Stemmen met psychische problematiek

Wat is het?

Mensen met psychische problematiek zijn vaak minder geïnteresseerd in politiek. Vaak is het lastig om een heel debat te  kijken omdat de concentratie minder is of omdat er meer plaatjes worden gekeken dat het ook echt te volgen en begrijpen. Dit heeft vaak te maken met de vele gedachten van de persoon.

Personen met psychische problematiek hebben vaak weinig problemen met het stemmen zelf. Maar meer met de drukte en de stress rondom het stemmen en het stembureau, dit komt vooral voor bij mensen die hooggevoelig zijn of bijvoorbeeld een burn-out hebben.

Bijvoorbeeld : het kan erg druk zijn bij het stembureau, de persoon moet wachten, maar wil eigenlijk het liefst zo snel mogelijk weg en de stress bij hooggevoelige personen loopt dan snel op. De persoon voelt vaak veel druk of onrust in het lichaam. Het kan dan erg lastig worden om te stemmen, doordat de persoon meer bezig rustig te blijven en geduldig te wachten, dan het stemmen, de gedachten zijn elders.

Voor personen met bijvoorbeeld autisme kan het lastig zijn om de juiste volgorde te begrijpen en te onthouden. Maak een stappenplan aan de hand van pictogrammen die de stappen duidelijk uitlegt. Neem deze mee naar het stembureau.

Zo begint u:

 1. Beperk het aantal debatten dat u kijkt. Tijdens een debat krijgt u veel informatie in een keer dit kan ervoor zorgen dat u een vol hoofd/overvloed krijgt en meer stress ervaart. Lees zo veel mogelijk online, maar in stappen, richt u zoveel op de belangrijkste punten.
 2. Beperk de tijd dat u er aan besteed , als u het een paar dagen even niet volgt, kunt u het online altijd terug kijken of lezen. Het geeft even rust tot na denken, laat u niet te veel mee slepen in de verkiezingen.
 3. Door het overzichtelijk te maken voor u zelf, heeft u minder stress of onrust en is het makkelijk te begrijpen. Maak gebruik van een overzicht van alle politieke partijen als hulpmiddel om duidelijk te maken welke partijen meedoen en welke standpunten hun hebben.
  1. Schrijf de belangrijkste punten voor uzelf op. Bijvoorbeeld het verbeteren van de zorg, of goed voor het klimaat. Wat vind u belangrijk?
  2. Streep de partijen door die hier niet bij horen.
  3. Welke punten spreken u aan van de partijen die overblijven? Welke partij heeft nu mindere punten?
  4. Welke partij zou iets voor u kunnen verbeteren? Verdiep u alleen in de overgebleven partijen.
 4. Kies een moment dat het rustig is bij het stembureau, zoals ‘s vroeg of tussen de middag. In de ochtend heeft u vaak het minste last van stress of druk. In een kleinere stemlocatie is het vaak minder druk dan op een grote locatie. Zoek naar een kleine locatie bij u in de buurt.
 5. Bereid u de dag van te voren ervoor erop voor dat u de dag er na gaat stemmen. Zo heeft u zich in de ochtend al ingesteld dat u gaat stemmen en hierdoor ervaart u minder prikkels.

Wanneer kan iemand met psychische problematiek niet meer stemmen?

Het ligt aan de diagnose die u heeft gekregen en hoeveel last u hiervan ondervind. In het begin van het stellen van de diagnose kunt u gewoon blijven stemmen, het stemrecht word u niet ontnomen. In een verder stadium en achteruit gang kan het zijn dat het niet meer mogelijk is te gaan stemmen.

Voor het stemmen zijn een aantal handelingen nodig zoals het kiezen van een partij, een bewuste keuze maken met een uitleg, het zelfstandig stemmen. Als dit niet zelfstandig lukt, is de persoon niet in staat om te stemmen. Er is geen wetgeving over wanneer een persoon niet meer mag/kan stemmen.

Mag een verpleegkundige of een ambulante hulp helpen bij het stemmen?

Een hulpverlener kan u niet ondersteunen op het moment dat u een stem uit brengt. In de wet staat dat dit alleen mogelijk is al u een lichamelijke beperking heeft.

Kan een persoon met psychische problematiek iemand machtigen?

Het is mogelijk om een persoon te machtigingen om voor u te stemmen, door de achterkant van het stembiljet in te vullen. Dit kan zolang de persoon duidelijk een handtekening kan plaatsen.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.