Stress & spieren

Ontspannen van de spieren word vaak erg lastig gevonden. Met spierspanning wordt iedere toestand bedoeld waarin het spierstelsel zich niet meer kan ontspannen. Dit houdt in dat de basisspanning van de spieren voortdurend toeneemt. Het niet kunnen ontspannen van de spieren kan verschillende oorzaken hebben. Wanneer de spieren te vaak in spanning staan, krijgt u vaker last van kampen.

 • Wanneer een persoon meer stress heeft als anders krijgt de persoon vaker last van spierspanningen in de schouders en nek. De stress kan komen door meer piekergedachten of een vol hoofd.
 • Wanneer een persoon enige tijd in een verkeerde houding zit of staat verkrampt langzaam het lichaam. Spieren verkrampen daardoor sneller waardoor de doorbloeding afneemt en het herstel na inspanning onvoldoende is.
 • Wanneer een persoon medicatie gebruikt, kan het zijn dat een van de bijwerkingen is dat de spieren gespannen aanvoelen of dat u meer last krijgt van krampen.
 1. Beweeg dagelijks actief om vastzittende spieren te voorkomen. Doe dagelijks oefeningen voor de schouders en de rug. Houd de spieren soepel
 2. Sport overdag en probeer alle spanningen eruit te sporten. Ga daarnaast enige tijd op een dag wandelen. Al heeft u veel spanningen in de spieren of kramp probeer altijd voldoende te blijven bewegen. Alleen door te blijven bewegen kunnen spanningen of krampen verminderen.
 3. Masseer regelmatig de spieren die gespannen zijn, door de massage brengt u de bloeddoorstroming weer op gaan waardoor de kramp of spanning afneemt. Hierdoor gaat de spanning uit de spieren en vind u meer rust in het algemeen. Bijvoorbeeld een schouder of nekmassage of een voetmassage.
 4. Ontspannen door meerdere yoga oefeningen, begin met minimaal 4 oefeningen, die u dagelijks oefent. Het zal zeker in het begin niet altijd lukken te ontspannen, maar probeer het dagelijks opnieuw om meer rust te krijgen in de spieren. Met yoga oefeningen leert u bewust met uw aandacht naar alle onderdelen van uw lichaam te gaan en zou dat al een heel eind in de goede richting kunnen zijn.
 5. Houd de spieren warm die te veel gespannen zijn, bijvoorbeeld met een kersenpittenzak of door een warm bad, door de warmte neemt spanning af. Hierna kunt u een ontspanningsoefening doen om de spieren langer ontspannen te laten en om te ontspannen.
 6. Wanneer heeft u het meeste last van de spanningen in de spieren? Gebeurt er iets voor wat dit veroorzaakt? Probeer de signalen van de spanningen te herkennen en wanneer spieren te gespannen zijn. Hoe eerder actie hoe minder spanning.
 7. Houd voor een week de bijwerkingen bij van medicatie die u krijgt. Welke bijwerkingen heeft u gekregen of welke signalen zijn verergerd? Komen de spierspanningen door medicatie, ga dan langs de huisarts en geef dit aan met uw schema.

Waarschuwingen:

 • Door te bewegen bij spanningen kan het zijn dat enkele botten knakken als u een oefening doet. Dit komt omdat er te veel spanning op de spieren staat, dit voelt u vaak als een druk op de spieren. Na het knakken voelt u deze spieren ontspannen. Dit gebeurt vaak bij de schouders, elleboog en knie.
 • Wanneer u regelmatig kramp heeft in de spieren of het schiet er in eens in dan is het verstandig dit te laten controleren, het kan ook liggen aan de bloeddoorstroming, bij kramp is deze verstoord.
 • Door te lang met gespannen spieren rond te blijven lopen kunt u overbelaste spieren krijgen of een burn-out of slaapproblematiek

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.