Spaarplan

Hoe stel ik een spaarplan op? Voor het maken van een spaarplan is het verstandig eerst een budgetplan te maken met alle inkomsten en uitgaven. Van het bedrag dat over blijft kunt u een bedrag nemen waar u maandelijks mee gaat sparen. Het aantal maanden dat u gaat sparen voor het product, zijn het aantal maanden dat u het spaarbedrag in het budgetplan zet. Deze komen dan bij de vaste lasten/sparen. Verstandig is om uw spaarplan regelmatig te controleren en een “extraatje” ook bij uw spaarbudget te zetten. Maak uw vakantiegeld, belastingteruggave en een onverwachte meevaller direct over naar uw spaarrekening.

Het product en hoelang te sparen? De totale kosten van te aan te schaffen product deelt u door het bedrag wat u wilt gaan sparen zo weet u hoe lang u er over gaat doen voor u het product kunt aanschaffen.

Het spaar bedrag Het bedrag van het sparen kunt u in het maandelijkse budget plan meenemen. Dit bedrag zet u apart op een rekening, zodat u zeker weet dat het spaargeld niet mee op gaat in het huishoudbudget.

Hoe stel ik een spaarbedrag vast? Om een spaarbedrag vast te stellen is het verstandig om een budgetplan op te stellen. Hierin staan alle inkomsten en uitgaven van 1 maand. Het bedrag wat overblijft is het vrij besteedbaar en hiervan kunt u een bedrag nemen om te sparen. Meestal is het ongeveer 1/4 van het geld wat uit eindelijk overblijft om te sparen of voor een buffer.

Om het spaarbedrag vast te stellen:

Bijvoorbeeld:

 1. Vrij te besteden bedrag
  1. € 500 leefgeld – € 200 boodschappen = 300 euro voor extra dingen.
   1. 1/4 van 300 = € 75,- kunt u dan sparen of
   2. Aantal maanden dat uw wilt sparen : € 300 extra dingen = € het spaar bedrag
  2. € 300-€ 75 = € 225 vrij te besteden
 2. Spaarbedrag x maanden= € aantal maanden dat u erover wilt doen

Het spaarbedrag zet u maandelijks bij de vaste lasten voor het aantal maanden dat u wilt gaan sparen.

In een spaarplan kunt u plannen voor langere tijd hoeveel geld verstandig is om apart te zetten. Hoelang wilt u er maximaal over doen voor u het product of dienst wilt kopen.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.