Schuldhulpverlener

Hoeveel mag een schuldhulpverlener vragen?

Bij de meeste organisaties is de financiële hulp gratis. Er is een verbod vastgesteld in de wet dat er niet tegen betaling ondersteuning en begeleiding van schuldhulpverlening mag plaats vinden. Dit mag alleen voor schulden die geheel of gedeeltelijk voortvloeien uit krediettransacties, zoals leningen en rood standen, schulden vanwege telefoonabonnementen met inbegrepen telefoontoestel

Schuldhulpverleners

Van het moment dat de economische crisis in Nederland begon is de schuldhulpverlening strek gegroeid. Op het moment zijn er vele schuldhulpverleners die geld vragen voor de hulp en of ondersteuning die u nodig heeft. Vele van deze bureau zorgen er alleen maar voor dat u verder in de schulden komt  en zijn er niet op uit u verder te helpen. Let daarom goed op dat de schuldhulpverlener is aangesloten bij het NVVK.

Budgetbeheer

Budgetbeheer of begeleiding hierbij is een vrij beroep, dit betekend dat er geen wettelijke vast bedrag is voor een ondersteuning. Iedereen kan beginnen met een ondersteunend bedrijf in budgetbeheer.

Daarom is het erg belangrijk goed op te letten wie u uw financiële zaken toevertrouwd. Let erop dat er een geschillencommissie is, waar u een klacht kunt indienen ingeval dat er problemen komen.

WSNP – Bewindvoering

Voor een bewindvoerder is een wettelijke norm vastgesteld volgens de normen van LOVCK (Landelijk Overleg Vakinhoud Civiel en Kanton).

  • Een vrijwillige bewindvoerder vraagt aan u een vergoeding voor zijn diensten als het gaat om de maandelijkse betalingen en het maken van afbetalingsregelingen.
  • Als het gaat om schulden mag hij daarvoor geen vergoeding vragen.
  • Zit u in het WSNP dan zal u vrijwillige bewindvoerders zijn vergoeding moeten aanvragen bij de gemeente.
  • En WSNP bewindvoerder betaal u altijd uit de boedel en daarvoor krijg u geen vergoeding van de gemeente in welke vorm dan ook.

Is schuldhulp mogelijk zonder geld afstaan?

De  vraag of u zelf kunt beheren over u geld, en schulden kan aflossen met behulp van een coach.

Voor deze vorm van hulpverlening komt u terecht bij schuldhulpmaatje. Dit is een vrijwilligersorganisatie waar u een buddy krijgt aangewezen die u kan helpen bij het op orde brengen van de administratie en bij het aanpakken van schulden. Deze persoon kom vaak 1 of 2 keer per week. Hierbij krijgt u hulp van een ervaringsdeskundige.

Een budgetcoach kunt altijd om hulp vragen voor het aanpakken van schulden. Ook hierbij houd beschikking over u eigen bankrekening en werd als bovenstaande. Hierbij krijgt u hulp van een professional en dit word vaak vergoed. Vraag bij een budgetcoach na.

Schuldhulp in de vorm van bewindvoering is dan niet mogelijk. Hier word u geld ingehouden om direct uw schulden af te betalen. Hierbij heeft u geen zeggenschap over uw financiën, het geld komt een beheerrekening en hiervan worden schulden en vaste lasten betaald. Hierbij u nog uw eigen bankrekening maar hierop ontvangt u alleen uw leefgeld.

Wat kan ik doen wanneer ik mijn schuldverlener niet vertrouw?

Wat is een officiële schuldhulpverlener?

Bewindvoering

Een officiële bewindvoerder kan met de beschikking aantonen dat hij is benoemd door een kantonrechter. Heeft u bewindvoerder geen beschikking dan is het geen officiële bewindvoerder.

De kantonrechter houd toezicht op bewindvoerders die 3 of meer  cliënten heeft. Deze moeten aan kwaliteitseisen voldoen, wat te maken heeft met de opleiding, integriteit en bedrijfsvoering. Een accountant controleert dit jaarlijks. Voordat een bewindvoerder word benoemd mij hij eerste een diploma overleggen een VOG (Verklaring omtrent gedrag) en moet hij aan de rechter laten zien dat hij voldoet aan alle eisen.

Is deze aangewezen door de rechtbank, dan kunt u een klacht indienen bij de kantonrechter die de bewindvoerder aan u heeft toegewezen of BPBI (brancheorganisatie).

Bij schuldsanering, budgetbeheer kijk of de schuldhulpverlener is aangesloten NVVK( (Nederlandse Vereniging voor Volkskrediet).

Wat kunt u doen?

Hoe is het gekomen dat u uw bewindvoerder niet meer vertrouwd? Bent het niet eens met de regels die zij opgesteld door uw bewindvoerder om uw schulden af te lossen?

Dan kunt u in gesprek gaan met u bewindvoerder en proberen of de afspraken gewijzigd kunnen worden. Of in bezwaar gaan tegen het het besluit. Hoe u dit moet doen staat vaak op de achterkant van de brief.

Heeft u hierbij ondersteuning nodig dan kunt u maatschappelijk werk of iemand van schuldsanering mee nemen.

Fraude/oplichting

Wanneer u vermoedens heeft dat het niet klopt door verduistering, fraude, oplichting, probeer zoveel mogelijk bewijs te verzamelen,  waarmee u aangifte kunt doen bij de politie. Dit kan u doen door middel van de budget map, schulden map mee te nemen. Dit geld wanneer u zelf een bewindvoerder heeft gezocht.

Andere bewindvoerder

Probeer zo snel mogelijk een andere bewindvoerder te vinden die u kan helpen met het oplossen van de schulden en u kan helpen bij bij de problemen met uw oude bewindvoerder.

Komt u er niet uit?

Probeer neem advocaat en/of vraag juridisch advies bij het juridisch loket.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.