Spelletjes om de woordenschat te bevorderen.

Spelletjes om de woordenschat te bevorderen.

 • Maak samen met uw kind een vakantiedagboek, met foto’s, verhalen, tekeningen, folders, kaartjes etc. Laat uw kind een eigen reisverslag maken met tekeningen, bonnetjes, entreebewijzen… zo wordt praten leuk
 • Bij een Praatplaat gaat het om een afbeelding of kunstwerk die ervoor zorgt dat u en uw kind samen aan de praat raken over een onderwerp. Hierbij kunt u de plaat woordkaarten gebruiken waarop de woorden behorend bij de foto of tekening geschreven staan. Zo leert uw kind de woorden te benoemen, maar hij of zij kan ook associaties geven bij de plaat. Zo kan uw kind bijvoorbeeld vertellen wat hij/zij ziet, voelt of wat voor ervaring hij/zij er zelf mee heeft, maar ook hoe ze denkt dat anderen erover denken. Stel hierbij de vragen: – Omschrijf eens wat je ziet? – Welke onderdelen zie je? – Welke associaties heb je bij het onderwerp?
 • Schuursponsletters. Maak van een schuursponsjes de letters van het alfabet. Door met u vinger over de ruwe kant gaan, kan uw kind de letter volgen en zo na schrijven, hierbij kan uw knd de letter uitspreken, dit geeft een motorische ondersteuning van de klanktekenkoppeling. Met de spons kunt u letters stempelen! Een variatie hier op is om de spons te knippen in de vorm van kegels voor Spons-bowling! De letters die omvallen maakt u kind een woord mee of meerdere woorden.
 • Heeft u thuis ook een lettermuur? Bij elke letter verzamelt u samen met uw kind plaatjes, voorwerpen, tekeningen en woorden. Oefen spelenderwijs en maak bijvoorbeeld samen een alfabet van plaatjes. Knip plaatjes uit en schrijf de letters erbij! U kunt samen met uw kind een letter van hout of karton maken en deze omwikkelen met wol. Bij de hobbywinkel verkopen ze houten letters, natuurlijk kunt u deze ook zelf uitzagen. Klaar met het omwikkelen van de letter? Versieren dan maar! U kunt denken aan vilt, knopen of natuurlijk ander materiaal. Maak thuis eens een woordmuur rond een bepaald thema. Hang daar woorden op zowel geschreven als met een plaatje.
 • Maak ook eens een woordpiramide om de woordenschat te oefenen. Laat uw kind een woord opschrijven van drie letters (bijvoorbeeld tak). U voegt hieraan een letter toe en maakt met die letters een nieuw woord (bijvoorbeeld kant). Uw kind voegt een vijfde letter toe (bijvoorbeeld krant). Hoeveel woorden passen er in de piramide?
 • Maak een woordenslang samen met uw kind (mondeling of schriftelijk) bijv. poes- slang – geit. Loop eens samen met uw kind in huis of de tuin en vertel elkaar welke materialen, kleuren en vormen u tegenkomen. Bedenk een woord en beschrijft dit, zonder het woord zelf te noemen. Het kind moet het woord proberen te raden. Wanneer u buiten bent met uw kind, vertel dan aan uw kind wat u onderweg tegenkomt. Bedenk samen met de letters uit een woord zoveel mogelijk woordjes en schrijf deze op. Wie heeft de meeste woordjes bedacht? Bijvoorbeeld: ‘handschoen’: hand, schoen, had, dan, doen, schande.
 • Geef een omschrijving van een woord en laat uw kind het bedoelde woord raden. Een … is een meubelstuk met vier poten waarop je kunt zitten. Een … is een ding waarmee je kunt schrijven. Een … is een ding waarmee je kunt vliegen.

Mondmotoriek

 • Leuke activiteit voor op deze zondagmiddag: Schilderijen maken met blaasstiften (blowpens).
 • Met rietjes kun je ook papieren pijltjes of vliegtuigjes schieten. Wist u dat er naast dunne, dikke, korte en lange rietjes ook hele leuke andere rietjes te verkrijgen zijn?
 • Wist u dat door een rietje drinken niet alleen praktisch is ter voorkoming van knoeien maar ook goed is voor de mondmotoriek? Blaasvoetbal is leuk voor op de camping of thuis. Nodig: rietjes, pingpongbal of watje en een tafel.Bellenblazen: leuk voor jong + oud, EN goed voor lipspieren en ‘t leren richten en doseren van luchtstroom.
 • Leuk om te doen en te maken voor bv papa, mama, opa, oma. Een brief/tekening met kusmondjes
 • Heeft uw kind vaak de mond open? Laat het met bv een ijsstokje tussen de lippen (niet tussen de tanden) een verhaal beluisteren
 • laat uw kind zelf de strandbal eens opblazen
 • Jong van start met drinken uit een beker goed voor ontwikkeling mondspieren en leren praten. Gratis prentenboek app “Timo en het toverstokje” zologotip prentenboek app van @RianVisser http://books2download.nl/
 • Papieren pijltjes door pvc buisjes blazen blijft leuk, voor jong én oud. Wie komt t verst?

Overige

 • Woordkasteel is een leuke oefensite voor spelling en taal http://www.woordkasteel.com
 • Wanneer u uw kind insmeert met bv zonnebrandcrème, benoem dan alle lichaamsdelen
 • Spellen zoals kwartet of memory zijn leuk én goed voor de taalontwikkeling van uw kind. Tip bij het memory spelen: Benoem de plaatjes bij het omdraaien of bedenk er een zin bij.
 • Spel voor onderweg of op een regenachtige dag thuis of op vakantie: samen een verhaal bedenken, om de beurt een zin toevoegen
 • Doe een taalspelletje: ik ga op reis en ik neem mee… Of deze: Ik ga naar het strand/de camping en ik neem mee… Ik ga naar de dierentuin en ik zie… Ik ga naar de winkel en ik koop
 • Spel onderweg: “Waar ben ik?” Bedenk een plek, bv In de auto, keuken of op zee. Er mogen alleen ja/nee vragen gesteld worden ‘Ben ik een banaan?’ reisversie: je neemt iets/pers. in je hoofd, probeer door slim vragen stellen te achterhalen wie/wat je bent

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.