speelgoed opruimen

Wat is het?

Het opruimen van het speelgoed in de juiste vakken en kasten. Door u kind een manier aan te leren dit zelfstandig te doen.

Wat u nodig heeft:

  • sorteerbakken
  • planning

Zo begint u:

Stap 1 Sorteer het speelgoed

Hoeveel speelgoed een kind nodig heeft is afhankelijk van het speelgoed en leeftijd. Wanneer u bakken vol met lego heeft staan zo dit minder kunnen zijn, hierdoor neemt u niet het speelgoed in zij geheel weg maar maak u het minder. Hoeveel lego heeft een kind nodig om lekker ermee te kunnen spelen?

Daarnaast maakt het uit welk speelgoed u heeft zijn het 4 stukken die dezelfde functie hebben of zijn het 4 stukken waarmee iets verschillende kan worden gedaan? Bij 4 dezelfde is het plezier er zo van af en zullen 3 stukken blijven liggen, bij de 4 verschillende zal uw kind vaker ook de andere 3 proberen. Observeer uw kind een week, waar speelt u kind, waar speelt het niet mee? Waar is al lange tijd niet mee gespeeld?

  • Het speelgoed waar zelden mee gespeeld word kan weg of apart worden gezet, dit heeft niet de interesse van uw kind.
  • Het speelgoed waar mee gespeeld word, is dit compleet/heel? Dan kan het terug in de kast ander weg.
  • Het deel dat overblijft is het minimale wat u kind nodig heeft aan speelgoed.

Met welk speelt u kind al een tijdje niet meer? Is het nog goed, past het nog bij de leeftijd, zet het tijdelijk in de kast. Door langere tijd met het speelgoed te spelen kan interesse erin verdwijnen, bied het daarom over een paar maanden nog een keer aan. Speelt u kind er dan ook niet mee, gooi het dan weg. Ga samen met uw kind het speelgoed sorteren wat wel en niet kan blijven. Laat hierin uw kind ook meebeslissen, dit kunt op op een speelse manier doen door het overzichtelijk te maken. Door bijvoorbeeld een overzicht te maken van alle spullen en uw kind het te laten afvinken bij een besluit. Geef uw kind een compliment wanneer het een besluit heeft genomen over het speelgoed, dit motiveert om goed op te ruimen en zijn zelfvertrouwen te vergroten.

Maak samen 3 stapels weg, twijfel en blijven. Laat uw kind een besluit nemen over het speelgoed en laat het leggen in de juiste doos. Vraag uw kind waarom het weg moet en of moet blijven, wat is de reden achter het besluit? Hierdoor denk uw kind bewust na over de gemaakte keuze. Kindertekeningen en knutsels zijn oefeningen in creativiteit, die hoef je niet allemaal te bewaren. Sorteer de tekeningen samen met uw kind en laat het beoordelen wel weg kunnen. Berg de tekeningen en knutsels op in een teken map, zo blijven netjes recht en de map neemt niet veel ruimte in . Ruim 1x per week 1 bak of speelbank in zijn geheel op.

Stap 2 Berg het speelgoed op Stel een vast opruimmoment in en ruim elke dag 10 minuutjes met het hele gezin losliggende spullen op. Plan voor bijvoorbeeld voor vakantie of in het weekend een vast moment in dat er opgeruimd gaat worden en geef dit aan met bijvoorbeeld pictogrammen.

Sorteer het speelgoed in bakken of een kast. Plakken op de bakken een etiket met wat erin zit in woord en afbeelding. Dit maakt het voor u kind makkelijk om zelfstandig op te ruimen. Zorg dat u het speelgoed altijd op een vaste plek terug zet, zodat u kind weet waar het staat, dit geeft duidelijkheid.

Zijn uw kinderen aan het knutselen en wil u geen last hebben van los liggende pennen, kwasten, stickers of potloden? Zet het alle maal in een bak met verschillende bakjes en potjes er in, zo blijft u overzicht houden over de spullen en blijft het netjes opgeruimd.

stap 3 Hoe maakt u het opruimen weer gezellig?

Maak de regel klaar met spelen eerst opruimen en dan iets nieuws. Geef ongeveer 10 minuten van te voren dat het tijd is om op te gaan ruimen, zo kan uw kind zijn spel stoppen en niet nog in zijn spel zit en dan gelijk moet opruimen

Maak gebruik van een makkelijk hanteerbare gezellig uit ziende box waar het speelgoed in verzameld word. Zorg dat er orde is in de kast en dat uw kind weet waar de spullen weer terug gezet moet worden. Bijvoorbeeld zoals het voorbeeld hiernaast, plak op de diverse bakken pictogrammen of neem verschillende kleuren, zodat u kind het overzicht heeft.

Vraag uw kind of wilt gaan opruimen. Kunt u dit even opruimen het is hier een troep. Roep uw kind en vraag uw kind kan je het speelgoed daarin stoppen. Ja daar, kijk daar en loop er naar toe. Kijk (houd het speelgoed omhoog) daarin. Neem een speelgoed en leg deze op zijn plek. Ondertussen is uw kind bij u gekomen en begint dan ook. Wanneer het iets op de juiste plek heeft gelegd, geeft u uw kind een compliment en bedank uw kind dat het u heeft geholpen.Daarna wijst u uw kind op de rest van de spullen, daar en daar en die nog. Het is belangrijk dat u zelf rustig blijft ook al gaat het niet goed. Hoe meer rust hoe makkelijker het zal gaan. Blijven uitleggen wat u graag zou willen zien en ondertussen blijven praten met uw kind over andere dingen.

Blijf onder het opruimen gezellig kletsen met het uw kind, over bijvoorbeeld wat het heeft gedaan op school, zodat uw kind ziet dat opruimen ook leuk kan zijn. Op de basisschool word het opruimen aangeleerd met een liedje, vraag bij de leerkracht na hoe ze dit op school aanpakken en doe dit thuis op dezelfde manier.

Het verwachte resultaat:

  • Meer overzicht in het speelgoed dat u heeft en weg kan doen.
  • een manier om uw kinderen aan te leren hoe ze kunnen opruimen en dit bijhouden.

Tips:

  • Ga niet met uw kind in discussie.Met een discussie lokt u bij uw kind de strijd uit en zal het eerder nee zeggen en vanuit daar in een bui. Begin met het eerste stuk, en vraag iedere keer of uw kind u komt helpen met de rest. Wilt u kind echt niet pak het samen op en loop iedere keer samen naar de plek waar het hoort. Doe dit iedere keer tot uw kind het uit zich zelf gaat doen
  • Ruimt u zelf regelmatig u spullen op of ligt er over al wat? Kinderen zien dit ook en imiteren uw gedrag. Zorg ervoor dat het gehele gezin verantwoordelijk is voor het opruimen. Maak hiervoor een schema wie welke opruim taak heeft.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.