Studiefinanciering

Ik ben morgen 18 maar ze zeggen je krijgt pas juli maar ik heb het nu nodig wat moet ik doen?

De start van de studiefinanciering loopt per kwartaal.  U bent in april jarig dit betekend dat u dan in juli voor het eerst de studiefinanciering zult ontvangen. Daarna word het elke maand overgemaakt op het opgeven rekening nummer.

Tot de tijd dat u de eerste keer ontvangt krijgen u ouders nog kinderbijslag. De kinderbijslag is voor u bedoelt en deze kunt u gebruiken tot de eerste keer van ontvangst. Omdat u 18 bent kunt u een bijbaantje zoeken om de tijd te overbruggen, het salaris heeft u eerder dan de eerste storting.

Ik heb hier een aantal rekeningen liggen die nog betaald moeten worden. Ik heb geen inkomen omdat ik 5 dagen naar school ga en 2 dagen stage loop. Ik kan mijn moeder niet alles laten betalen. Hoe kan ik de rekeningen betalen?

Wat is het?

Noodzakelijke kosten zullen uw ouders nog moeten betalen, zij zijn verantwoordelijk voor uw levensonderhoud. Zolang u nog geen 18 jaar bent ontvangen uw ouders kinderbijslag, daarna ontvangt u studiefinanciering en stopt de kinderbijslag. Tot uw 18de jaar zijn uw ouders verantwoordelijk voor de rekeningen en de betalingen ervan. Pas vanaf de datum dat u 18 word ben u verantwoordelijk voor de rekeningen.

Bijvoorbeeld u bent jarig op 22 juli dan zijn de dagen ervoor de verantwoording van uw ouders en vanaf 22 juli die van u.

Bijvoorbeeld: u heeft samen met uw ouders een telefoonabonnement afgesloten, omdat u dit nog niet zelfstandig kan afsluiten. De rekening die niet word betaald komt bij uw ouders terecht omdat zij hebben getekend bij het aangaan van het abonnement. Een deurwaarder zou de kosten verhalen bij uw ouders als u jonger dan 18 bent.

Zo begint u:

Stap 1 Om de rekeningen te betalen kunt u een afbetalingsregeling treffen met het bedrijf. Hierdoor kunt u in delen de rekening terug betalen. Door de rekeningen niet te betalen lopen schulden snel op. Alleen in gesprek gaan met het bedrijf en proberen tot een oplossing te komen kan werken. Kwijtschelding is voor rekeningen niet mogelijk.

Stap 2 Stop met uw stage en ga opzoek naar een bijbaantje voor in het weekend of in de avonduren. Zo heeft u meer inkomsten en kunt de rekeningen zelf betalen. Probeer in de zelfde branche een bijbaantje te zoeken, dit komt dan overeen met de stage die u loopt op dit moment, alleen krijgt u nu betaald voor het werk. Vraag bij uw stage na of er een stagevergoeding mogelijk is.

Stap 3 Hoe lang nog tot u studiefinanciering ontvangt? Maak een budgetplan hoe u de maanden nog gaat door komen voor u de eerste keer ontvangt. Kunt u ergens besparen op uitgaven? Kunt u een abonnement opzeggen?

Stap 4 Welke rekeningen hebben prioriteit? Maak een plan/ betalingsregeling hoe u de rekeningen denkt te kunnen gaan betalen. Bel deze als eerste en maak het bespreekbaar. Schrijf afspraken altijd op in een budget map of schulden map.

Mijn studiefinanciering is niet binnen wat moet ik doen?

Dat de studiefinanciering niet is overgemaakt kan verschillende oorzaken hebben.

Kijk in Mijn DUO om te controleren of er een betaling voor de maand klaar staat. Als er een betaling staat, staat erbij wanneer ze het gaan overmaken. Meestal word het die dag voor 17.00 uur overmaakt op uw rekening, bij sommige banken kan dit ook in de avond zijn.

Soms ligt het ook aan de bank dat een betaling later binnenkomt, ook al heeft DUO de betaling wel op tijd verstuurd. Dit komt omdat de verwerking van de betaling bij de bank meer tijd in beslag heeft genomen of bij een storing langere tijd geen betaling konden worden gedaan.

Wacht altijd een paar dagen af, het kan ook zijn dat het een dag later word gestort dan aangegeven. Heeft u na een paar dagen nog niks ontvangen neem dan contact op met DUO. Het kan er aan liggen dat er een administratieve fout is gemaakt bij DUO.  Houd ook rekening met feestdagen, op deze dagen word het later uitbetaald.

Wat je in dit geval het beste kan doen is naar de website van DUO gaan of bellen De DUO Infolijn: 050 599 77 55, op werkdagen bereikbaar van 09.00-17.00 uur (gratis)

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.