schuldenplan

Wat is het?

Begin met het maken van een schuldenplan zodra uw eerste schuld is begonnen. Door het overzicht te bewaren over uw schulden, is de kans klein dat uw schulden verder zullen oplopen. Het schuldenplan is een onderdeel  van uw schulden map. Het is belangrijk deze regelmatig op orde te houden om ergere schulden te voorkomen. Zoek bij beginnende schulden hulp bij het oplossen van de schulden. Hierbij kunt u gebruik maken van het onderstaande stappenplan.

Om van uw schulden af te komen is het belangrijk om te stoppen op de manier zoals u nu leeft. Hier moet u grotere veranderingen aan brengen om uw schulden te kunnen aflossen. Met het onderstaande strategisch plan kunt u onderzoeken hoe u aan de schulden bent gekomen, waar er moet worden veranderd en waar de prioriteiten liggen bij de afbetalingen

Wat u nodig heeft:

 • overzichten van alle kosten en inkomsten
 • overzicht schulden
 • afbetalingsregelingen

Zo begint u:

Stap 1 Uitzoeken schulden en overbodige abonnementen en verzekeringen

 • Zoek alle papieren van de schuldeisers bij elkaar en maak een overzicht van de totale schuld en aan wie. Wees hierbij eerlijk, vergeet u schulden, dan worden de problemen groter.
 • Maak een overzicht van alle eisen die een schuldeiser aan  uw stelt, zoals de afbetalingsregeling, in hoeveel termijnen, wanneer afbetalen tot?
 • Maak een overzicht van alle abonnementen en verzekeringen. Heeft u deze allemaal echt nodig? Zeg de overbodige direct op.
 • Begin met de aanleg van schulden map om het overzicht terug te brengen en te houden.

Wanneer vraag ik een BKR overzicht aan?

Bij het BKR kunt u een aanvraag doen wanneer u wilt weten hoeveel openstaande schulden u heeft. Op het overzicht staan alle openstaande schulden met naam en bedrag, die zijn geregistreerd bij het BKR. Het kan zijn dat het niet alle schulden zijn.

Zaken als inkomen, huurschuld, belastingschuld of onbetaalde rekeningen bij een energiebedrijf staan niet geregistreerd. Ook studiefinancieringen van DUO, de voormalige Informatie Beheer Groep, worden niet in het CKI geregistreerd.

Hoe vraag ik een BKR overzicht aan?

Bij iedere bank in Nederland kunt u een overzicht van uw schulden opvragen . Dit kunt u als volgt doen:

 1. Bij de bank kunt u de brochure “wat doet BKR voor mij?” krijgen met daarbij het aanvraagformulier.
 2. Vul het formulier zo volledig mogelijk in.
 3. het formulier kunt u samen met een geldig id inleveren bij de bank
 4. Voor inzage moet u 5 euro betalen aan de bankmedewerker
 5. De bank stuurt u formulier op en binnen ongeveer 5 werkdagen is uw overzicht bij de bank of in uw brievenbus.

Een aanvraag kunt u niet telefonisch of via het internet doen. Dit om te voorkomen dat uw gegevens in verkeerde handen vallen. Het is mogelijk om het overzicht binnen 3 dagen te krijgen wanneer u het gaat ophalen bij het BKR in Tiel. Hiervoor dient u 3 dagen van te voren een afspraak voor te maken met de afdeling Inlichtingen & Inzage. De kosten blijven hetzelfde. Het BKR kantoor is op werkdagen open voor bezoek van 9.00 tot 12.00 uur en van 14.00 tot 16.00 uur.

Stap 2 Budget

Wanneer u weet hoeveel schulden u verschuldigd bent, kunt u een begroting en een tijdschema om af te betalen maken. Wees realistisch en kijk hoeveel uw per maand maximaal kunt aflossen, zodat u nog steeds binnen uw budget blijft. Zorg dat u ongeveer minimaal 200 euro (p.m) overhoudt voor de dagelijkse boodschappen.

Om schulden af te lossen bent u maandelijks een vast bedrag kwijt van uw budget. Om dit bedrag te kunnen missen is het belangrijk om een overzicht te maken van al uw uitgaven, zodat u kunt zie waar u kunt besparen.

Bij beginnende schulden is het erg belangrijk om de schulden overzichtelijk te houden. Dit kunt u doen door het aanleggen van een schulden map. De map geeft u inzichten in hoe hoog uw schulden zijn op dit moment, hoeveel u heeft afbetaald en wie uw schuldeisers zijn.

Stap 3 Wees gedisciplineerd

Het is belangrijk erg consequent te zijn bij schulden wanneer u deze in zijn geheel wilt oplossen. het is geen simpele opdracht maar onmogelijk is het nooit.

Door de afbetalingsregeling altijd, op tijd, na te komen, voorkomt oplopende schulden en ergere problemen. Betaal zoveel mogelijk uw rekeningen op een vaste betaaldag via automatisch incasso via internetbankieren. Plan alle afbetalingsdatum in op internetbankieren, zodat deze automatisch worden afgeschreven, of  schrijf het duidelijk op de kalender zodat het niet vergeten kan worden. Zo kunnen rekeningen niet vergeten worden. Wanneer u dit doet bij het bedrijf zelf kan het zijn dat er een extra rekening direct in zijn geheel word afgeschreven.

Stap 4 Wees alert op het maken van nieuwe schulden

Vaak komen schulden door een verkeerd uitgaven patroon of te veel aan abonnementen en verzekeringen. Door extra alert te zijn op uw uitgave patroon kunt uw nieuwe schulden voorkomen.  Door dagelijks op te schrijven hoeveel u uitgeeft word u bewust van uw uitgavenpatroon en heeft u direct een overzicht op welke kosten u kunt besparen.

Probeer geen nieuwe schulden meer te maken tot u klaar bent met aflossen. Sluit geen nieuwe lening af om de schuld af te betalen. Hierdoor heeft u een schuld bij de bank wat vaak duurder is dan bij de schuldeiser door de extra rente van de bank.

Door alles overzichtelijk te houden, kunt u bijhouden of uw financiële balans in orde blijft.

Stap 5 Let op uw dagelijkse uitgaven

Voor uw dagelijkse boodschappen kunt u een vast bedrag kunt u een vast bedrag per week nemen. Maak gebruik van de aanbiedingen en actie van producten die u regelmatig gebruikt.

Neem bij uw dagelijkse boodschappen uw pinpas niet mee.  Met pinnen bent u minder bewust van het bedrag wat u daad werkelijk uitgeeft. Na een dag winkelen met een pinpas bent u sneller de tel kwijt van het totaal bedrag als dat u het contant zo betalen. Op een bankafschrift staat alleen het totaal bedrag wat u in totaal heeft gepind, niet waar u het echt aan uit heeft gegeven.

Om te voorkomen dat u meer uitgeeft dan uw heeft en nieuwe schulden krijgt, kunt u pinpas in bewaring geven bij uw familie.

Stap 6 Organiseer uw administratie

Breng u gehele administratie weer op orde, zoek alle papieren bij elkaar en bewaar deze in mappen. Door het overzicht te hebben over uw administratie is de kans kleiner dat u iets vergeet of niet goed is geregeld.

Controleer altijd of rekeningen zijn betaald en neem direct actie als dit niet zo is.

Houd u schulden map up to date met alle veranderingen, afbetalingen en/of incasso’s. Zorg dat u alle afbetalingen met datum en bedrag noteert op uw afbetalingsschema in de schulden map.

Stap 7 Onderzoek leveranciers

Vergelijk uw verzekeringen en abonnementen via de vele vergelijkingssites op het internet. Dit kan u 10 tallen euro opleveren.

Stappenplan schulden aflossen Er zijn in totaal 4 stappen nodig om weer een overzicht te krijgen van uw schulden en te starten met het aflossen van uw schulden.

Stap 1 Ja, ik wil uit de schulden

Begin met het maken van een schuldenplan zodra uw eerste schuld is begonnen. Door het overzicht te bewaren over uw schulden, is de kans klein dat uw schulden verder zullen oplopen. Het schuldenplan is een onderdeel van uw schulden map. Het is belangrijk deze regelmatig op orde te houden om ergere schulden te voorkomen. Zoek bij beginnende schulden hulp bij het oplossen van de schulden. Hierbij kunt u gebruik maken van het onderstaande stappenplan.

Uitzoeken schulden en overbodige abonnementen en verzekeringen

 • Zoek alle papieren van de schuldeisers bij elkaar en maak een overzicht van de totale schuld en aan wie. Wees hierbij eerlijk, vergeet u schulden, dan worden de problemen groter.
 • Maak een overzicht van alle eisen die een schuldeiser aan uw stelt, zoals de afbetalingsregeling, in hoeveel termijnen, wanneer afbetalen tot?
 • Maak een overzicht van alle abonnementen en verzekeringen. Heeft u deze allemaal echt nodig? Zeg de overbodige direct op.
 • Begin met de aanleg van schulden map om het overzicht terug te brengen en te houden.

Breng u gehele administratie weer op orde, zoek alle papieren bij elkaar en bewaar deze in mappen. Door het overzicht te hebben over uw administratie is de kans kleiner dat u iets vergeet of niet goed is geregeld. Controleer altijd of rekeningen zijn betaald en neem direct actie als dit niet zo is. Houd u schulden map up to date met alle veranderingen, afbetalingen en/of incasso’s. Zorg dat u alle afbetalingen met datum en bedrag noteert op uw afbetalingsschema in de schulden map.

Stap 2 ik ga een inventarisatie maken van mijn feitelijke financiële situatie.

Maak een overzicht van al uw schulden en de aflossingsbedragen. Maak een budgetplan voor het overzicht van uw inkomsten en uitgaven, met het budgetplan werkblad. Bereken wat u maandelijks over houd naar de vaste lasten en huishoudgeld zijn betaald. Met dit bedrag kunt u maandelijks afbetalen. Maak een overzicht en houd deze goed bij met de bedragen die u aflost wanneer en hoeveel, bewaar dit in de schulden map.

Aflossen met een betalingsregeling, zorg dat u een betalingsregeling zo snel mogelijk regelt en dat u consequent de bedragen blijft betalen. Maak hiervoor eerst een budgetplan en heb voor u belt een eigen plan klaar met de bedragen die u zou kunnen aflossen. Houdt hierbij rekening met de beslagvrije voet. Heeft u meer ondersteuning nodig dan kunt u terecht bij een budgetcoach, budgetbeheer, bewindvoering, schuldsanering.

Wanneer u weet hoeveel schulden u verschuldigd bent, kunt u een begroting en een tijdschema om af te betalen maken. Wees realistisch en kijk hoeveel uw per maand maximaal kunt aflossen, zodat u nog steeds binnen uw budget blijft. Zorg dat u ongeveer minimaal 200 euro (p.m) overhoudt voor de dagelijkse boodschappen. Om schulden af te lossen bent u maandelijks een vast bedrag kwijt van uw budget. Om dit bedrag te kunnen missen is het belangrijk om een overzicht te maken van al uw uitgaven, zodat u kunt zie waar u kunt besparen. Bij beginnende schulden is het erg belangrijk om de schulden overzichtelijk te houden. Dit kunt u doen door het aanleggen van een schulden map. De map geeft u inzichten in hoe hoog uw schulden zijn op dit moment, hoeveel u heeft afbetaald en wie uw schuldeisers zijn.

SchuldeiserNaamDatumAfbetalingBijzonderheden
1Neckerman1-1-201550 eurowoninginrichting nog 3x
2Huur3-4-201550 eurovolgende maand 40 euro
3    
4    

Het is belangrijk erg consequent te zijn bij schulden wanneer u deze in zijn geheel wilt oplossen. het is geen simpele opdracht maar onmogelijk is het nooit. Door de afbetalingsregeling altijd, op tijd, na te komen, voorkomt oplopende schulden en ergere problemen. Betaal zoveel mogelijk uw rekeningen op een vaste betaaldag via automatisch incasso via internetbankieren. Plan alle afbetalingsdatum in op internetbankieren, zodat deze automatisch worden afgeschreven, of schrijf het duidelijk op de kalender zodat het niet vergeten kan worden. Zo kunnen rekeningen niet vergeten worden. Wanneer u dit doet bij het bedrijf zelf kan het zijn dat er een extra rekening direct in zijn geheel word afgeschreven.

Stap 3 ik ga een onderzoek instellen naar de oorzaken en mijn eigen aandeel daarin

Waardoor zijn uw schulden ontstaan? Heeft u teveel gekocht? Gekocht op afbetaling? Bent u in eens werkeloos geworden? Wanneer u de oorzaak van uw schulden heeft gevonden kunt u hier een oplossing voor zoeken en van uw schulden afkomen. Vaak komen schulden door een verkeerd uitgaven patroon of te veel aan abonnementen en verzekeringen. Door extra alert te zijn op uw uitgave patroon kunt uw nieuwe schulden voorkomen. Door dagelijks op te schrijven hoeveel u uitgeeft word u bewust van uw uitgavenpatroon en heeft u direct een overzicht op welke kosten u kunt besparen. Probeer geen nieuwe schulden meer te maken tot u klaar bent met aflossen. Sluit geen nieuwe lening af om de schuld af te betalen. Hierdoor heeft u een schuld bij de bank wat vaak duurder is dan bij de schuldeiser door de extra rente van de bank. Door alles overzichtelijk te houden, kunt u bijhouden of uw financiële balans in orde blijft. Vul hiervoor het trigger schema en het BG schema in.

2015janFebMaaAprilMeiJuniJuliAugSepOktNovDectotaal
1505050505070505050505060630
2             
3             
4             

Stap 4 ik maak mijn beslissing bekend bij een of twee betrouwbare vrienden als getuige, of een buddy of coach; geef nooit op!

Voor uw dagelijkse boodschappen kunt u een vast bedrag kunt u een vast bedrag per week nemen. Maak gebruik van de aanbiedingen en actie van producten die u regelmatig gebruikt. Neem bij uw dagelijkse boodschappen uw pinpas niet mee. Met pinnen bent u minder bewust van het bedrag wat u daad werkelijk uitgeeft. Na een dag winkelen met een pinpas bent u sneller de tel kwijt van het totaal bedrag als dat u het contant zo betalen. Op een bankafschrift staat alleen het totaal bedrag wat u in totaal heeft gepind, niet waar u het echt aan uit heeft gegeven. Om te voorkomen dat u meer uitgeeft dan uw heeft en nieuwe schulden krijgt, kunt u pinpas in bewaring geven bij uw familie.

Strategische aanpak; Ik bedenk een eigen strategie om mijn schulden te overwinnen.

Door de strategische aanpak uit te werken krijgt u meer inzicht in de problematiek. Daarbij is het belangrijk om de informatie uit het verleden, de huidige situatie, overbesteding en de ontwikkelingen goed in kaart te brengen. Er zijn vaak meerdere strategieën mogelijk. Werk deze 1 voor 1 uit en bekijk welke de voor en nadelen, kies daarna degene die het beste bij uw situatie past.

Erkenning; Zolang het schuldenprobleem word ontkent is er geen oplossing mogelijk.

Vele hopen op een wonder dat de schulden van zelf oplossen en ontkennen hierbij het schulden probleem. Het komt vaak voor dat partners elkaar de schuld geven van de opgelopen schulden. Hierop reageren schuldenaars vaak door hun hoofd in het zand te stoppen (struisvogelpolitiek) of door een verslaving. Hierdoor vermijdt u niet de gevolgen, maar stel u ze uit.

Wanneer een persoon het schulden probleem erkent als zijnde een echt groot probleem is het mogelijk om hulp daarbij te krijgen. Om hulp te vragen is het van belang om het probleem zo uitgebreid, duidelijk en overzichtelijk mogelijk uit te kunnen leggen, zodat de hulpverlener u direct met de knelpunten kan helpen.

Overbesteding; Is de nummer 1 oorzaak van schulden

Schulden oplossen zal niet werken tenzij u uw mentaliteit verandert. Meer geld is niet de oplossing, zoals een oude gezegde luidt: „komt er meer geld binnen, dan gaat er ook meer uit‟.

Overbesteding is een van de veel voorkomende oorzaken van schulden. Dit zit in uw vaste uitgavenpatroon en gaat gewoon door. Het word vaak veroorzaakt door een minderwaardigheidscomplex of emotionele pijn. Het is daarom erg belangrijk om de oorzaak van uw schulden vast te stellen, om niet alleen uw schuldbedrag op te lossen, maar het onderliggende probleem aan te pakken. Door het maken van een strategisch aanpak plan kunt u u zelf helpen weer meer financiële discipline te krijgen. Overbesteding is minder mogelijk wanneer u uw rekening blokkeert voor rood staan u, de administratie op orde heeft en een budgetplan maakt.

Financiële situatie; Hoe beter overzicht, hoe beter u de schulden kunt aflossen

Het is belangrijk een duidelijk overzicht te hebben en te houden over uw werkelijke financiële situatie en afbetalingsregelingen. Het nakomen van afbetalingsregelingen, kan voorkomen dat uw verder in de schulden raakt en/of grotere financiële problemen krijgt. Maak met regelmaat een nieuw overzicht van de actieve schulden en de apart overzicht van de al afgeloste schulden. Geef een samenvatting van de behaalde resultaten.

Prioriteitenplan; De afbetalingsregelingen met een hoge prioriteit eerst

Wat is er noodzakelijk op korte termijn om voedselbank, loonbeslag, woningontruiming of energieafsluiting te voorkomen? In een prioriteitenplan kunt u de afbetalingsregelingen na belangrijkheid sorteren. Rekeningen van de basis zijn belangrijk om als eerste betalen. Het is van belang dat u uw levensstandaard aanpast om meer te kunnen aflossen dat het verplichte maandelijkse bedrag. Een afbetalingsregeling kunt u regelen na het maken van een budgetplan met overzichtelijk u inkomsten en uitgaven.

Huur/energie/water; Bij achterstanden van de huur en nutsbedrijven, kunt u na 3 maanden worden afgesloten en of uit huis worden gezet.

Zorgverzekering; Na 6 maanden achterstand kan uw zorgverzekeraar informatie inwinnen bij uw werkgever of uitkeringsinstantie, daarbij is het mogelijk dat u een bestuurlijke boete krijgt van €30/mnd.

Verkeersboetes; Uiteraard word door niet betalen de boete hoger en loopt u het risico dat uw auto in beslag word genomen. Justitie kan u met toestemming van de kantonrechter laten gijzelen totdat u betaald heeft.

Belastingdienst; De belastingdienst kan bankbeslag leggen op uw salarisrekening zelfs tot uw maximale roodstand. Hierbij word geen rekening gehouden met de beslagvrije voet.

Bovenstaande schulden zijn levensbedreigende schulden die kunnen zorgen voor een negatieve spiraal naar beneden. Het is daarom belangrijk deze altijd als eerste te betalen.

Om bij problematische schulden niet in valkuilen en verleidingen te recht te komen heeft u een goed plan nodig, om de juiste koers te blijven varen. Het kan een belangrijk signaal zijn om uw levensstijl te herzien.

Bekendmaking; Doorbreek het schulden taboe, praat over uw schulden, het lucht op.

Schulden is nog steeds erg taboe om te bespreken, maar wel erg belangrijk om te doen om stress klachten of erger te voorkomen. Kies daarom 1 of 2 personen, vrienden in vertrouwen, als getuige , of een buddy of coach, waar u de schuldensituatie mee bespreekt. Met deze personen kunt u regelmatig de vorderingen en eventuele aanpassingen bespreken en heeft u altijd een steuntje in de rug.

Geef nooit op; Omarm de ware identiteit: ik wil weer een (schulden) vrij mens worden.

Door de juiste volgorde te kiezen van het afbetalen van u schulden, kunt u uw eigen identiteit aannemen. Hiervoor moet u alleen nooit de moed opgeven, (bijna) alle schulden zijn te overwinnen. Het is even door bijten maar als u weer schuldenvrij bent heeft u weer alle vrijheid, rust en ontspanning. Door de moed op te geven word het het schuldenprobleem alleen maar groter, met het gevaar dat u uw leven lang terug betaald.

Het verwachte resultaat:

De schulden verminderen en u betaald maandelijks aan uw schulden. Hierdoor krijgt u meer inzicht in uw schulden en uw financiële situatie.

Geplaatst in S