stress

Stap 1 Signalen herkennen, oplossen

Stress kan slecht zijn voor het lichaam, maar dit is niet altijd het geval. Het ligt eraan welke vorm van stress u heeft. Er zijn twee soorten stress,namelijk negatieve en positieve stress. Bij beide vormen gaan veel personen eten of wel emotie eten. Bij negatieve stress is dit vaak met veel vet en/of suiker en bij positieve stress is dit meer noten of chips.

De negatieve stress is stress die u ervaart door drukte of het werk. De negatieve stress kan zorgen voor lichamelijke problematiek als dit enige tijd aanhoud. De stress zorgt voor negatieve gedachten, overprikkeling en minder positief gevoel. Hierdoor hebben personen vaker last van stemmingswisselingen en piekeren vaker. In deze stress blijft u vaak hangen, vaak onbewust.

De positieve stress komt vaak voor in de vorm van spanning bijvoorbeeld voor een voetbalwedstrijd. De positieve stress ontstaat meestal aan het begin van de wedstrijd en eindigt na de wedstrijd. Deze spanning is gezond voor het lichaam en kunt u ontladen bij een doelpunt.Na afloop voelt zich bij winst extra goed en blijft heel de dag vrolijk, bij verlies is de persoon teleurgesteld en somber en dit kan omslaan in negatief gedrag.

Het kan ook als een persoon erg toe leeft naar een leuk moment zoals een verjaardag of een vakantie. Deze stress zorgt voor een ontstress moment en u kunt herkennen aan meer nerveus of zenuwachtig gedrag.

Wat u nodig heeft:

Zo begint u:

 1. Welke stress heeft u? Hoe kunt u negatieve stress omzetten in positieve stress? Wat zijn de signalen van negatieve stress en positieve stress en hoe kunt u deze herkennen? Kunt u de negatieve stress van de positieve stress scheiden? Noteer in het dagboek de signalen van beide vormen van stress zodat u een overzicht heeft van uw stress en kunt handelen aan de hand van het overzicht.
 2. Dagboek = Noteer dagelijks de punten van negatieve stress en de oorzaak van de stress. Wat was u aan het doen op dat moment dat de stress op liep en wat deed u daarvoor en daarvoor? Is er een duidelijke oorzaak die u kunt aanpassen zodat u minder vaak deze stress heeft? Stress verminderen door het u voor te breiden, te plannen, te zorgen voor structuur en ritme.
 3. Activiteiten = Wat geeft u positieve stress, welke activiteiten zijn dit? Hoe vaak doet u deze in een week? Wat maakt het dat dit positief voor u is, gedachten gevoel? Maak een activiteitenlijst met een aantal punten die u kunt toepassen als u negatieve stress heeft. Maak voor de gedachten en gevoel het 5 g schema, die u meer inzicht kan geven over hoe gedachten op komen en hoe u deze kunt aanpakken.
 4. Ontspanning = Zorg voor beide vormen van stress voor een dagelijks moment rust, door het doen van yoga of ademhalingsoefeningen.

Stress schema

Het schema is er voor iedereen die meer zicht wilt krijgen op de hoeveelheid stress. Hoe komt dat u meer stress ervaart? Hoe kunt u van de stress afkomen en/of verminderen? Waardoor komt het? Op deze vragen krijgt u een antwoord bij het invullen van het schema. Personen met PTSS, autisme, ADHD, borderliner, hoogsensitiviteit, burn-out, ervaren dagelijks veel stress, dit kan komen door een herinnering, een geluid of geur, door drukte of door de gedachten. Stress en onrust een hele dag is zeer vervelend, door het invullen van het schema kunt u leren beter met de stress om te gaan.

Hoe vaak houd ik het schema bij? Bij stress is het aan te raden dagelijks het schema in te vullen om zo een goed overzicht te krijgen van de stress problematiek. Neem deze schema mee naar het gesprek met behandelaar. Door het bijhouden van de schema’s heeft u een overzicht van uw problematiek en aan de hand van de schema’s kunt u het gesprek voeren. Zoek ondersteuning bij lotgenoot groepen, die u kunnen helpen met stressloos door uw vrije dag te komen en die u kunnen ondersteunen bij de stress onder controle te krijgen.

Hoe werkt het schema? Het schema kunt u wekelijks uitprinten en in een schrift of map bij elkaar bewaren, zodat u een overzicht heeft van een lange tijd en u de problematiek kan vergelijken met andere weken. Zo weet u of het beter gaat en wat de vorderingen zijn of waar nog extra aandacht aan moet worden besteed.

Aantal = Hoeveel stress heeft u gehad? Geef uw stress een cijfer van 1 goed-5 slecht?

Waarvan = Wat is de oorzaak van de stress? Is er iets wat u bezig houdt? Is er iets gebeurt? Zijn de gedachten vervelend?

Oplossing = Wat heeft u eraan gedaan? Hoe heeft u gezorgd dat uw stress afnam? Heeft u gebruik gemaakt van het afleidingsschema en gezorgd voor ontspanning ?

De stress is te hoog wanneer

 • u constante lichaamsspanning heeft, waaronder hoofdpijn, nekpijn, rugpijn
 • u vaak prikkelbaar bent, stemmingswisselingen heeft, u minder goed kan concentreren op uw werk en uw moeilijker dingen van uw af kunt zetten.
 • u vaak loopt te piekeren en hierdoor slaapproblematiek heb. Hierdoor bent u ‘s ochtend niet uit gerust en voelt u zich de gehele dag moe en onrustig. Wanneer dit langere tijd aanhoud, word de slaapproblematiek normaal en zal slapen steeds lastiger worden.
 • u het gevoel heeft dat alles te veel is en zwaar aanvoelt, alles is erg vermoeiend, hierdoor bent u minder vaak vrolijk of blij. Het word steeds lastiger om u te herinneringen wanneer u de laatste keer heeft gelachen en om wat dit was.
 • u eet te veel of te weinig of u kiest ongezonde voedselopties en u drinkt te weinig water.

Het verwachte resultaat:

Door het stappenplan kunt u onderscheid maken tussen positieve en negatieve stress en kunt u de signalen van herkennen en aanpassen.

Tips:

 • Zorg voor voldoende positieve stress, om de negatieve stress zoveel mogelijk te vermijden.
 • Zorg voor voldoende activiteiten op een dag, wees actief ook op moeilijke momenten. Bij negatieve stress, weinig actief, gaat u meer piekeren en word het alleen negatiever.
 • Zorg voor gezonde voeding, neem wortels in plaats van chips. Het kauwen op een wortel werkt beter tegen de stress en is gezonder ook. Bedenk alternatieve voor ongezonde eetgewoonte en pak deze aan, hiermee vergroot u de kans op diabetes, overgewicht en hartproblematiek.
 • Zorg voor een vast dagritme, hoe meer ritme/structuur hoe minder stress u ervaart, hoe meer er een balans is.

Waarschuwingen:

 • Negatieve stress kan zorgen voor depressies, slaapproblematiek of lichamelijke problematiek. Neem bij negatieve stress contact op met uw huisarts voor advies en ondersteuning.

Herken uw stress. Iedere persoon heeft stress in het leven. Een beetje stress is goed voor een persoon, zolang het positief is. Zo voegt voegt interesse, opwinding en motivatie aan het leven toe.

Heeft u dagelijks of zeer regelmatig stress en wilt u dit graag verbeteren? De stresscoach kan u helpen om met minder stress door het leven te gaan met enkele simpele stappen.

Wij horen graag uw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.