stress

1 Wat is het?

Stress kan slecht zijn voor het lichaam, maar dit is niet altijd het geval. Het ligt eraan welke vorm van stress u heeft. Er zijn twee soorten stress,namelijk negatieve en positieve stress. Bij beide vormen gaan veel personen eten of wel emotie eten. Bij negatieve stress is dit vaak met veel vet en/of suiker en bij positieve stress is dit meer noten of chips.

De negatieve stress is stress die u ervaart door drukte of het werk. De negatieve stress kan zorgen voor lichamelijke problematiek als dit enige tijd aanhoud. De stress zorgt voor negatieve gedachten, overprikkeling en minder positief gevoel. Hierdoor hebben personen vaker last van stemmingswisselingen en piekeren vaker. In deze stress blijft u vaak hangen, vaak onbewust.

De positieve stress komt vaak voor in de vorm van spanning bijvoorbeeld voor een voetbalwedstrijd. De positieve stress ontstaat meestal aan het begin van de wedstrijd en eindigt na de wedstrijd. Deze spanning is gezond voor het lichaam en kunt u ontladen bij een doelpunt.Na afloop voelt zich bij winst extra goed en blijft heel de dag vrolijk, bij verlies is de persoon teleurgesteld en somber en dit kan omslaan in negatief gedrag.

Het kan ook als een persoon erg toe leeft naar een leuk moment zoals een verjaardag of een vakantie. Deze stress zorgt voor een ontstress moment en u kunt herkennen aan meer nerveus of zenuwachtig gedrag.

Het nieuws kan een grote invloed hebben op uw gezondheid en op stress, angst of paniek. Zorg dat u weet welk nieuw voor u deze trigger zijn, zodat u deze zoveel mogelijk kunt vermijden voor een tijd. Het slechte nieuws neemt steeds meer toe en het is nog lastig dit nieuws te ontlopen. Dat het nieuws veel stress oplevert komt vaak doordat wij als burgers er weinig tot niks aan kunnen doen maar dat eigenlijk wel zouden willen. Zoals bij een natuurramp of bij vluchtelingen.

Mensen kunnen ziek worden van nieuws als ze het zelf hebben meegemaakt, maar ook als buitenstaander die het nieuws volgt. De mensen in Groningen hebben veel negatief meegemaakt de afgelopen jaren, door dit te volgen als buitenstaander, kan u er zo bij betrokken worden alsof u zelf in Groningen woont.

Mensen willen graag veiligheid, zekerheid en voorspelbaarheid. Wanneer er een ramp gebeurt is de volgende vraag wat kan er nog meer gebeuren of hoe gaat dit verder of wat is het volgende? Door deze vragen gaat de persoon meer piekeren en krijgt hier veel stress van. Hoe langer u erover na denkt hoe meer stress u krijgt en hoe slechter u gaat voelen door bijvoorbeeld veel hoofdpijn of misselijk.

Stress schema

 • Het schema is er voor iedereen die meer zicht wilt krijgen op de hoeveelheid stress. Hoe komt dat u meer stress ervaart? Hoe kunt u van de stress afkomen en/of verminderen? Waardoor komt het?
 • Stress en onrust een hele dag is zeer vervelend, door het invullen van het schema kunt u leren beter met de stress om te gaan. Hoe vaak houd ik het schema bij? Bij stress is het aan te raden dagelijks het schema in te vullen om zo een goed overzicht te krijgen van de stress problematiek.
 • Neem deze schema mee naar het gesprek met behandelaar. Door het bijhouden van de schema’s heeft u een overzicht van uw problematiek en aan de hand van de schema’s kunt u het gesprek voeren.
 • Hoe werkt het schema? Het schema kunt u wekelijks uitprinten en in een schrift of map bij elkaar bewaren, zodat u een overzicht heeft van een lange tijd en u de problematiek kan vergelijken met andere weken. Zo weet u of het beter gaat en wat de vorderingen zijn of waar nog extra aandacht aan moet worden besteed. Aantal = Hoeveel stress heeft u gehad? Geef uw stress een cijfer van 1 goed-5 slecht? Waarvan = Wat is de oorzaak van de stress? Is er iets wat u bezig houdt? Is er iets gebeurt? Zijn de gedachten vervelend? Oplossing = Wat heeft u eraan gedaan? Hoe heeft u gezorgd dat uw stress afnam? Heeft u gebruik gemaakt van het afleidingsschema en gezorgd voor ontspanning ?

2 Herkennen

Waar komt stress vandaan?

 • Stress komt vanuit angst, paniek, schrik, gevoel, emoties, gedachten, gebeurtenis, gedrag. Stress heeft veel al te maken met de manier van het omgaan met een situatie of gebeurtenis. De stress komt om dat u er meer over gaat piekeren (gedachten). Stress is een gevoel die vaak plotseling komt opzetten en aanvoelt als prikkelt of tintelingen in het lichaam.
 • Er zijn verschillende soorten stress: Positieve stress = is nodig om motivatie te houden en te hebben. Door positieve energie zien personen meer mogelijkheden en oplossingen. Negatieve stress = negatieve gedachten zoals piekeren en wakker liggen. Negatieve stress zorgt voor psychische problematiek en voor een verminderd zelfvertrouwen.
 • Telefoonstress bestaat uit verschillende dingen, het kan zijn vanuit een gesprek wat u stress geeft of de houding die u heeft tijdens het telefoneren. Door de stress kan het zijn dat gesprekken moeilijker of lastiger gaan.

Stress uit emoties:

 • Om achter de  stress te komen kunt u de signalen van 4b gebruiken als een basis. Stress uit emoties worden ingedeeld in boos, bang, blij, bedroefd.
 • De emoties hangen veelal samen met de stress en de onrust, hoe hoger de stress hoe meer emoties. De emoties kunt u kwijt door te gaan sporten of door ze van u af te schrijven. Door het van u af te schrijven in een dagboek verwerkt u de gedachten, de emoties en de stress. Door het regelmatig terug te lezen kunt u signalen beter erkennen en het de volgende keer sneller aanpakken. Hoe langer u in de stress blijft zitten hoe meer u gaat piekeren, hoe meer onrust, hoe meer emoties.
 • Boosheid komt vaak door een woordenwisseling of omdat dingen niet gaan zoals gehoopt/verwacht. Hoe hoger de boosheid op loopt hoe meer stress ervoor, tijdens en na er ervaren word. In vele relaties word veel stress ervaren door meningsverschillen en/of ruzie’s. Bij een ruzie loopt een persoon weg en gaat piekeren over het gedrag of over wat er is gezegd.
 • Bang Stress door bijvoorbeeld faalangst of een nare gebeurtenis. Een persoon kan worden herinnerd aan een situatie en hierdoor regelmatig angst of paniek ervaren (herbeleving). In de periode voor tijdens en na een examen ervaart een persoon vaak stress. Dit is bij sommige weinig maar het kan ook faalangst zijn of een stress aanval. Dit heeft vaak te maken met de prestatiedruk, planning, het willen behalen van het diploma. Of het er tegen op zien om het examen te maken/doen.
 • Bedroefd zorgt vaak voor negatieve gedachten en somber voelen. Van de gedachten word veel stress ervaren en hierdoor gaan personen vaak minder doen, waardoor de kans op een depressie groter is. Stress door een nare gebeurtenis zoals scheiden en rouw of voorkomen uit een trauma..
 • Blij: blij kan stress geven vooraf aan de ontlading na het winnen van een medaille op de olympische spelen

Stress uit gebeurtenis:

 • Werkstress: Er is te veel werk of het is te druk, met grote kans op een burn-out. Veel mensen ervaren veel stress bij het vinden van een baan en de sollicitatieprocedure.
 • Vakantiestress = stress bij het boeken van een vakantie, het plannen van een vakantie en stress die u ervaart tijdens een vakantie door taalprobleem of hotel wat niet naar wens is.
 • Budgetstress = stress over het budget en financiële zaken. Door regelmatig geld te kort te komen, is er regelmatig stress over rekeningen die betaald moeten worden of boodschappen die moeten worden gedaan. Als er weinig tot geen overzicht is komen er onverwachte rekeningen of financiële problematiek.
 • De financiën kunnen zorgen voor veel stress wanneer deze niet op orde is. Als een persoon een schuld heeft ervaart deze vaak meer stress hoe groter de schulden hoe meer stress. Een persoon krijgt ook stress wanneer er geen overzicht is in de financiën zoals het bijhouden van een budgetplan om de inkomsten en uitgaven bij te houden en te weten war u uw geld aanbesteed. Het is erg stressvol als u een onverwachte rekening op de mat krijgt, met de vraag hoe gaat u dit oplossen?
 • Stress uit administratief: Personen ervaren meer stress wanneer de administratie loopt achter en niet op orde is. De post word vaker niet geopend met alle gevolgen van dien. Er is geen overzicht van de papieren en het vinden van de juiste papieren is veel werk.
 • Stress door het nieuws: Van het nieuws kunt u veel stress ervaren, vooral bij negatief nieuws en voor langere tijd. Van nieuws krijgt u meer gedachten over het onderwerp wat meer stress geeft. Lees verder in het artikel.

Stress uit gedrag:

 • Stress kunt u krijgen door bijvoorbeeld druk gedrag of stemmingswisselingen. Doordat de wisseling niet te voorspellen is wanneer deze opzet is het lastig om deze te voorkomen. Vaak zijn de wisselingen lastig te stoppen en is het een kwestie van afwachten. Dit kan zorgen voor extra stress in een wisseling en hierdoor overprikkeld raken.
 • Stress door het niet kunnen loslaten van gebeurtenissen en/of ervaringen. Hierdoor komt er steeds meer stress op en word de stress opgestapeld. Hierdoor krijgt u meer steeds stress bij dezelfde situatie.
 • Stress door personen omdat u iets anders had verwacht of omdat personen zich anders gedragen naar bijvoorbeeld het stellen van een diagnose. Doordat veel naasten anders gedrag laten zien dan ervoor voelt de persoon zich anders en word hier door somber wat alleen maar meer stress geeft.
 • Stress door onduidelijkheid. Personen houden van duidelijkheid en overzicht. Hoe onduidelijker een oplossing is of een probleem is, hoe meer stress er is.
 • Ochtendstress = stress tijdens de ochtend, vaak bij gezinnen met jonge kinderen, in de ochtend is er tijd te kort om op tijd te komen. Vaak komt dit door onduidelijk in structuur en ritme.
 • Stress begin bij een trigger, deze zorgt voor een bepaald gevoel wat u dan onrustig of boos maakt. Stress onder controle houden is niet altijd even makkelijk. Hiervoor is soms net even iets meer nodig.  De trigger achter de stress is belangrijk om aan te pakken, om de stress in balans te houden. Vaak zijn de triggers geuren, geluiden, drukte en/of smaken die herinneren aan een bepaalde gebeurtenis.

De stress is te hoog wanneer

 • u constante lichaamsspanning heeft, waaronder hoofdpijn, nekpijn, rugpijn
 • u vaak prikkelbaar bent, stemmingswisselingen heeft, u minder goed kan concentreren op uw werk en uw moeilijker dingen van uw af kunt zetten.
 • u vaak loopt te piekeren en hierdoor slaapproblematiek heb. Hierdoor bent u ‘s ochtend niet uit gerust en voelt u zich de gehele dag moe en onrustig. Wanneer dit langere tijd aanhoud, word de slaapproblematiek normaal en zal slapen steeds lastiger worden.
 • u het gevoel heeft dat alles te veel is en zwaar aanvoelt, alles is erg vermoeiend, hierdoor bent u minder vaak vrolijk of blij. Het word steeds lastiger om u te herinneringen wanneer u de laatste keer heeft gelachen en om wat dit was.
 • u eet te veel of te weinig of u kiest ongezonde voedselopties en u drinkt te weinig water.

Voeding

 • Van stress blokkeren mensen en eten niet of nauwelijks nog, hierdoor valt de persoon in korte veel af en dit zorgt voor ondergewicht.
 • Van het niet eten voelt u nog slechter, hoe meer u afval hoe meer last u krijgt van uw gezondheid. Van stress krijgt u vaak hoofdpijn en stemmingswisselingen.  Neem op zulke momenten dan minimaal vla of yoghurt. Van de stress kunt uw lichamelijke problematiek krijgen zoals hartklachten.
 • Voor de voeding kunt u terecht bij een voedingsdeskundige die met u een goed eetpartoon kan opstellen en aanleren. Voor de stress kunt u terecht bij de GGZ

3 Behandeling

De medicatie voor stress en onrust is werkzaam op dat moment tot de medicatie is uitgewerkt. Het heeft geen effect op de lange termijn. Als de medicatie is uitgewerkt is het verplicht een nieuwe dosis in te nemen voor hetzelfde effect. Wanneer het medicijn voor langere tijd word gebruikt moet de dosis regelmatig worden aangepast meestal word het meer medicatie verspreid over de dag of de dosis in 1 x verhoogd.  Hierdoor blijft de persoon afhankelijk van medicatie om de stress en onrust onder controle te houden.

De persoon heeft hierdoor niet geleerd om een andere manier hier mee om te gaan door bijvoorbeeld het doen van yoga oefeningen of ademhalingsoefeningen. Die de spanning weg kunnen nemen waardoor er op langere termijn minder medicatie nodig is of een lagere dosis. Voor stress krijgt u lorazepam of oxazpam voorgeschreven

In uw vraag geeft u aan dat de medicatie niet voldoende werkzaam is. Overleg met de psychiater om de dosis aan te passen of om andere medicatie voor te schrijven. Geef hierbij duidelijk aan welke signalen u merkt en wat u anders zou willen. Dit kunt u doen aan de hand van de schema’s en het dagboek.

Zo nodig medicatie geeft aan dat u het kan en mag gebruiken indien het nodig is. Zo als ik u vraag lees is dit niet het geval en gebruikt u het als een vast medicijn. Hierdoor bent u als het ware verslaafd geraakt aan de medicatie en kunt u niet meer zonder. Zonder de medicatie loopt de stres op.  Probeer 1 dag 1x minder de medicatie te nemen en andere dingen te gaan doen zoals de vorige stappen. Hoe vaker u dit doet hoe minder vaak u de zo nodig medicatie nodig heeft.

4 Gevolg

 • Negatieve stress kan zorgen voor depressies, slaapproblematiek of lichamelijke problematiek. Neem bij negatieve stress contact op met uw huisarts voor advies en ondersteuning.
 • Herken uw stress. Iedere persoon heeft stress in het leven. Een beetje stress is goed voor een persoon, zolang het positief is. Zo voegt voegt interesse, opwinding en motivatie aan het leven toe.
 • De stress zal niet meer verdwijnen en is blijvend, de gehele dag 24 uur 7 dagen per week 365 dagen in het jaar. De stress word alleen maar meer, vaker en langer, hierdoor moet u steeds iets nieuws bedenken om een leefbaar niveau te halen en dit duurt dan langer voor u bij het niveau bent.
 • Ogen dicht voelt beter dan ogen open, Ogen dicht geeft rust, ogen open onrust. Door de gedachten en uw stress word u steeds meer prikkelbaar en overgevoelig, hier gaat u elke dag tot toppunt of erover heen. Hierdoor heeft u meer last van stemmingswisselingen. Hierdoor kunnen buien sneller opkomen zoals boos.
 • Dagelijks uren lang zuchten omdat u hoofd te veel heeft. Door het zuchten ontspant u en worden de gedachten minder. Door de dagelijkse stress krijgt u het sneller benauwd en/of kort ademig.

Vastzittende en stijve spieren, aangetast zenuwstelsel.

 1. Door de stress gaan spieren vastzitten, wat tot erge pijn kan lijden. De stress zit in het gehele lichaam van uw kleine teen tot uw hoofd, er is geen ontkomen aan. Door de stress, angst en paniek is de kans zeer groot op hartklachten. Vaak pijn onder in de rug als tussen de schouders.
 2. De schouder trekken naar elkaar toe en geeft een stekende pijn. Steeds erger wordende stekende hoofdpijn. Bij lichte stress alleen gewone hoofdpijn, bij langdurige stress word de hoofdpijn meer een migraine iedere dag.

5 Plan

 1. Welke stress heeft u? Hoe kunt u negatieve stress omzetten in positieve stress? Wat zijn de signalen van negatieve stress en positieve stress en hoe kunt u deze herkennen? Kunt u de negatieve stress van de positieve stress scheiden? Noteer in het dagboek de signalen van beide vormen van stress zodat u een overzicht heeft van uw stress en kunt handelen aan de hand van het overzicht.
 2. Dagboek = Noteer dagelijks de punten van negatieve stress en de oorzaak van de stress. Wat was u aan het doen op dat moment dat de stress op liep en wat deed u daarvoor en daarvoor? Is er een duidelijke oorzaak die u kunt aanpassen zodat u minder vaak deze stress heeft? Stress verminderen door het u voor te breiden, te plannen, te zorgen voor structuur en ritme.
 3. Activiteiten = Wat geeft u positieve stress, welke activiteiten zijn dit? Hoe vaak doet u deze in een week? Wat maakt het dat dit positief voor u is, gedachten gevoel? Maak een activiteitenlijst met een aantal punten die u kunt toepassen als u negatieve stress heeft. Maak voor de gedachten en gevoel het 5 g schema, die u meer inzicht kan geven over hoe gedachten op komen en hoe u deze kunt aanpakken. Zorg voor voldoende activiteiten op een dag, wees actief ook op moeilijke momenten. Bij negatieve stress, weinig actief, gaat u meer piekeren en word het alleen negatiever.
 4. Probeer er achter te komen waar uw gezin zich zo druk over maakt en te letten op gedragsverandering hoe klein ook. Hoe eerder u achter de oorzaak van de stress bent, hoe eerder u een oplossing kunt vinden, hoe minder stress uw gezin heeft. Het kan uw gezin helpen zijn zorgen op te schrijven of te tekenen in een dagboek en deze daarna deze te bespreken. Een kind kan zich makkelijker duidelijk maken aan een hand van een tekening dan in spraak. Buig zoveel mogelijk negatieve gedachten of gevoelens om in in iets positiefs.
 5. Leer de symptomen kennen door gebruik te maken van het trigger schema, stressschema, het algemeen schema en voor de gevoelens en gedachten het bg schema. Houd de schema’s dagelijks bij en vergelijk ze met elkaar zodat u kunt zien of u vorderingen maakt. Help zelf problemen op te lossen. Door het onderwerp stress te bespreken, kunt kijken waar er piek momenten zijn of door welke gebeurtenis de stress oploopt. Bedenk een manier bedenken om de stress hier weer onder controle te krijgen en probeer dit uit. Zo dat u en uw kind zelf kan ervaren of het voor werkt en wat er veranderd aan zou moet kunnen worden.
 6. Ontspanning = Zorg voor beide vormen van stress voor een dagelijks moment rust, door het doen van yoga of ademhalingsoefeningen.
 7. Zorg voor voldoende positieve stress, om de negatieve stress zoveel mogelijk te vermijden.
 8. Zorg voor een vast dagritme, hoe meer ritme/structuur hoe minder stress u ervaart, hoe meer er een balans is.

Stress nieuws

 1. Wat maakt dat het nieuws zo binnenkomt, zijn het de beelden van nare gebeurtenissen of is het de onmacht dat u er niets aan kunt doen? Probeer er achter te komen welk nieuws de meeste invloed heeft op uw stress, angst of paniek en probeer deze zo veel mogelijk uit te zetten tot dat u stress is afgenomen.
 2. Hoe gevoelig bent u voor het nieuws? Als u een cijfer mocht geven dan is het …. ? Wat maakt het dat het … is en niet een lager of hoger? Wat is hiervoor nodig om dit te veranderen.?
 3. Kijk een paar weken minder nieuws zoals bijvoorbeeld nu elke dag naar 3x per week. Zo blijft u wel op de hoogte maar word u 4 dagen minder beïnvloed. Of kijk bijvoorbeeld 1x per het nieuws zoals bij nieuwsuur, hier heeft u een overzicht van de gehele dag.
 4. In het gewone journaal is het vaak negatief nieuws voor zolang het programma duurt. Bij het jeugdjournaal worden verhalen anders verteld en de erge beelden weg gelaten en word het nieuws afgewisseld met positief en negatief nieuws. Vaak heeft hart van Nederland ander nieuw dan het gewone journaal.
 5. Volg het nieuws online zodat u een betere selectie kunt maken van het nieuws dat u leest.
 6. Bekijk minder video’s bij de bijbehorende artikelen en let op als er een waarschuwing bij staat, laat u niet verleiden om toch te kijken. Het lezen van een artikel heeft minder invloed dan beelden.
 7. Maak een selectie van het nieuws, kijk bijvoorbeeld alleen binnenlands nieuws of sport, dit is minder belastend dan het buitenlands nieuws.
 8. Probeer zo zen mogelijk door het leven te gaan. Heeft u veel stress probeer zoveel mogelijk op de momenten aan yoga oefeningen te doen om weer de rust terug te vinden en om het los te laten.

Voeding:

 1. Zo kan het zijn dat u een gehele dag bezig bent met het omgaan met de stress en daar zo druk mee bent dat u er pas laat in de avond er achter komt dat u nog niet heeft gegeten die dag. Door ergens heel erg mee bezig te zijn, bijvoorbeeld in uw werk opgaan, kan het zijn dat u de tijd vergeet, voor u gevoel is er pas een uur voorbij maar het 3 uur later.
 2. Door de klachten van stress, paniek, angst word u eetlust minder of juist vergroot.  Door de stress en onrust hebben personen moeite met een balans in het voedingspatroon. De ene keer eten ze veel en de andere keer heel weinig. Hierdoor komen mensen veel aan of vallen veel af. Door het wisselend voedingspatroon hebben personen ook meer last van vermoeidheid en van stemmingswisselingen. Het schema is gemaakt voor iedereen die weer meer balans wilt krijgen in het voedingspatroon.
 3. Houd een dagboek bij van de hoeveelheid van uw voeding. Schrijf hier ook de signalen die opvallen als u veel stress heeft. Leer de signalen zoveel mogelijk te herkennen om ze te kunnen veranderen. Wat is de oorzaak van de stress? Welke invloed heeft de stress op uw eetpatroon? Snackt u meer dan anders?
 4. Probeer zoveel mogelijk vast te houden aan een gezond eetpatroon, door vaste eetmomenten in te plannen op een dag. Het is beter 5x iets minder te eten, dan 3x per dag te eten. Door 5x te eten, zijn er minder momenten waarop uw wilt gaan bunkeren.
 5. Koop als u boodschappen gaat doen spullen die u extra lekker vind, dit zorgt ervoor dat u blijft eten en uw eetlust weer terug komt. Om vitamine te kort tegen tegen te gaan kunt u dagelijks vifit nemen, hierin zitten alle benodigde vitamine die u nodig heeft. Voldoende drinken blijft belangrijk om uitdroging te voorkomen. Probeer op de andere momenten wat meer te eten, zodat u geen te kort krijgt. Door bewust te letten op uw gewoontes kunt u patroon in balans brengen
 6. Mensen met stress hebben vaak last van hoofdpijn, om de hoofdpijn te laten zakken is het belangrijk extra water te drinken, ruim 2,5 liter. Om de stress te verminderen kauw meerdere keren op een dag op harde groente en zorg ervoor dat u voldoende voeding binnen krijgt, ook op dagen dat slecht gaat. Door de stress klachten smaakt het eten niet zoals u gewent bent.
 7. probeer de stress onder controle te krijgen door te sporten en ontspanningsoefeningen. En door de gedachten die zorgen voor piekeren van uw af te schrijven. Schrijf zoveel mogelijk oplossingen op die u elke keer kan uit proberen om een betere grip te krijgen op de stress.
 8. Vermijd : Suikerrijk eten, Gefrituurd eten, Cafeïne, Grote hoeveelheden simpele koolhydraten, Natriumrijk eten

Klachten verminderen

 • Schrijf 10 activiteiten op die u kunt gaan doen als de stress te veel oploopt. Zet deze in een vaste volgorde en doorloop elke keer deze volgorde om het u aan te leren. Hang deze op een plek waar u dagelijks en regelmatig langsloopt. Werken de activiteiten minder na verloop van tijd bedenk dan een aantal nieuwe.
 • Bij veel stress is het belangrijk om voldoende rust te nemen en goed te slapen om de stress en onrust te verminderen. Bekijk op you-tube een aantal filmpjes over yoga oefeningen en probeer deze uit. Het kan even duren voor u het effect van een oefening merkt als u veel stress heeft. Begin dagelijks voor het slapen gaan met een ademhalingsoefening, hierdoor kunt u beter inslapen en doorslapen.
 • Maak voor u zelf een crisis noodplan. Hierin staan 4 simpele stappen die u uit een crisis kunnen halen. Door de stappen regelmatig te oefenen kunt u ze toepassen bij echte nood. Hierbij gaat het om het erkennen van de signalen, het vinden van de rust en het in actie komen om het aan te pakken.

Relax-it

Relax-it

Heeft u veel stress in uw leven? Met de yoga oefeningen en ademhalingsoefeningen van Soebar.nl leert u een manier om meer rust aan te brengen in uw dagelijks leven. De artikelen zijn geschreven voor iedereen wilt leren ontspannen of beter met emoties en gevoelens over wil kunnen en een manier om paniek en stress aan te pakken.