Schuldsanering mislukt minnelijk traject

Ik ben door een scheiding en met verlies het verkopen van mijn huis, in de schulden geraakt. Ik dacht dat we allebei de helft zouden moeten betalen. Maar omdat ik als enige een baan heb is dat dus niet zo. Schuldhulpverlening leek de enige uitweg. Helaas heb ik gisteren gehoord dat het minnelijk traject niet gaat lukken. Zijn er dan nog andere opties dan WSNP? Welke mogelijkheden na mislukken minnelijk traject?

 

Normaal gesproken is het voortijdig beëindigen van het Minnelijk traject zonder schone lei einde verhaal. Het minnelijk traject word als mislukt beschouwd, de schuldhulpverlener stelt dan een verzoekschrift op met als bijlage een verklaring. Beide stukken moeten door u ondertekend zijn. Daarna worden ze naar de rechtbank gestuurd. Na enkele weken ontvangt u een oproep van de rechtbank om bij de rechtbank te verschijnen. Tijdens de zitting vraagt de rechter u om aanvullende informatie en legt hij u meestal nog eens uit welke verplichtingen u heeft als u tot de Wsnp wordt toegelaten. In de meeste gevallen hoort u tijdens die zitting of u wordt toegelaten tot de Wsnp.

Na een mislukt minnelijk traject is het lastig iets anders te vinden. Zorg voor een schuldenplan en een overzicht waar de schulden zijn en de termijn bedragen op staan. Met het plan maakt u een overzicht van alle schulden en uw inkomsten. Met de totale schuld en kunt u de termijn bedragen van de schuldeisers aan passen. Zorg dat u niet te veel te gelijk terug betaald, waardoor u onder het vrij te laten bedrag komt. Probeer er achter te komen hoe de schulden zijn ontstaan en pak dit probleem per direct aan. Komt u maandelijks geld te kort probeer zo veel mogelijk te besparen en overbodige zaken op te zeggen en extra inkomsten te genereren.

De laatste kans!! Heeft u zich de afgelopen 2 jaar aan de voorwaarden en regels gehouden die horen bij het traject en zijn er geen problemen geweest, dan bestaat er een kans dat een rechter je alsnog toe zou laten tot de WSNP. Hiervoor heeft u genoeg bewijs nodig om de rechter te overtuigen van het feit dat u absoluut te goeder trouw bent geweest en dat u er alles aan heeft gedaan om het traject succesvol te laten verlopen. Hierdoor kan het traject wel worden verlengd van 3 jaar naar 5 jaar.

Vind u het niet terecht, dien dan een bezwaar in.

Om nog een kans te maken op wsnp is verstandig zodra u het bericht heeft ontvangen een bezwaar in te dienen. Het best is schrijven per email of brief en bewaar dan een kopie voor uzelf in de schuldenmap. Een voorbeeld brief:

Aan (naam incasso)
Dossiernummer (nummer)

Datum

Goedendag,

Zoals u inmiddels heeft gehoord is mijn minnelijk traject gestopt.
Op dit moment ben ik dan ook bezig met het berekenen van mijn beslagvrije voet en afloscapaciteit. Ik verzoek u om mij daar de tijd voor te geven zodat ik u een betrouwbaar voorstel kan doen.

Ik zal hierbij rekening houden met de diverse schuldeisers om op deze manier de aflossingen op een goede manier voort te kunnen zetten.

Alvast bedankt voor uw medewerking.

Met vriendelijke groet,

Naam
Adres
evt. email

Het advies van het kenniscentrum

Mijn advies aan u is dat u direct contact op neemt met een Juridisch Loket in jouw woonplaats of dichtstbijzijnde plaats. Het adres kun je vinden op www.juridischloket.nl .

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.