Sluipverbruik

Sluipverbruik kunt u niet helemaal voor komen door dat er altijd apparaten zijn die klokjes, digitale cijfers of letters en lampjes hebben wanneer u deze uitschakelt dan zijn de instelling terug op fabrieksinstellingen of omdat het om inbouwapparatuur gaat. Een energiekosteneter is een klein handig apparaat waarmee u elektriciteit zichtbaar kunt maken en sluipverbruik kunt meten. Het apparaat verbind u met het stopcontact en via een scherm kunt u lezen hoeveel kWh verbruikt en hoeveel het apparaat per jaar verbruikt. Handig voor moeilijk bereikbare stopcontacten zijn draadloze energiemeters waarbij u in een aantal stopcontacten een meter plaatst die u afzonderlijk op een draadloze ontvanger kunt aflezen. Met een energiekostenmeter kunnen gezinnen besparen gemiddeld zo’n 13 % op hun stroomverbruik. Dat komt neer op zo’n €120,- De aanschaf is een kleine investering van 10,- euro die u er binnen 1 maand er weer uit.

Sluipverbruik is makkelijk tegen te gaan door het plannen ervan. Wanneer u oplet op wanneer u uw telefoon oplaad en hoelang het duurt voor deze weer vol is, ligt de telefoon niet onnodig aan de oplader en als de batterij vol is verbruikt de oplader nog steeds energie. Als er bij u thuis elke nacht een aantal telefoons en tablets aan de oplader liggen, en die blijven daar heel de nacht liggen dan verbruikt u veel te veel stroom. Een tablet duurt ongeveer 1 uur om op te laden en u slaapt ongeveer 8 uur dan ligt u tablet 7 uur voor niks aan de oplader. Leg daarom al uw telefoons en tablets 1 uur voor uw gaat slapen aan de oplader en haal alle stekkers uit het stopcontact als u gaat slapen.

Sluipverbruik

 1. Apparaten die snel op moeten starten zoals computer blijven veel stroom verbruiken. Een printer en een computer gaan vaak te gelijk aan en word niet de gehele tijd gebruikt. Zet uw beeldscherm uit wanneer u even weg bent of beter uw gehele computer uit. Zet tijdens het downloaden van muziek of films uw beeldscherm uit deze heeft u niet nodig. Dit is een besparing per jaar op basis van 4 uur downloaden per week: € 1,50
 2. Slaapstand. Een Ipad in slaapstand heeft een verbruik van 0,7W, ingeschakeld stijgt het verbruik naar 5,46W. Met de slaapstand kan de rekensnelheid beperkt of het scherm gedimd worden, maar bij elke tablet is het effect anders. Het is een kwestie van uitproberen en kijken wat er gebeurt. Met de instelling van veelbezochte locatie, slaat uw iphone alle informatie op waar u woont en/of winkelt. Dit kunt u beter uitschakelen en is privacygevoelig.
 3. Wanneer de tablet nieuw is laat de accu eerst helemaal op zijn en laad hem daarna volledig op, zet de tablet dan uit bij het opladen. De volgende keer dat u de accu (lithium-ion) oplaad zorg dat deze niet leeg is en laad alleen bij, diepontlading is wel slecht voor de accu. Bij een lithium-ion is er geen geheugenverlies als u de accu bij laad. Kalibreren niet te vaak eens in de 2-3 maanden is voldoende. Kalibreren is het opladen en daarna weer ontladen van de tablet, vaak wanneer de tablet verkeerd aangeeft hoeveel lading de accu nog over heeft.
 4. De geïnstalleerde app’s en widgets Leer u tablet kennen en weet welke energieslurpende apps op uw smartphone het meeste energie gebruiken via Instellingen – Batterij/Energie. Daarnaast zijn er apps die tonen hoeveel minuten/uren u gebruik kunt maken van een bepaalde toepassing. Een updates word vaak automatisch gedownload, maar u zult altijd zien dat dit op een onprettig moment gebeurt. Om hier controle over te houden en uw accu te sparen zet u de optie uit.
 5. Games en app’s Leren via een app is tegenwoordig heel gewoon en word ook vaak door kinderen gedaan, maar deze app’s kosten veel energie, doordat deze gebruik maken van netwerkverbinding en scherm. Vermijd zoveel mogelijk game app’s met reclame, door het herladen, kost dit veel energie. Webbrowsen en gamen, het gebruik van navigatie en het kijken van video zorgen ervoor dat u accu snel leeg is, wanneer u accu bijna leeg is beperkt de mogelijkheden.
 6. Plaatsen van de koelkast Plaats de koelkast of vriezer niet in de nabijheid van een verwarmingsradiator i.v.m. de warmteafgifte. Plaats een vriezer min 10 cm van de wand af. Anders kan de warmte niet goed ontsnappen en koelt de vriezer minder efficiënt. Zet uw koelkast waterpas. Anders kan de deur gaan kieren en verbruikt de koeling meer energie om de gewenste temp te behouden. Als de koelkastdeur niet goed sluit gaat er energie verloren. Voorkom dit door het rubberen randje van de deur schoon te houden. De koelkastdeur niet te lang open laten staan
 7. Met een tv-decorder kunnen we jaarlijks € 42,5 miljoen besparen als het sluipgebruik met 2,5 miljoen mensen zouden tegen gaan, door de decorder niet op stand-by te laten staan. Per persoon komt dit neer op € 25 euro op jaarbasis. Wanneer deze is geprogrammeerd voor een opname staat de decorder vaak langer aan dan nodig is.
 8. Apparaten met laders en accu’s zoals huistelefoon, elektrische tandenborstel en kruimeldief blijven veel stroom gebruiken zolang de oplader nog in het stopcontact zit. Haal opladers die je niet gebruikt uit het stopcontact. Gebruik een stekkerdoos voor uw elektrische apparaten in 1 keer uit te zetten. Met een standby-killer te koop vanaf 15 euro schakelt de stroom automatisch uit als het een laag energieverbruik waarneemt.
 9. Isoleren Waait het bij u thuis ook door ramen en deuren? De oplossing is simpel en goedkoop: Door tochtstrip in huis te gebruiken
 10. Televisie Een plasmascherm verbruikt tot wel 100,- per jaar, bespaar door de helderheid van uw tv lager te zetten. Een led-tv is veel zuiniger dan een plasma-tv. De zuinigste televisies, lcd-led-tv’s, hebben vaak label A+, A of B maar er zijn ook A++-lcd-led-televisies. Lcd-televisies en plasmatelevisies hebben vaak label B of C. Het A+++ label bestaat nog niet bij televisies.
 11. Energielabel Op energie door zuinig te zijn en energiebesparende producten te gebruiken. Het meest energiezuinige (A+++-label) tot de meest energie gulzige (G-label). Sinds 2012 mogen voor koel-en vriesapparatuur, vaatwassers, wasmachines, wasdrogers, airconditioners, televisies, verlichting, ovens en afzuigkappen alleen de producten worden verkocht met a en hoger. A*** is 60% zuiniger dan A. A** is 40% zuiniger dan A  * is 20% zuiniger dan A
 12. Met een zonneboiler kunt tot 50% besparen op warmwaterkosten.
 13. Vliegtuigmodus. Het ontvangen en zenden van een internetsignaal via wifi, nfc, gps, bluetooth kost nog steeds energie ook al maakt u er op dat moment geen gebruik van. Sluit na gebruik van uw navigatie- en kaarten-apps, deze af anders blijven deze op de achtergrond continu de locatie opvragen. Alles in een keer uitschakelen kunt u doen met de vliegtuigmodus. De trilfunctie verbruikt veel meer energie dan wanneer het geluid aanstaat, gebruik het daarom zo min mogelijk.
 14. Oververhitting voorkomen. Zorg dat u voorkomt dat uw accu oververhit raakt, door deze niet in de zon te leggen. Als de accu warm is kan dit schade geven aan de accu. Word de tablet een tijdje niet gebruik, leg het dan op een droge koele plek, met een batterij die voor 50% vol is. Zo leid de tablet het minste onder tot de volgende keer dat u hem gebruikt.
 15. Zorg voor een goede ontvangst. Heeft u voldoende bereik met uw tablet? Hoe zwakker het signaal van de zendmast, des te harder moet uw tablet ‘werken’ om de zendmast van de provider te bereiken.
 16. Pas het volume aan. Pas het volume van uw muziek aan, met het maximale volume gaat uw accu veel sneller leeg. Het zit verschil tussen het maximum volume en minimum volume tot wel 10%!
 17. Onnodige notificaties Schakel onnodige notificaties zoals bijvoorbeeld voor Facebook en Twitter en widgets die u toch niet gebruikt uit, deze kosten alleen maar energie, verwijder deze van uw startscherm. Doordat ze zijn verbonden met het internet blijven de widgets informatie opvragen. Door eens per 2 uur uw email of andere berichten te lezen kunt u de accuduur verlengen.
 18. Ontdooi de vriezer en voorkom een hoog energieverbruik! Maakt gebruik van een stroommachine om de vriezer schoon te maken. Het ijs is snel gesmolten door de hoge temperatuur. Een vriezer met een boven bak vol ijs is dan in ongeveer 1 uur helemaal ontdooit en 100% hygiënisch en geurloos schoon. Doordat u geen gebruikt maakt van andere schoonmaakmiddelen. Doordat de vriezer zo snel is ontdooit zijn uw producten nog steeds bevroren en hoeft u niks weg te gooien. Ontdooi uw eten voortaan in de koelkast. Het helpt de kast op temperatuur te houden, waardoor deze zelf minder hoeft te koelen!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.