Schuldpreventie

In Nederland hebben veel mensen hoge schulden waar ze niet meer uit komen. Bij beginnende schulden is het belangrijk om het overzicht te houden over uw schulden en administratie om erger te voorkomen.

Schulden kunnen op verschillende manieren ontstaan. De meest voorkomende is dat er te veel abonnementen en/of polissen  zijn waardoor de vaste lasten erg hoog zijn en deze niet meer kunnen worden voldaan.

Door het dagelijks toepassen van schuldpreventie kunt u schulden voorkomen en opgelopen schulden verkleinen. Via het kenniscentrum budgetvoorlichting  informeren en adviseren we over het gevaar rood staan en/of leningen en over het voorkomen van schulden en wat te doen bij opgelopen schulden.

Wanneer maakt u gebruik van schuldpreventie?

Van schuldpreventie kunt u  dagelijks gebruik maken.  Door onder andere gebruik te maken  van plannen en mappen. Door het goed op orde houden van uw administratie kunt u grote problemen en schulden voorkomen.

Hoe kunt  u schuldpreventie toepassen in uw dagelijks leven?

  • Wanneer u een budgetplan en/of spaarplan opstelt om schulden te voorkomen. Doordat u het overzicht heeft over uw inkomsten en of uitgaven en u weet waar u kunt besparen mochten er schulden komen.
  • Door vaste lasten en andere rekeningen op een vaste ingeplande dag te betalen.
  • Door het aanleggen van een schulden map, budget map om het overzicht te houden over u inkomsten, uitgaven en schulden.
  • Door de post bij binnenkomst gelijk te openen en te verwerken
  • Door eventuele achterstanden direct aan te pakken door een betalingsregeling.
  • Door uw bankrekening te laten blokkeren tegen rood staan
  • Bekijk uw polissen en abonnementen heeft u deze wel echt allemaal nodig?

Bespreekbaar maken van schulden om schulden op te lossen

In Nederland is het praten over schulden nog steeds gesprek van de dag, terwijl 70% van alle inwoners een betalingsachterstand heeft. Veel mensen durven er niet over te praten met hulpverleners of bekenden, waardoor er gezondheidsklachten kunnen ontstaan. Het is er belangrijk om de taboe te doorbreken en uw schulden herkennen en bespreekbaar te maken om deze op te lossen.

Hoe komt het dat er een taboe is op schulden?

Vaak omdat het een persoonlijke situatie is over geld zaken die u niet bespreek met anderen, vaak uit schaamte. Er zijn veel mensen die wanneer ze schulden hebben vluchtgedrag vertonen en de schulden de schulden laten, door rekeningen niet te betalen. Door schulden bespreekbaar te maken met andere kunt u zien dat de schulden ook echt een probleem is en dat het moet worden aangepakt en bent u in staat om u schulden op te lossen.

Het gevaar van de taboe is dat er veel mensen in problematische schulden komen en te laat worden geholpen. Hoe eerder u het bespreekbaar maakt hoe eerder er een verandering kan komen.

Schulden bij werknemers

Steeds vaker hebben werknemers schulden, Vier van de vijf bedrijven, dit staat gelijk aan 79 procent, hebben medewerkers in geldnood en loonbeslagen en voorschotverzoeken nemen toe. Dit blijkt uit een peiling van onder meer het Nibud. Het is dan belangrijk om de situatie bespreekbaar te maken.

Door de taboe te doorbreken komt een oplossing dichterbij. Door een lage drempel zijn werknemers eerder geneigd aan te kloppen bij een leidinggevende. Schuldenproblematiek van medewerkers raakt het hele bedrijf en het hele bedrijf draagt bij aan de oplossing ervan. Door extra aandacht te vragen voor het bespreekbaar maken van schulden in een personeelsblad of folder, weten werknemers gelijk waar ze terecht kunnen bij vragen of problemen. Door het gesprek aan te gaan, draagt u bij aan de bewustwording van uw medewerkers.

Wat is er nodig voor ik het probleem bespreekbaar ga maken?

Overzicht in de schulden

Wanneer u het gaat bespreken en ondersteuning gaat vragen is het belangrijk een overzicht te hebben van al uw schulden, zoals de aanmaningen, afbetalingen, overeenkomsten, noties van telefoontjes of brieven van deurwaarders. Het financiële overzicht over uw inkomsten en uitgaven is hierbij ook erg belangrijk om een betalingsregeling te kunnen treffen of om een voorstel te doen aan een schuldeiser.

Hoogte van de schulden

Om achter de precieze hoogte van uw schuld te komen kunt u alle schuldeisers bellen en het openstaande bedrag opvragen of kijken op de laatste brief van de schuldeiser. Weet u niet meer precies waar u schulden heeft dan kunt een aanvraag doen bij het bkr. Om het laatste voorkomen kunt u gebruik maken van een schulden map. In deze map zitten alle afbetalingsregelingen en bedragen die zijn afbetaald.

Het opstellen van een budgetplan

Wanneer u een totaal overzicht heeft van uw gehele financiële situatie kunt u beginnen met het maken van een budgetplan. Nu u weet hoeveel geld u maandelijks vrij te besteden heeft, weet u hoeveel u kunt aflossen elke maand aan de schuldeiser. Voor het aflossen van uw schuld is het belangrijk prioriteiten te stellen voor de huur, elektra en telefoonrekeningen zijn uiteraard belangrijker dan de andere rekeningen.

Nu gehele financiële overzicht er is kunt u het gaan bespreken. Het laat zien dat u uw schulden wilt aanpakken en wilt oplossen. Andere zullen dan beter begrijpen waarom u bepaalde keuzes maakt en dat u niet altijd genoeg geld heeft om elke week winkelen en zullen u beter respecteren.

Kredietbank

Bij de krediet bank van gemeente kunt u ondersteuning vragen bij het opstellen van een betaalplan. Zij zijn er speciaal om mensen te ondersteunen met financiële problemen, maak er gebruik van en loop er langs voor financieel advies. Bespreekbaar maken van schulden om schulden op te lossen op het juiste moment

Met u eigen ervaring een anderen helpen

Door de ervaring die u heeft opgedaan kunt u een ander helpen zoals bijvoorbeeld hoe u de grens bent overgegaan en uw schulden gaat oplossen en bespreken. Door het vertrouwen dat u heeft gegeven aan de persoon waar u het bespreekbaar heeft gemaakt, zou deze persoon eerder geneigd zijn ook zijn probleem te bespreken. Dit versterkt de band door het vertrouwen en uw weet dat u hoeft te schamen voor uw schuld. Het is iets minder taboe en bespreekbaar. Door de taboe uit schulden te halen kunnen problematische schulden worden voorkomen.

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.