Stemmingswisselingen kinderen

Stap 1 Signalen herkennen, oplossen

Wat is het?

Ieder persoon heeft zowel positieve als negatieve emoties. De komen en gaan en meestal verminderen deze naar 1,5 minuut. Stemmingswisselingen zijn buien die te pas en te onpas komen opzetten, deze emoties komen dan vaker voor en worden vaak heviger. De wisselingen komen zoals lichamelijk al geestelijk voor, zo kan een persoon extreem emotioneel reageren in de vorm, van zeer positief naar zeer negatief. Personen om de persoon heen weten niet goed hoe te reageren, het is niet duidelijk waar de personen aan toe zijn en wat ze kunnen verwachten van de persoon of dat de persoon overdreven reageert.

Niet ieder persoon heeft last van dezelfde stemmingswisselingen. Bij de een kan het agressie uit lokken en de andere persoon word heel stil en verlegen. Het gedrag van de persoon veranderd binnen 1 seconde van blij naar boos. Een driftbui is doorgaans geen bewust gekozen gedrag. Een echte driftbui is iets wat uw overkomt en uw doet wat er ‘moet’ gebeuren, namelijk het uiten van de emoties, uw bent erg teleurgesteld en boos over het feit dat het anders gaat dan gedacht of gehoopt.

Vijf procent van de bevolking heeft een angst voor dieren. Met name kinderen ontwikkelen een fobie voor honden. Meestal is dat aangeleerd. Kinderen in de leeftijd van 4 en 10 jaar zijn vaker bang voor dieren en onweer/vuurwerk. Een schrikreactie kan de hersenstam op alarm zetten. Als dat gebeurt, is een persoon altijd alert op veiligheid. Hij hoort, ziet, voelt, ruikt etc alles. Dat zorgt voor een zeer snelle overprikkeling waardoor de hersenstam zich nog onveiliger waant. Een persoon dat zich onveilig voelt kan niet meer helder nadenken maar reageert primair, zo ver mogelijk weg van het gevaar!

2 herkennen

Wat u nodig heeft:

Schema: 4B en 5G

Zo begint u:

Stemmingswisselingen hebben veel al te maken met de 4b en 5g, het gevoelens en emoties. De 4b zijn blij bang boos bedroefd en de 45g zijn gevoel , gedachten, gebeurtenis, gedrag en gevolg. Stemmingswisselingen zijn veranderingen in het gedrag de 4b’s, dit word vaak veroorzaak door uw gevoel de 5g’s. Door te grote schommelingen hierin kan de problematiek in een keer omdraaien van rustig naar boos, door de 4b en 5g te kennen en herkennen kunt u de schommelingen verkleinen.

Stap 1 Door het herkennen en erkennen van de wisselingen kunt u deze aanpakken, verminderen en oplossen.

Stap 2 Hoe reageert uw kind op uw? Word de driftbui erger? Hoe zou u de communicatie zo kunnen brengen dat uw kind minder in een bui blijft hangen? Wat is hiervoor nodig? Hoe voelt u kind zich naar een bui? Is het vermoeid of heeft het hoofdpijn? Bedenk welk gedrag u graag van uw kind wilt zien en bespreek het gewenste gedrag met uw kind. Wanneer u kind iets doet wat buiten dit gedrag valt zegt dan bijvoorbeeld “ik wil graag naar je luisteren als je rustig tegen mij praat” in plaats van “schreeuw niet zo”. Maak het gewenste visueel door gebruik te maken van pictogrammen en beloon uw kind wanneer het, het gewenste gedrag heeft laten zien.

Stap 3 Door plotselinge en onverwachte gebeurtenissen kunnen buien sneller opkomen. Hierdoor heeft de persoon dan niet de tijd om een bui te voorkomen. De persoon zit voor hij het door heeft midden in een bui. Personen die veel stress/paniek en/of angst hebben meer stemmingswisselingen en deze komen vaker voor, bijvoorbeeld na belangrijke veranderingen zoal verhuizen of ontslag. Dit kan ook zijn bij ingrijpende gebeurtenissen zoals mishandeling/misbruik, scheiden of een dierbare verliezen. Personen hebben stemmingswisselingen in periodes van hormonale veranderingen, bijvoorbeeld rond de puberteit, zwangerschap, menstruatie of overgang bij vrouwen, of de andropauze bij mannen.

Stap 4 Probeer in lastige momenten anders te denken. Het kost een beetje oefening maar het is het waard. Bijvoorbeeld een probleem de bedoeling, een crisis, een kans, fout en goed en ondanks een dankzij. De manier van communiceren tegen uw kind word anders, het is meer positiever en de kans word hierdoor kleiner dat uw kind direct in een bui terecht komt. Hoe kunt u dit in de praktijk brengen, bijvoorbeeld wanneer u kind druk gedrag heeft, laat het rennen. Wanneer uw kind knijpt of slaat is het echt om de anders iet aan te doen om te pesten of is het gedrag omdat uw kind zich verveeld. Bent u aan het opruimen en wilt u kind graag iets anders, begin dan uw zin met een compliment, wat goed van je dat je al zo ver bent gekomen, maar we maken het eerst even af en daarna mag je iets anders gaan doen.

Stap 5 Een driftbui is erg stressvol voor uw. De stress en druk in het lichaam zijn zo heftig aanwezig dat u gaat springen en stampvoeten. Kinderen en volwassen hebben hun emotie en gevoelens niet onder controle waardoor het van iets klein tot zeer extreem kan gaan. Een kind voelt de stress van de ouder, wanneer u stress heeft, krijgt uw kind dit automatisch mee. dit is ook zo met uw taalgebruik en gewoontes. Door de driftbui kan uw kind hoofdpijn krijgen en hierdoor meer in paniek raken, wat de bui kan verergeren. Door te zorgen voor een duidelijke structuur, ritme en regelmaat heeft u minder stress en uw kind heeft minder vaak driftbuien.

Stap 6 Boos worden gebeurt soms gewoon. Deze emotie houd u niet altijd tegen. Het is belangrijk dat uw kinderen begrijpen dat ze niet alles kunnen krijgen wat ze hebben willen en dat er ook geluisterd moet worden ook al hebben ze daar geen zin in. Kijk eens naar uzelf, wat verwacht u van een ander als u boos bent? Meestal wilt u even rust , laten bezinken en op eigen initiatief weer in contact komen. Hoe vaker het gebeurt, hoe korter uw lontje en die van uw kind. Bent u moe of is uw kind moe, dan word u sneller boos. Door boos te reageren op uw kind zal uw kind niet in een keer gaan luisteren en doen wat u graag zou willen, het zal de situatie alleen maar erger maken. Boosheid is vaak acuut en ongrijpbaar en bedreigend voor degenen die ermee te maken hebben waardoor u wel meteen móet ingrijpen om wellicht erger te voorkomen.

Stap 7 Het woord niet zorg voor een negativiteit, hierdoor roept u juist het gedrag op wat u niet wilt. Door te zeggen niet doen, gaan personen het juist uitproberen. Door te reageren op het ongewenste gedrag, heeft u uw zin en een reactie, wat het gedrag zal verergeren. Door het woord niet te gebruiken legt u juist de nadruk op het gedrag dat u niet wilt, maar hierdoor weet u kind niet welk gedrag op dat moment wel gewenst is. De ogen van u kind zien een hoop, ze letten voor al op uw gedrag en zijn een ster om dit gedrag te imiteren. Let daarom ook extra op uw eigen gedrag.

Stap 7 Peuters zoeken de grenzen van ouders op en hebben daarbij soms ongewenst gedrag. Door alleen het goede gedrag te belonen en het ongewenste gedrag te negeren kunt u het gedrag van uw kind veranderen. Stel samen met uw kind regels op wat de gevolgen zijn wanneer uw kind dit gedrag laat zien en wees hier consequent in. Voorkom dat uw kind een emotie eter word door het te belonen of troosten met eten. Zorg voor duidelijkheid waarom moet dat? Door steeds aan te geven waarom het zo belangrijk is, hoe meer besef uw kind krijgt dat het ook echt moet. Benoem bij alle dingen steeds waarom het zo moet. Bijvoorbeeld: “als jij je schoenen onder aan de trap laat staan, kan iemand anders er over vallen”. Zal uw kind vaak reageren als uhmm, ja dat is niet handig en zal zichzelf dan corrigeren door het als nog op de juiste plek te zetten.

3 behandeling

Een kind kan geholpen worden bij jeugd GGZ met een gedragsdeskundige. Advies kunt u vragen bij het CJG.

4 gevolgen

De wisselingen zorgen ervoor dat de persoon word geprikkeld op een verkeerde manier. Stress zorgt voor een overprikkeling van uw hersenen, waardoor u sneller reageert vanuit uw gevoel en hierdoor sneller emotioneel bent of last heeft van buien. Het gevoel van de persoon is vaak erg boos, driftig, opgefokt. De persoon weet even niet wat te doen. Door het gevoel van de wisseling is de persoon op dat moment niet zich zelf en treed vaak ook buiten zichzelf.

Personen kunnen volledig instorten en bij sommige personen gaan dan alle stoppen los. Ze gillen, huilen, krijsen, schoppen en slaan en het is bijna onmogelijk om ze stil te krijgen. Het is duidelijk anders dan een driftbui omdat de persoon iets niet mag. Nee, dit is een ‘instort-aanval’ die wel een half uur of langer duren kan en die meestal niet in verhouding staat tot wat er net daarvoor gebeurd is.. Door de druk en stress in het lichaam wat de driftbui veroorzaakt kan een kind hoofdpijn krijgen en over vermoeid raken, hierdoor gaat een kind slecht slapen en eten,

Het ligt aan het gedrag van de persoon wat het gevolg is van een stemmingswisseling. Wanneer een persoon agressief word kan het gaan slaan of schoppen of gooien met spullen. Wanneer een persoon heel rustig word kan het plekken vermijden en zicht geheel terug trekken. Personen die worden uitgesloten hebben veel stress en gaan plekken en personen mijden. Doordat ze niet in een groep kunnen zijn of als familie de persoon laat zitten heeft dit veel invloed op de stemmingswisselingen. Personen met psychische problematiek hebben het meeste last van stemmingswisselingen. Deze wisselingen komen vaker voor bij mensen die depressief zijn of borderline hebben, dit kan zijn van prikkelbaarheid en depressieve gevoelens, tot heel veel huilen en slapeloosheid. Bij psychische problematiek komen ook andere signalen bij.

5  Plan

Vaak zijn de gedachten negatief gestemd, zijn het herinneringen aan gebeurtenissen. Om een wisseling te stoppen is het belangrijk dat de gedachten van de persoon veranderen, bijvoorbeeld door ze uit te spreken, afleiding te gaan zoeken of de gedachten op te schrijven.

6 naasten

Maak met naasten afspraken hoe ze het beste op uw kind kunnen reageren of hoe ze het beste kunnen handelen in een situatie van overprikkeling. Wanneer het bij naasten op bijna dezelfde manier gaat, is dit direct duidelijk voor het kind en weet het voor een deel zelf wat het moet doen of kan gaan doen.

Maak voor uw naasten een overzicht met pictogrammen waaruit blijkt wat u kind kan doen. Aan de hand van de pictogrammen kan uw kind uitleggen wat er aan de hand is. Bijvoorbeeld door pictogrammen met  een situatie of emoties zoals een boosheid thermometer. Deze map zorgt voor meer overzicht en duidelijkheid.

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.