Spookjongeren

Wat is de definitie van spookjongeren?

Dit zijn jongeren, tussen de 18 en 26 jaar, die wel een woning hebben maar niet staan ingeschreven in de basisregistratie. Hierdoor is het niet mogelijk een opleiding te volgen, een zorgverzekering af te sluiten en/of toeslagen te ontvangen.

Van welk aantal ‘spookjongeren’ in heel Nederland gaat u uit?

In Nederland zijn er nog geen precieze cijfers te vinden over hoeveel jongeren dit zijn. Uit het onderzoek van het kenniscentrum gaat het om naar schattingen tussen de 100.000 en 200.000 spookjongeren jongeren. In alleen Amsterdam zijn dit 3000 jongeren.

Is het waar dat probleemjongeren zich laten uitschrijven uit de gemeentelijke basisadministratie om zo van deurwaarders en justitie af te komen?

Door onder andere de hoge problematische schulden, zien deze jongeren geen andere mogelijk dan zich uit te schrijven en onzichtbaar te zijn voor de omgeving. Het gevaar hiervan is dat de schulden niet worden opgelost en alleen maar verder oplopen.

  • De spookjongeren hebben vaak hoge schulden bij justitie en/of belastingdienst
  • Een groot deel heeft problematische schulden, een criminele achtergrond of een slechte thuissituatie.
  • Om deurwaarders, onderwijsinspecteurs en justitie te ontlopen, hierdoor duiken deze jongeren vaak onder.
  • Beschikken vaak niet over diploma.
  • Ouders schrijven hun kinderen uit om zo het recht op bijstand te behouden.

Hebben de betreffende jongeren en ouders hebben voldoende zicht op de ingrijpende gevolgen van uitschrijving uit de gemeentelijke basisadministratie voor de maatschappelijke toekomst van jongeren?

Spookjongeren verdwijnen niet alleen voor instanties, maar vermijden ook contact met ouders, broers en zussen. De familie, ouders, en kennissen worden gezien als sleutelfiguren die de begeleiding en aanpak bepalen. Door schaamte durven ze vaak geen hulp bij familie te vragen. Maar ook ouders willen niet opgezadeld worden met de gehele schuldenproblematiek.

De ingrijpende gevolgen voor spookjongeren:

  • door geen inkomsten lopen schulden nog hoger op en meer betaligsachterstanden
  • zwaar verminderd sociaal netwerk, uit schaamte voor de problemen.
  • geen mogelijkheden voor opleiding en passend werk
  • verliezen de jongeren de rechten op  inkomensvoorziening, scholing, medische zorg en begeleiding.

Deze jongeren staan niet bij de gemeente in geschreven wat het moeilijk maakt ze te vinden en om deze groep jongeren te helpen.

Voor de jongeren is een sociaal netwerk erg belangrijk, die een grote rol kunnen spelen in de aanpak van de problemen. Door de schaamte en weglopen van de situatie raken ze steeds meer in een dal. Het sociaal netwerk word betrokken bij de analyse, als de oplossing van het probleemgedrag van de jongere. Op deze manier worden de jongeren geconfronteerd met hun gedrag, problemen en de impact hiervan op hun sociale netwerk.

Welke ondersteuning krijgt een spookjongeren?

Schuldhulpverlening

Voor deze groep jongeren is het niet mogelijk om schuldhulpverlening aan te vragen. Een van de voorwaarden van schuldsanering is dat er minimaal een inkomen moet zijn. Het is erg moeilijk om een passende baan te vinden. Er zijn wel kleine organisaties in het land die zich inzetten voor deze groep jongeren.

Dit maakt het allemaal erg moeilijk voor de jongeren om hun leven weer op de rails te krijgen.

Zijn instanties die te maken hebben met ‘spookjongeren’ verplicht de gemeentelijke basisadministratie te informeren? 

Vanaf 2010 zijn bestuursorganen verplicht om dit terug te melden. Dit kan per gemeente verschillen door eigen nadere afspraken die zij gemaakt, over regels op het gebied van privacy en geheimhouding.

Welke onderwerpen bespreken jongeren met hun ouders? De gesprekken gaan vaak om informatie of advies te krijgen over geldzaken, die horen bij de financiële opvoeding. Wie wat betaalt en wanneer? Waaraan mag uw kind zijn geld aan uit mag geven. Een financiële bijdrage van de ouders, ter ondersteuning bij een tekortkoming. Welke onderwerpen bespreken jongeren met hun vrienden? De gesprekken met vrienden gaan vaak om een vergelijking te kunnen maken hoe andere financiële zaken oplossen. De aankopen die ze doen, aanbiedingen en shoptips, (Bij)baantjes en de kosten van op jezelf wonen.

Jongeren van 18 jaar horen op hun eigen benen te kunnen te staan maar het zakgeld en/of kleedgeld word op een verkeerde manier uitgeven, zoals aan leuke dingen doen, omdat deze groep niet weet hoe om te gaan met geld. De jongeren besteden te weinig tijd aan het nadenken over de essentiële leefkosten zoals het kopen van kleding en of telefoonkosten. Hierdoor zijn de jongeren amper zelfstandig in het omgaan met geld. De financiële vaardigheden zijn zoals overzicht kunnen houden op geldzaken, bewust aankopen, de eigen administratie regelen, sparen, lenen en omgaan met verleidingen

Stap 1 Door een stage leren studenten in de praktijk een onderzoekende houding te ontwikkelen en toe te passen en dragen tegelijkertijd bij aan relevante kennisontwikkeling. Hierdoor kan hun toekomstige beroepspraktijk verbeteren.

Stap 2 Door het thema toe te passen in de lessen, maken leerlingen kennis met het onderwerp. Door de kennis en de vaardigheden te delen met mede studenten zijn de leerlingen op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van financiële zaken.

Stap 3 Door te kijken naar de andere problemen van een leerling, zoals de thuissituatie, schooluitval, gebrekkige zelfwaardering of criminaliteit. Door extra aandacht te besteden aan de financiële situatie krijgt de leerling meer ruimte en het vertrouwen dat het probleem opgelost kan worden.

Stap 4 Door preventie tot te passen. Door het vroegtijdig signaleren van problematische situaties kunnen ernstige problemen worden voorkomen. Door kleine schulden direct aan te pakken en directe aanpak voor het voorkomen van ergere schulden, kan er de gezonde financiële situatie bevorderd en is kans kleiner dat het schulden erger worden en de leerling terugvalt.

 

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.