Schuldsanering

1 Wat is het?

Schuldhulpverlening is bedoeld voor personen of gezinnen die zelf hun schulden niet meer kunnen betalen. Schuldsanering is een manier om van uw schulden af te komen. Een schuldhulpverlener helpt u dan om uw schulden af te betalen.

Mensen die in de schulden komen, met grotere bedragen, voor al gezinnen hebben steeds verder oplopende schulden, Duurt een aanvraag voor schuldhulpverlening 5 maanden en is dit er lastig aan te vragen en er worden hoge eisen gesteld en worden vele aanvragen afgewezen.

Vooral mensen in een scheiding, huurachterstand en die de administratie niet op orde hebben, kunnen geen ondersteuning aanvragen. Wanneer het mogelijk is een aanvraag te doen, duurt het nog 5 tot 6 maanden, voordat de schuldhulp start. Dit betekend dat de schulden nog een jaar zullen voortbestaan. Doordat het 5 tot 6 maanden duurt voor een start betekend dit dat schulden oplopen in plaats van te worden opgelost. De vaste lasten worden hierdoor vaak niet meer betaald omdat dit simpel weg niet kan. Dit kan oplopen tot zo’n 1000 euro per maand. Hierdoor kan het zijn dat de personen worden afgesloten of uit huis worden gezet.

2 Herkennen

WSNP = Is naar voren gekomen dat er nog steeds een stijgende lijn zit in schulden van gezinnen. Maar WSNP word niet vaker aangevraagd. In 2014 werd er 12.258 keer schuldsaneringen uitgesproken, 82 % haalt na het traject schulden vrij de eindstreep en 18 % krijgt opnieuw betalingsachterstanden, maar deze waren klein in omvang.

In een schuldhulpverlenerstraject krijgt u te maken met een stabilisatiegroep dit is het in evenwicht brengen en houden van inkomsten en uitgaven van de cliënt. Stabilisatie binnen 4 maanden leidt tot een keuze tussen één van de 4 manieren om schulden te regelen: herfinanciering, betalingsregeling, saneringskrediet of schuldbemiddeling. Bij een uitgebreide intake- en inventarisatiefase, wordt gekeken naar tal van aspecten als inkomsten, uitgaven, vermogen, oorzaak van de schulden en problemen op andere gebieden, daarna zal de schuldhulpverlener een plan van aanpak schrijven.

In het voorbeeld zijn we uitgegaan van iemand met een wwb uitkering met zorg en huurtoeslag. In de afgelopen 8 jaar heeft u dan een bedrag afgelost van €7296,-

  • Een gehele uitkering is € 992,12 + zorgtoeslag van €72,- + €200,- huurtoeslag. totaal van € 1264,-
  • Hiervan heeft u € 50,- x 4 = € 200 aan leefgeld gehad. Dan blijft er € 1064,- over.
  • De rest €1064,- is voor de aflossing van uw schulden en van het betalen van uw vaste lasten. De gemiddelde vaste lasten van energie €50,- €telefoon, tv,internet €65,- zorgverzekering €123,- huur €750,-
  • aflossen € 76,- per maand x 12 = € 912,- per jaar x 8 jaar = € 7296,-

Afhankelijk van of u het vakantiegeld mocht houden of moest aflossen komt dit bij het bedrag erbij.

NVVK = Het aantal mensen met onoplosbare schulden is de afgelopen drie jaar verdubbeld. Daarbij is het voor mensen met schulden lastiger geworden om hulp te krijgen, terwijl steeds meer schuldeisers met voorrang mogen incasseren.

5 Plan

  • Het bijhouden van een budgetplan is erg belangrijk voor een goed en duidelijk overzicht van uw financiële situatie. In het overzicht kunt u de inkomsten en uw uitgavenpatroon met elkaar vergelijken en word het duidelijk of u in financiële balans bent of dat er iets moet veranderen. Maak maandelijks het budgetplan werkblad en jaarlijks het jaaroverzicht. Om niet in de schulden te komen en/of uit de schulden te komen kunt u het schuldenplan bijhouden.
  • De administratie is een uw belangrijkste bewijs. Zorg dat u zoveel mogelijk zwart op wit heeft staan wat kan aantonen hoe en hoeveel uw van de schulden af betaald, hoe de schulden zijn geregeld, hoe u zich aan de wsnp regels houd.

Schulden aflossen

  • Hoeveel schulden had u aan het begin van de schuldhulpverlening? Met welke bedragen is het de afgelopen 8 jaar afbetaald? Hoeveel schuld heeft u nog op dit moment? Maak een berekening van de schulden die u had en het bedrag wat u heeft afgelost. Maak hiervan een overzicht zodat het duidelijk op papier staat. Hoeveel schulden houd u nog over? Bij de BKR staat uw schuld geregistreerd hier kunt navragen hoeveel schulden u nog heeft open staan. Dit kan via de bank.
  • Hoe lang denk u schuldhulpverlener dat u nog in de schuldhulpverlening moet blijven? Voor hoelang heeft u een overeenkomst getekend? Vraag uw schuldhulpverlener wanneer u klaar bent met aflossen en u weer recht heeft op uw gehele inkomen. Had u problematische schulden van bijvoorbeeld 20.000 dan heeft u pas een klein deel afgelost. Een schuldhulpverlener stopt pas wanneer al uw schulden zijn afbetaald.
  • Heeft u een bewindvoerder, dan kunt u bij de rechtbank een verzoek doen om dit te stoppen. Dit kan alleen als u schulden voor het grootste gedeelte zijn afbetaald en u zich volledig aan de regels heeft gehouden.  De bewindvoerder heeft een reden waarom u zolang in de schuldhulpverlening zit, vraag deze na. De schuldhulpverlener heeft u niet zomaar gekregen en deze houd u niet onnodig in de schuldhulpverlening. Het kost de gemeente geld om u in de schuldhulpverlening te hebben.
  • Wat kunt u doen om sneller af te lossen het laatste deel van uw schulden? Bijvoorbeeld een extra bijbaantje waar u de inkomsten rechtsstreek overmaakt en uw schulden aflost. Dit lijk nu niet direct tot meer inkomsten voor uw zelf maar u schulden worden sneller afgelost waardoor u straks meer over houd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.