stemmingswisselingen

Wat is het?

Ieder persoon heeft zowel positieve als negatieve emoties. De komen en gaan en meestal verminderen deze naar 1,5 minuut. Stemmingswisselingen zijn buien die te pas en te onpas komen opzetten, deze emoties komen dan vaker voor en worden vaak heviger. De wisselingen komen zoals lichamelijk al geestelijk voor, zo kan een persoon extreem emotioneel reageren in de vorm, van zeer positief naar zeer negatief. Personen om de persoon heen weten niet goed hoe te reageren, het is niet duidelijk waar de personen aan toe zijn en wat ze kunnen verwachten van de persoon of dat de persoon overdreven reageert.

Niet ieder persoon heeft last van dezelfde stemmingswisselingen. Bij de een kan het agressie uit lokken en de andere persoon word heel stil en verlegen. Het gedrag van de persoon veranderd binnen 1 seconde van blij naar boos. Een driftbui is doorgaans geen bewust gekozen gedrag. Een echte driftbui is iets wat uw overkomt en uw doet wat er ‘moet’ gebeuren, namelijk het uiten van de emoties, uw bent erg teleurgesteld en boos over het feit dat het anders gaat dan gedacht of gehoopt.

Vijf procent van de bevolking heeft een angst voor dieren. Met name kinderen ontwikkelen een fobie voor honden. Meestal is dat aangeleerd. Kinderen in de leeftijd van 4 en 10 jaar zijn vaker bang voor dieren en onweer/vuurwerk. Een schrikreactie kan de hersenstam op alarm zetten. Als dat gebeurt, is een persoon altijd alert op veiligheid. Hij hoort, ziet, voelt, ruikt etc alles. Dat zorgt voor een zeer snelle overprikkeling waardoor de hersenstam zich nog onveiliger waant. Een persoon dat zich onveilig voelt kan niet meer helder nadenken maar reageert primair, zo ver mogelijk weg van het gevaar!

De wisselingen zorgen ervoor dat de persoon word geprikkeld op een verkeerde manier. Stress zorgt voor een overprikkeling van uw hersenen, waardoor u sneller reageert vanuit uw gevoel en hierdoor sneller emotioneel bent of last heeft van buien. Het gevoel van de persoon is vaak erg boos, driftig, opgefokt. De persoon weet even niet wat te doen. Door het gevoel van de wisseling is de persoon op dat moment niet zich zelf en treed vaak ook buiten zichzelf.

Personen kunnen volledig instorten en bij sommige personen gaan dan alle stoppen los. Ze gillen, huilen, krijsen, schoppen en slaan en het is bijna onmogelijk om ze stil te krijgen. Het is duidelijk anders dan een driftbui omdat de persoon iets niet mag. Nee, dit is een ‘instort-aanval’ die wel een half uur of langer duren kan en die meestal niet in verhouding staat tot wat er net daarvoor gebeurd is.. Door de druk en stress in het lichaam wat de driftbui veroorzaakt kan een kind hoofdpijn krijgen en over vermoeid raken, hierdoor gaat een kind slecht slapen en eten,

Het ligt aan het gedrag van de persoon wat het gevolg is van een stemmingswisseling. Wanneer een persoon agressief word kan het gaan slaan of schoppen of gooien met spullen. Wanneer een persoon heel rustig word kan het plekken vermijden en zicht geheel terug trekken. Personen die worden uitgesloten hebben veel stress en gaan plekken en personen mijden. Doordat ze niet in een groep kunnen zijn of als familie de persoon laat zitten heeft dit veel invloed op de stemmingswisselingen. Personen met psychische problematiek hebben het meeste last van stemmingswisselingen. Deze wisselingen komen vaker voor bij mensen die depressief zijn of borderline hebben, dit kan zijn van prikkelbaarheid en depressieve gevoelens, tot heel veel huilen en slapeloosheid. Bij psychische problematiek komen ook andere signalen bij.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.