Slaapmedicatie

Stap 1 Signalen herkennen, oplossen

Wat is het?

Een op de tien Nederlanders gebruikt slaappillen. Vaak gebruiken oudere of personen met psychische problematiek. Slaapmedicatie heeft u in verschillende vormen: inslaper en doorslapers of een combinatie van beide. Een slaapmedicatie geeft vaak het gevoel dat u beter en meer slaapt en dat u beter op staat. Vaak slaapt u beter, doordat er door de medicatie niet mogelijk is te piekeren of u heeft minder last van nachtmerries. Slaapmedicatie verdoofd het hoofd, waardoor het mogelijk is om te slapen. Als de medicatie niet is uitgewerkt, is de kans groot dat u zich overdag vermoeid voelt.

2 herkennen

Wat u nodig heeft:

Schema: slaapschema

Zo begint u:

Stap 1 Slaapmedicatie heeft een verslavende werking. Dit komt door de stoffen in de tabletten. De meest voor geschreven slaapmedicatie zijn inslapers. Deze zorgen ervoor dat het makkelijker word om in te slapen en door te slapen. Een doorslaper zorgt ervoor dat u minimaal 8 uur slaapt.

Stap 2 Het stoppen met slaapmedicatie kan erg lastig zijn. Dit komt omdat het lichaam went aan de medicatie. Het kan zijn dat u zonder niet kunt slapen of makkelijk inslaapt. Dit duur ongeveer een week dat u uit u zelf weer kan slapen. Het is belangrijk om niet in 1 keer te stoppen met medicatie, overleg met uw arts wat een goed afbouwsysteem is.

Stap 3 wat zijn de bijwerkingen van de slaapmedicatie? Slaapt u beter? Heeft u geprobeerd een paar dagen zonder te slapen en hoe ging dit? Schrijf zoveel mogelijk op over de bijwerkingen van de medicatie en bespreek deze met uw arts.

Stap 4 Pak de oorzaak van de slaapproblematiek aan. Heeft u bijvoorbeeld veel last van piekeren, probeer overdag zoveel mogelijk van u af te schrijven en zoek en werk aan een oplossing. Deze problematiek verdwijnt niet na het starten en/of stoppen met de slaapmedicatie.

3 behandeling

De slaapmedicatie word door de huisarts of door psychiater voorgeschreven.

4 gevolgen

Op korte termijn kan het helpend zijn, om een beter slaapritme te ontwikkelen. Door het gebruik van de medicijnen kunt u een beter slaapritme ontwikkelen. Door het in te nemen geeft u aan uw lichaam aan dat het tijd is om te gaan slapen.

Op de lange termijn is het zeer verslavend en word de dosis regelmatig aangepast. Door het direct te stoppen is het

 

 

 

De GGZ geeft u informatie , tips en adviezen over de geestelijke gezondheid. De geestelijke gezondheidszorg (ggz) is gericht op het voorkomen en/of verbeteren van psychische aandoeningen en stoornissen. bij de GGZ kunt u terecht voor het vinden van informatie over diagnoses, stappenplannen en het stellen van vragen.

Wij horen graag uw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.