Stemmen met een lichamelijke beperking

Lichamelijke beperking

Wat is het?

Personen met een lichamelijke beperkingen ervaren veel last van drempels of stemhokjes waar het potlood te kort is. Andere problemen zijn de inrichting van het stemlokaal, zoals de aanwezigheid van deurdrangers of te weinig ruimte voor een scootmobiel om te draaien.

De plankjes in het stemhokje waren ook niet altijd op de juiste hoogte of diepte instelbaar, waardoor de kiezer het stembiljet in de lucht moest houden om te kunnen stemmen en daarbij voor anderen duidelijk te zien was op wie de stem werd uitgebracht.

Van alle stemlocaties in Nederland is een deel geschikt voor mensen met een lichamelijke beperking. Alleen mensen met een fysieke beperking, zoals bij voorbeeld blinden, mogen iemand meenemen in het stemhokje.

Zo begint u:

  1. De hulp kan inhouden dat degene die u helpt het stembiljet volgens uw instructie invult. Deze hulp kan een naasten zijn of een persoon van het stembureau, dit is per gemeente verschillend, vraag dit na bij uw gemeente wat de regels zijn.
  2. Meestal zijn er meerdere locaties in de gemeente waar u uw stem kunt uit brengen. Bekijk van te voren of de locatie geschikt is voor bijvoorbeeld een rolstoel. Vaak zijn dit de locaties zoals de gemeente of bibliotheek. Grote locaties houden vaker rekening met het plaatsen van stemhokjes en de hoogte hiervan.
  3. Lukt het niet om zelf te stemmen, dan kunt u een persoon machtigen. De persoon brengt voor u een stem uit. Hiervoor vult u de achterkant van het stembiljet in. Of er komt een persoon van de gemeente die u een machtiging geeft.

Hoe kom ik er achter of het stembureau rolstoelvriendelijk is zonder er eerst voor niks heen te rollen?

  1. Vaak staat op de website van de gemeente de rolstoelvriendelijke locaties
  2. Vraag na de locatie van keuze of het mogelijk is binnen te komen met een rolstoel om niet kunnen stemmen te voorkomen. Of ga er een keer langs.
  3. Het staat vaak aangegeven op de stempas

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.