Spelen

1 Wat is het?

Spelen is goed voor de ontwikkeling van uw kind voor zo wel op motorisch gebied als op sociaal gebied en voor de reken en taalontwikkeling. Door spelletjes te spelen stimuleert u het denkvermogen, het logisch denken en oplossend gericht denken. Spelen is essentieel voor een gezonde verstandelijke en lichamelijke ontwikkeling.

Voor veel ouders is dit een lastig thema, u wilt immers graag dat uw kind wel deelt en samenspeelt, maar in de peuterleeftijd is dit heel normaal gedrag. In deze leeftijd spelen ze vaak nog niet samen maar apart of naast elkaar. Dit naast elkaar spelen met hetzelfde materiaal, noemen we parallel spel. Peuters en kleuters houden zich ook bezig met een andere spelvorm: toekijkend spel. Hierbij kijken ze alleen naar het spel van anderen zonder zelf mee te doen.

Tegenwoordig spelen kinderen minder buiten dan vroeger en zijn meestal actief op internet of sociaal media. Door de smartphone zitten kinderen meer binnen en spreken via whats app. Voor een kind neemt hierdoor de sociale vaardigheden af om contact te leggen en een face tot face gesprek te voeren. Door meer buiten te spelen leren kinderen elkaar sneller kunnen en is er sneller een contact. Vroeger zag u veel kinderen, elke dag op straat spelen, tegenwoordig is dit af en toe.

6 naasten

  • Plan wekelijks een speelmoment met een vriendin, door de regelmaat leert u kind makkelijker om te gaan met de emoties tijdens een speelafspraak.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.