Sparen

Stap 1 Het vaststellen van een spaarbedrag, hoeveel wilt u gaan sparen?

Inkomsten – uitgaven = leefgeld – boodschappen = spaargeld. De 1/2 vakantiegeld is voor kosten, leuke dingen of zaken die gedaan moeten worden, de ander 1/2 van vakantiegeld is voor te sparen.

Een buffer kunt u opbouwen door te gaan besparen en het bedrag te sparen. Zet hiervoor al uw inkomsten en uitgaven in een overzicht. Zo kunt u zien wel bedrag u per maand apart kunt zetten voor de buffer. Het kenniscentrum adviseert om maandelijks ongeveer 5% van uw inkomsten apart te zetten. Een buffer kunt u opbouwen in 4 stappen. Een buffer is belangrijk voor onverwachte kosten. Lukt het u om maandelijks een vast bedrag per maand te sparen? Heeft u spaargeld voor als de wasmachine kapot gaat? Met het persoonlijke bufferplan kunt u toewerken naar uw benodigde buffer. Door het volgen van de de stappen heeft u een direct overzicht van uw bespaardoelen en spaardoelen en weet u direct wat het u oplevert.

Door te sparen kunt u geldproblemen voorkomen, door altijd geld achter de hand te hebben, kunt u zelfs in onverwachte momenten, de rekening betalen en hoeft u zich geen zorgen te maken of dit wel zou kunnen en hoe u dit moet gaan oplossen. Dit voorkomt dat u in de schulden komt en uw afbetalingsregelingen moet aangaan met bedrijven.

In Nederland hebben 2,5 miljoen mensen te weinig buffer op spaargeld op de rekening staan.

Leer uw kinderen, dat sparen erbij hoort, maar leer uw kinderen ook bewuste keuze te maken wanneer het geld uitgeeft. Vraag bijvoorbeeld uw kind waarom uw kind dat wil kopen? Wat is de reden dat het niet iets anders moet worden? Maak met uw kind een budgetplan, waarin uw kind kan bij houden hoeveel zakgeld er binnen is gekomen en hoeveel hij weer heeft uitgegeven en waaraan en of er nog genoeg geld is om iets te kopen. Dit maakt uw kind bewust van het uitgavenpatroon en de manier van omgaan met geld en het plannen en overzichtelijk houden van de financiën.

Hoeveel wilt u gaan sparen dit jaar?

Het spaarbedrag kunt u vaststellen door het maken van een spaarplan en uit te rekenen uit hoelang u moet sparen om het bufferbedrag bij elkaar te hebben. Om te sparen is het belangrijk dat u inzicht heeft in uw huidige uitgaven. Probeer zoveel mogelijk van uw vakantiegeld, eindejaarsuitkering of een andere financiële meevaller op een spaarrekening te zetten. Op de kleinste dingen kan vaak een leuke bedrag in een jaar besparen. Denk hierbij bijvoorbeeld de boodschappen, en de vaste lasten. Onder vaste lasten en huishouden ontdekt u op welke posten nog meer besparen mogelijk is.

Stap 2 Het maken van een spaardoel, waarvoor wilt u het geld gaan gebruiken?

  • Gegevens over al uw inkomsten en dagwaarde van uw waardevolle bezittingen;
  • Het bedrag dat u momenteel aan spaargeld beschikbaar heeft, zijn er spullen die binnenkort vervangen moeten worden? Hoe oud is uw wasmachine, hoe lang zou het nog mee kunnen gaan?
  • Maakt geld wel gelukkig, hoe meer geld hoe gelukkiger u bent? Hoeveel geld vind u genoeg? Heeft geld en de uitgaven van geld te maken met het bestedingspatroon of komt het door verhogingen dat het lastiger word?

Heeft u een spaardoel? Hoe word het geld gespaard op de rekening of in een spaarpot? Wat is er voor nodig het doel te bereiken?

budgetplan Met een lijst van uw maandelijkse inkopen kunt u een keuze maken in welke producten echt belangrijk zijn en op welke eventueel kunt worden bezuinigt. Maak een bespaarplan waar u op aangeeft waarop u gaat besparen. Schrijf het plan op papier zodat u een houvast heeft om het plan te laten slagen. Zet het bedrag op een aparte spaarrekening. Het boek geeft u een overzicht van uw uitgavenpatroon op de dag, waar heeft u te veel uitgegeven? Wat had u beter niet kunnen kopen of waar heeft u spijt van? Waren de bestedingen nuttig of voor eigen plezier?

Impulsaankopen zorgen voor en financiële trigger,u wilt het product kopen, maar als u thuis bent denkt u waarom heb ik dit gekocht? Deze kunnen het lastig maken, wanneer u net een groot bedrag heeft gespaard.Het bedrag op uw rekening, maar de trigger erger, u heeft het geld, u wilt het hebben, u kunt het kopen. Door het geld in een keer uit te geven staat u weer op 0 en moet u weer opnieuw beginnen. Bedenk u altijd goed voor u iets gaat kopen of u het wel echt nodig heeft en of het, het waard is om daar uw spaargeld voor te gebruiken en of het niet anders kan worden opgelost? Op deze uitgaven zou u kunnen besparen. Zet al uw abonnementen op minimaal en kijk of dit voldoende voor u is. Wanneer u tevreden bent kunt u het laten staan en anders na een maand weer verhogen.Op deze uitgaven kunt u besparen en het bedrag apart zetten.

Hoeveel kunt u van uw inkomen sparen?

Bij te weinig geld komen personen sneller in de schulden, of maken sneller schulden. in Nederland haalt 58% geldt van de rekening als deze in het rood staat. Door geld op te blijven nemen, word het saldo alleen meer negatief, met hierbij nog de extra rente die u betaald omdat u rood staat.

Sparen kan lastig zijn zeker wanneer u een laag inkomen heeft, maar ook dan is het mogelijk te sparen. Zet maandelijks het bedrag wat overblijft op een aparte rekening. Het maakt niet uit hoe hoog het bedrag is, na verloop van tijd groeit het bedrag van zelf. Personen met een hoog inkomen hebben een grote kans om in de financiële problemen te komen, wanneer de persoon impulsief met het geld omgaat, de persoon een gat in zijn hand heeft, de persoon geen plannen heeft en geen spaargeld heeft. Geldproblemen bij personen hebben vaak te maken met de manier waarop mensen met geld omgaan, hierbij maakt het niet uit of een persoon een hoog of laag inkomen heeft.

Hoe lang gaat uw product nog mee? Geluidsapparatuur heeft normaal gesproken een levensduur van 08-10 jaar, meubelen 3-8 jaar, een koelkast 08-10 jaar, een GSM 3-5 jaar, wasautomaat 08-10 jaar, een PC en Monitor 3-5 jaar en een televisie (beeldbuis) 08-10 jaar. Voorbeeld: Een nieuwe wasmachine kost € 300 : door 96 maanden (8 jaar) = € 3,125 per maand. Reken van ieder product uit hoe lang het nog mee kan gaan en zet voor ieder product apart een vast bedrag per maand op zij.

Stap 3 Het aanmaken van automatisch sparen op uw rekening.

Stap 1 Door automatisch te sparen, kunt u nooit vergeten het bedrag over te schrijven en hoeft u er niet bij na te denken of het bedrag wel of niet is overgemaakt. Dit kunt u instellen bij internetbankieren.

Stap 2 Hoe zet u geld apart, als u leeft met de dag? Personen zijn gericht op het hier en nu en denken minder na over de toekomst van over 10 jaar. Door hier minder bewust bij stil te staan, word er minder apart gezet op de rekening, als buffer of voor pensioen. Door elke maand een klein bedrag over te maken, raakt u gewent aan een klein bedrag minder, hierdoor mist u het bedrag niet, maar spaart u wel maandelijks een bedrag. Het geld dat binnenkomt word ook die maand uitgegeven, maar wat als er iets gebeurt?

Stap 3 Heeft u genoeg gespaard? Maak van de aanschaf een speciale gebeurtenis. Om u te stimuleren om te gaan sparen kunt u een spaardoel afspreken. In het begin nog iets kleins wat na 2, 3x sparen gekocht kan worden. Aan de hand van de leeftijd en inkomsten, kunt u dit steeds langer laten duren voor het product gekocht kan worden. Heeft uw kind spijt van een uitgave? Compenseer niet. Zo leren ze een volgende keer goed na te denken.

Stap 4 Bankrekening: Door het geld te sparen op een rekening van de bank krijgt uw kind vaak een leuke attentie bij het starten van de rekening. Dit is vaak een (speciale) spaarpot en het gespaarde geld op de rekening storten en daarna het bankafschrift bekijken, stimuleert om te sparen. Wanner uw kind 12 jaar word word de rekening omgezet in een jongere rekening met eigen pinpas. Neem voor uw zelf een aparte spaarrekening waar u uw eigen spaardoelen heeft en waar u maandelijks spaart. Door dit niet op dezelfde rekening te doen als uw betaalrekening voorkomt u dat uw spaargeld van uw rekening gaat.

Stap 5 Controleer iedere maand of het geld is overgemaakt. Geen financiële zorgen door het controleren van uw rekening, doe dit wekelijks op een vaste dag, controleer uw rekening op de bij en afschrijvingen. Zijn deze allemaal goed verlopen of is er actie nodig? Wat ging er niet goed komt dit door uw saldo, bent u het vergeten of is er een fout bij het bedrijf? Met het bespaarplan en spaarplan heeft u directe overzichten van uw (be)spaardoelen. Na een paar weken merkt u al de eerste resultaten. Wanneer u het huishoudboek goed bijhoud kunt u zien hoeveel u deze maand heeft bespaart en/of u meer kunt besparen.

Kan ik mijn kind stimuleren om te gaan sparen?

Kan ik iemand stimuleren om te gaan sparen? Heeft uw een gat in de hand? Hoe beter uw kind met geld kan omgaan in de jeugd, hoe kleiner de kans op financiële problematiek op latere leeftijd. Wanneer uw kind 4 jaar is kan het beginnen met sparen. Zeker in het begin wilt uw kind het het liefst zo snel mogelijk uitgeven. Hier komen dan ook al de eerste verschijnselen van een gat in de hand. Om uw kind zo goed mogelijk door de eerste spaar jaren heen te loodsen is het belangrijk de financiële opvoeding duidelijk te maken, door schema’s en plannen en uw kind uitleg te geven over geld.

Voor wat oudere kinderen is er een volgende stap, het kopen van hun eigen kleding van het kleedgeld. Om met het kleedgeld overweg te kunnen, wat vaak een groot bedrag is, is het nodig al bij het zakgeld dit goed aan te leren. Het grote bedrag op de rekening van uw kind kan zorgen voor impulsaankopen en de wil/drang om iets te kopen. Bij kleedgeld en zakgeld is het belangrijk dat er regels zijn, wat u kind er mee moet doen, wat het ervan moet kopen en hoelang het moet sparen.

Wanneer de financiële opvoeding niet juist gebeurt en de persoon heeft te weinig voorlichting gehad en heeft niet kunnen leren hoe het moet omgaan met geld en het maken van plannen, is de kans groot dat de persoon in de schulden komt en hierdoor schulden problematiek oploopt.

Stap 1 Bespreken spaardoel Bespreek en bepaal samen een spaardoel en stimuleer uw gezin iedere week een vast bedrag te sparen. Bewust uitgeven! Vanaf zes jaar begrijpt een kind de functie van geld. Maakt u kind enthousiast en stel samen een concreet spaardoel op.

Stap 2 Sparen is leuk. Leg op een simpele manier uit, met pictogrammen en voorbeelden, waarom sparen belangrijk en leuk is. Door uw kind uit te leggen wat sparen is, waarom sparen belangrijk is en het doel ervan. Maak met uw kind afspraken over de besteding van het zakgeld. Welk gedeelte mag vrij besteed worden? Sparen kost tijd. Leg kinderen uit dat sparen tijd kost, maar uiteindelijk iets moois, leuks oplevert. Een leuke spaarpot helpt! Schaf samen een leuke spaarpot aan en zet die op een mooie plek zodat uw kind trots is op zijn spaargeld. Door het zakgeld te bewaren in een spaarpot naar keuze en het volledige bedrag in de pot af en toe te tellen.

Stap 3 Klusjes Stimuleer het sparen door kinderen betaalde klusjes te laten doen en een gedeelte in de spaarpot te doen. Bij jonge kinderen kunt u werken met een beloningskaart naar een week goed sparen bijvoorbeeld een sticker. Wanneer u een spaardoel heeft afgesproken en uw kind moet bijvoorbeeld 4 weken sparen dan kunt op een afstreepkaart (kalender) nog de tijd aangeven dat er nog gespaard moet worden. Dit geeft u kind inzicht om bewust bezig te zijn met sparen en het spaardoel.

Uitleg: Door uw kind uit te leggen wat sparen is, waarom sparen belangrijk is en het doel ervan. Op websites van de banken  en/of Nibud vind u hier informatie over.

Spaardoel: Om uw kind te stimuleren om te gaan sparen kunt u een spaardoel afspreken. In het begin nog iets kleins wat na 2, 3x  sparen gekocht kan worden. Aan  de hand van de leeftijd kunt u dit steeds langer laten duren voor het product gekocht kan worden.

Beloningskaart: Bij jonge kinderen kunt u werken met een beloningskaart naar een week goed sparen bijvoorbeeld een sticker.

Afstreepkaart Wanneer u een spaardoel heeft afgesproken en uw kind moet bijvoorbeeld 4 weken sparen dan kunt op een afstreepkaart (kalender) nog de tijd aangeven dat er nog gespaard moet worden. Dit geeft u kind inzicht om bewust bezig te zijn met sparen en het spaardoel.

Spaarpot: Door het zakgeld te bewaren in een spaarpot naar keuze en het volledige bedrag in de pot af en toe te tellen.

Bankrekening: Door het geld te sparen op een kinderrekening van de bank krijgt uw kind vaak een leuke attentie bij het starten van de rekening. Dit is vaak een (speciale) spaarpot en het gespaarde geld op de rekening storten en daarna het bankafschrift bekijken, stimuleert om te sparen. Wanner uw kind 12 jaar word word de rekening omgezet in een jongere rekening met eigen pinpas.

Geplaatst in S