Solliciteren met psychische problematiek

Solliciteren met psychische problematiek

Psychische problematiek en werk, solliciteren met een chronisch diagnose

Op een dag solliciteren vele mensen op 1 vacature, mensen die net van school komen, die nieuw werk zoeken en gediplomeerde en ervaringsdeskundige. Met een diagnose sluit u bij elke sollicitatie achteraan, al zijn uw diploma’s nog passend en heeft u veel werkervaring. Met psychische problematiek zijn uw diploma’s en ervaring minder belangrijk dan de gestelde diagnose.

Voor een werkgever is het aantrekkelijker een persoon aan te nemen zonder diagnoses dan met, diagnoses leveren vaak problemen op. Doordat een werkgever zoveel keuze heeft in werknemers, en een persoon met psychische problematiek achteraan staan in de rij, zal eerder de andere sollicitant worden aangenomen. De kans is groot dat u gaat solliciteren met uw diagnose dat u terecht komt in een sociale werkplaats. Een officieel percentage van personen met psychische problematiek die weer aan werk gaan is onbekend.

Plan Terecht Solliciteren Samen

Plan zoveel mogelijk de uitleg over uw diagnose, zorg dat u ondanks de diagnose, ze niet om u heen kunnen.

Terecht, heeft u evenveel recht op een baan, net als een ander.

Samen Solliciteren met ervaringsdeskundige of via lot groepen of met behulp van het UWV. Door het samen te doen, word de kans op een baan groter. Laat u helpen met juist solliciteren en het vinden van een baan, vraag in de groepen hoe andere dit aanpakken en maak gebruik van de tips en adviezen.

Bent u eerlijk naar uw nieuwe werkgever, met een kleine kans op werk, of liegt u en vergroot u de kans op werk? Ben uw open over de gestelde diagnoses of verzwijgt u ze? Hoe belangrijk is het voor de werkgever om te weten van uw diagnose?

Een feit is dat een werkgever zal oordelen over de diagnose, dus verteld u uw werkgever dat u een psychische diagnose heeft of verzwijgt u dit? In beide gevallen zijn er diverse reden om het wel of niet te doen. Wanneer u het eerlijk bent is het aan de werkgever hoe deze ermee omgaat en/of deze werkgever u een kans wil bieden op de arbeidsmarkt. Als u het verzwijgt, weet u werkgever er niks van, maar wat als u een paniek buikrijgt, dit is niet uit te sluiten?

Een psychische diagnose maakt het solliciteren zwaar. Een diagnose zegt meer over uw verleden en over de opgelopen trauma’s, dan het zegt over uw kunnen en de prestaties die kunt leveren. De diagnose is een label die GGZ aan uw problematiek heeft gegeven. Een persoon zal door de label steeds moeten uitleggen wat de diagnose is en wat de problematiek ervan is. “Van blinden of slechtzienden zit 70% werkloos thuis!

Aan een diagnose zit u een levenslang aan vast, ook al bent u behandeld dan nog blijven er kleine stukjes over, waar u later last van krijgen. Wanneer u bij GGZ bent is het altijd terug te vinden in uw medisch dossier. Een werkgever kan u vragen om een gezondheidsverklaring, waaruit blijkt dat u een psychische diagnose heeft. De diagnose blijft altijd bekend en het zal u blijven achtervolgend, wat het solliciteren niet vergemakkelijkt.

De kans op een baan, is klein en er zijn jaren voor nodig om een baan te vinden. Iemand met een psychische diagnose solliciteert 2 tot 3x zoveel als een persoon zonder diagnoses en deze persoon heeft meer sollicitatiegesprekken nodig voor het vinden van een baan. Het is belangrijk van te voren te weten wat u wel en niet uw nieuwe werkgever gaat zeggen over de diagnoses. Dit is afhankelijk van hoe het met uw diagnose omgaat op het moment. Heeft u nog last van uw diagnose is het belangrijk dit wel aan te geven. Geef dit aan in het stessschema.

Hoe legt u uw nieuwe werkgever uit wat u diagnose is?

Als u aangeeft dat het een post trauma stress syndroom is zal uw nieuwe werkgever hier van schikken en uw vragen stellen over uw trauma. Door over een trauma te praten in een sollicitatiegesprek verkleind de kans op een baan.

Als u als werknemer aan uw nieuwe werkgever uitlegt dat uw psychische diagnose, inhoud dat u veel last heeft van stress, dan zal een werkgever u minder snel aannemen, omdat bovenop uw eigen stress ook de werkstress komt. De werkstress die bij de baan hoort, zou u dan te veel worden waardoor u binnen de korsten tijd een burn-out heeft. Door uw eigen stress aan te kunnen, wil niet zeggen dat u ook weer een volledige werkweek aan kunt.

Wanneer u last heeft van uw diagnose is een volledige werkweek niet mogelijk, hierdoor moet u bij het sollicitatiegesprek aangeven dat u een maximaal aantal uren wilt werken met een reden de diagnose. Wanneer u een baan aangeboden krijgt probeer eerst een paar maanden een paar dagen in de week te werken zodat u dit weer kunt opbouwen.

Wanneer u psychische problematiek heeft gaat het concentratie vermogen achteruit, door de vele gedachten en trauma’s en ook het geheugen kan minder worden. Hierdoor word het moeilijk om werk te behouden, door het minder onthouden, worden vaker dingen vergeten. Als u zich niet of moeilijk kan concentreren gaat u meer fouten maken of bent u niet met uw gedachten bij het werk.

Omdat u een psychische ziekte/beroepsziekte heeft, zijn werkgevers niet happig op het aannemen van mensen. Wanneer u liegt heeft u zogenaamd, geen diagnoses en weet u werkgever er niets vanaf, doordat een werkgever hierop niet kan veroordelen is de kans op een baan groter.

Als uw nieuwe werkgever niet op de hoogte is van een PTSS zou u kunnen vermelden dat dit is als een militair die op missie is geweest of een agent die veel geweld heeft gezien. Hierbij maakt u een vergelijking met andere beroepen waar vaak deze diagnose word gesteld. Een werkgever zal u begrijpen, maar vind de trauma’s en de PTSS te zwaar om aan te nemen.

Wat zet je wel en wat niet op uw cv

Wat schrijf je op je werk.nl profiel over de psychische problematiek? Het liefst zo min mogelijk, gebruik het niet in uw profielnaam, de zoekkans van werkgevers word hierdoor kleiner. Wanneer dit al staat vermeld in uw profiel is de werkgever vaak niet bereid u uit te nodigen, hoe veel diploma’s of werkervaring u heeft. Als uw nieuwe werkgever wilt melden dat u een psychische diagnose heeft kunt u beter wachten tot het sollicitatiegesprek en de nieuwe werkgever duidelijk uitleggen wat het voor u betekend.

Doordat u psychische problematiek heeft kan het zijn dat u door een behandeling een lange tijd niet kan werken. Hierdoor loop u een gat op in uw cv. Een werkgever zal u altijd vragen: Waarom heeft u de afgelopen tijd niet gewerkt? Door te vermelden dat u in behandeling bent, heeft u weinig kans op de baan en hierdoor is een uitleg van diagnose en trauma/verleden noodzakelijk.

Probeer zoveel mogelijk vrijwilligerswerk te doen, waardoor u geen gat krijgt op uw cv. Heeft u een gat op uw cv dan moet u deze steeds uitleggen bij de sollicitatiegesprekken. Door het vrijwilligerswerk bent u gelijk bezig op de arbeidsmarkt en kunt u minder nadenken over de signalen.

Hoe minder denken aan de signalen – hoe minder de gedachten op de voorgrond – hoe minder last u heeft van het trauma. Het solliciteren en het vinden van een baan duurt lang, hoe meer sollicitaties, hoe meer kans op afwijzingen, hoe meer kans op een depressie, hoe minder kans op de arbeidsmarkt. Blijf altijd bezig, alleen door bezig te blijven kunt u voorkomen dat een diagnose niet verergerd. Door te blijven zitten, gaat u piekeren en komen er meer herbelevingen wat de diagnose zwaar maakt. Door uw zinnen te verzetten en bezig te zijn met andere dingen, heeft u zo min mogelijk tijd voor de gedachten en filmpjes.

Wat als u het wel aangeeft in een sollicitatiegesprek?

Voor het vermelden van een diagnose is het belangrijk hoe het nu met uw diagnose gaat. Heeft u dagelijks veel last van uw diagnose of zijn er kleine dingen? Weet uw nieuwe werkgever wat uw diagnose, voor u inhoud?

Bij alle psychische diagnoses zorgen ervoor dat uw een kleinere kans heeft op de arbeidsmarkt. Door bijvoorbeeld een burn-out is de kans groot dat er een nieuwe burn-out komt, hierdoor bent u minder aantrekkelijk voor werkgevers. Van psychische problemen houd u altijd iets over.

Van psychische problematiek hoeft u niet veel last te hebben en is het mogelijk gewoon te werken. De banenkans word kleiner wanneer u aangeeft dat u psychische problematiek heeft. Een werkgever zal het zien als een nadeel, psychische ziekte. Doordat werkgevers vaak weinig weten van een diagnose veroordelen ze. Diagnose word groot en zwaar opgepakt, psychisch niet oke. Autisme en ADHD zijn meer bekend , duidelijk wat werkgever kan verwachten. Door de nieuwe werkgever duidelijk te maken wat een diagnose voor u betekend, kan het zijn dat de werkgever u toch een kans geven. Bent u in behandeling, dan kunt u vrij krijgen voor de behandeling.

Wat als u het niet aangeeft in een sollicitatiegesprek?

Hoe hoog is uw stressniveau bij het solliciteren, heeft u de diagnose onder controle? Zou u daarbij nog werkstress aankunnen? En kan u volledig omgaan met een stress of paniek bui? Als u dit 100% onder controle heeft is het mogelijk weer te gaan werken en uw werkgever hierover niks te melden. Als u nog last heeft van uw diagnose, zal u het moeten melden in een gesprek.

Door het niet vermelden, verzwijgt u belangrijke informatie voor de werkgever. Mocht er wat gebeuren en uw werkgever was niet op de hoogte, is de kans groot dat u word ontslagen. Als u een behandeling heeft, dan kunnen afspraken alleen worden gemaakt na werktijden.

Door het niet te melden is het mogelijk om te gaan werken zonder een diagnose waardoor het niet mogelijk is om beoordeelt te worden.

Hoe staat u ter tegen over dat een werkgever geld voor u krijgt?

Als u een baan krijgt, krijgt de werkgever geld van de overheid om arbeidsgehandicapte in dienst te nemen. Als een werkgever u alleen aanneemt voor dit potje dan heeft de werkgever u niet aangenomen op uw kunnen en u als persoon. Een werkgever die u zo aanneemt zonder potje wilt u graag verder helpen en heeft aandacht voor de problematiek.

Mag een werkgever u afwijzen op uw diagnose?

Er is een verbod op discriminatie bij het solliciteren. Door de wet Algemene wet gelijke behandeling (art. 5 AWGB), de Wet gelijke behandeling op grond van leeftijd (art. 3 WGBL) en de Wet gelijke behandeling op grond van handicap/chronische ziekte (art. 4 WGBH/CZ) kunt u bezwaar maken.

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.