stemmingswisselingen plan

5 plan

Stap 1 Door het herkennen en erkennen van de wisselingen kunt u deze aanpakken, verminderen en oplossen. Stemmingswisselingen hebben veel al te maken met de 4b en 5g, het gevoelens en emoties. De 4b zijn blij bang boos bedroefd en de 5g zijn gevoel , gedachten, gebeurtenis, gedrag en gevolg. Stemmingswisselingen zijn veranderingen in het gedrag de 4b’s, dit word vaak veroorzaak door uw gevoel de 5g’s. Door te grote schommelingen hierin kan de problematiek in een keer omdraaien van rustig naar boos, door de 4b en 5g te kennen en herkennen kunt u de schommelingen verkleinen.

  1. Vaak zijn de gedachten negatief gestemd, zijn het herinneringen aan gebeurtenissen. Om een wisseling te stoppen is het belangrijk dat de gedachten van de persoon veranderen, bijvoorbeeld door ze uit te spreken, afleiding te gaan zoeken of de gedachten op te schrijven.

Stap 3 Door plotselinge en onverwachte gebeurtenissen kunnen buien sneller opkomen. Hierdoor heeft de persoon dan niet de tijd om een bui te voorkomen. De persoon zit voor hij het door heeft midden in een bui.

  1. Personen die veel stress/paniek en/of angst hebben meer stemmingswisselingen en deze komen vaker voor, bijvoorbeeld na belangrijke veranderingen zoal verhuizen of ontslag. Dit kan ook zijn bij ingrijpende gebeurtenissen zoals mishandeling/misbruik, scheiden of een dierbare verliezen.
  2. Personen hebben stemmingswisselingen in periodes van hormonale veranderingen, bijvoorbeeld rond de puberteit, zwangerschap, menstruatie of overgang bij vrouwen, of de andropauze bij mannen.

Stap 4 Probeer in lastige momenten anders te denken. Het kost een beetje oefening maar het is het waard. Bijvoorbeeld een probleem de bedoeling, een crisis, een kans, fout en goed en ondanks een dankzij. De manier van communiceren tegen uw kind word anders, het is meer positiever en de kans word hierdoor kleiner dat uw kind direct in een bui terecht komt.

  1. Hoe kunt u dit in de praktijk brengen, bijvoorbeeld wanneer u kind druk gedrag heeft, laat het rennen. Wanneer uw kind knijpt of slaat is het echt om de anders iet aan te doen om te pesten of is het gedrag omdat uw kind zich verveeld. Bent u aan het opruimen en wilt u kind graag iets anders, begin dan uw zin met een compliment, wat goed van je dat je al zo ver bent gekomen, maar we maken het eerst even af en daarna mag je iets anders gaan doen.

Stap 5 Het woord niet zorg voor een negativiteit, hierdoor roept u juist het gedrag op wat u niet wilt. Door te zeggen niet doen, gaan personen het juist uitproberen.

  1. Door te reageren op het ongewenste gedrag, heeft u uw zin en een reactie, wat het gedrag zal verergeren. Door het woord niet te gebruiken legt u juist de nadruk op het gedrag dat u niet wilt, maar hierdoor weet u kind niet welk gedrag op dat moment wel gewenst is. De ogen van u kind zien een hoop, ze letten voor al op uw gedrag en zijn een ster om dit gedrag te imiteren. Let daarom ook extra op uw eigen gedrag.