Stemmen met een verstandelijke beperking

Wat is het?

Wanneer personen mogen stemmen zijn er vaak problemen bij personen met een beperking. Regelmatig kunnen personen de letters zijn te klein waardoor er extra hulp nodig is. Op dit moment is het niet toegestaan om hulp te krijgen bij het stemmen in het stemhokje.

Personen met een verstandelijke beperking begrijpen vaak de informatie over verkiezingen niet en kunnen het moeilijk lezen. Er is veel keuze en het is niet altijd duidelijk waar een partij voor staat of wat het voor de persoon zou kunnen betekenen. Daarnaast zijn veel personen laaggeletterd en hierdoor vinden ze teksten lastig te begrijpen en is het niet duidelijk  wat er moet gebeuren.

Bij de verkiezingen van 2017 kwam 82% van alle kiesgerechtigden naar het stemlokaal. In ons land zijn er naar schatting tussen de 100.000 en 200.000 mensen met een verstandelijke beperking. Van de groep heeft de 1/2 van de personen met een licht verstandelijke handicap gestemd.

Zo begint u:

 1. Hoe gaat dat precies, dat stemmen?
  • Stap 1: u krijgt een stempas in uw brievenbus met daarbij een lijst met partijen. Deze krijgt u vaak 2 weken voor het stemmen. Op de pas staat de datum wanneer u kunt stemmen.
  • Stap 2: Kies een politieke partij.
  • Stap 3: Ga naar het stembureau en neem uw paspoort, rijbewijs of ID-kaart mee.
  • Stap 4: Lever uw stempas in bij de tafel en laat uw paspoort zien. Van de persoon krijgt u een stembiljet.
  • Stap 5: Neem het biljet mee naar het stemhokje en kleur met een rood potlood kleur het hokje in waar de naam staat van de persoon op wie u wilt stemmen.
  • Stap 6: Doe uw stembiljet in de stembak, vaak naast de tafel.
  • Stap 7: Nu heeft u gestemd!
 2. De voorbereiding voor iemand met een verstandelijk beperking is belangrijk. Door de stappen een aantal keer te oefenen van te voren weet de persoon wat het moet doen. Door gebruik te maken van pictogrammen kunt u dit inzichtelijk maken.
 3. Maak een overzicht van belangrijke punten zoals zorg, onderwijs, cultuur enzovoort. Stel u de volgende vragen: Welke punten zijn het belangrijkst? Waar zou u graag verandering zien? Wat vind u goed aan de partij? Welke partij heeft de meeste positieve punten en zou het beste bij u passen. Streep de partijen weg waar u zeker niet op gaat stemmen. Dit verkleind het aantal partijen dat overblijft en de keuze. Hierdoor blijft het meer overzichtelijk. Wilt u weten welke politieke partij bij u past? Doe de test op www.stemwijzer.nl.
 4. Maak een keuze vooraf. Neem het papier met alle partijen en maak een keuze zet hierbij een kruisje en neem het papier mee bij het stemmen. Neem het over op het papier en lever de stem is. Zo is het mogelijk toch zelfstandig te stemmen.
 5. De grotere partijen hebben meerdere versies van de plannen, zo is er een vereenvoudigde versie. Hier staan de plannen heel laagdrempelig beschreven.
 6. Ga naar meet ups van uw partij waar alles duidelijk word uitgelegd en u vragen kunt stemmen.

Wanneer kan iemand met een verstandelijke beperking niet meer stemmen?

Voor het stemmen zijn een aantal handelingen nodig zoals het kiezen van een partij, een bewuste keuze maken met een uitleg, het zelfstandig stemmen. Als dit niet zelfstandig lukt, is de persoon niet in staat om te stemmen. Er is geen wetgeving over wanneer een persoon niet meer mag/kan stemmen.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.