alternatieven.nl/ hier vind u de gewone nummers van bedrijven met normaal tarief.
 • Abonnementen vergelijken De laatste jaren ontstaat steeds meer concurrentie (One-tel, Tele2, etc.) Het is aan te raden om de advertenties van deze nieuwe telefoonbedrijven naast elkaar te leggen en de goedkoopste er uit te pikken. Maak lange interlokale of internationale telefoontjes op de voordelige tijden. Vergelijk vooral de tarieven van de verschillende telecommunicatiebedrijven.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.