schuldenplan

Wat is het?

Begin met het maken van een schuldenplan zodra uw eerste schuld is begonnen. Door het overzicht te bewaren over uw schulden, is de kans klein dat uw schulden verder zullen oplopen. Het schuldenplan is een onderdeel  van uw schulden map. Het is belangrijk deze regelmatig op orde te houden om ergere schulden te voorkomen. Zoek bij beginnende schulden hulp bij het oplossen van de schulden. Hierbij kunt u gebruik maken van het onderstaande stappenplan.

Om van uw schulden af te komen is het belangrijk om te stoppen op de manier zoals u nu leeft. Hier moet u grotere veranderingen aan brengen om uw schulden te kunnen aflossen. Met het onderstaande strategisch plan kunt u onderzoeken hoe u aan de schulden bent gekomen, waar er moet worden veranderd en waar de prioriteiten liggen bij de afbetalingen

Wat u nodig heeft:

  • overzichten van alle kosten en inkomsten
  • overzicht schulden
  • afbetalingsregelingen

Zo begint u:

Stap 1 Uitzoeken schulden en overbodige abonnementen en verzekeringen

  • Zoek alle papieren van de schuldeisers bij elkaar en maak een overzicht van de totale schuld en aan wie. Wees hierbij eerlijk, vergeet u schulden, dan worden de problemen groter.
  • Maak een overzicht van alle eisen die een schuldeiser aan  uw stelt, zoals de afbetalingsregeling, in hoeveel termijnen, wanneer afbetalen tot?
  • Maak een overzicht van alle abonnementen en verzekeringen. Heeft u deze allemaal echt nodig? Zeg de overbodige direct op.
  • Begin met de aanleg van schulden map om het overzicht terug te brengen en te houden.

Stap 2 Budget

Wanneer u weet hoeveel schulden u verschuldigd bent, kunt u een begroting en een tijdschema om af te betalen maken. Wees realistisch en kijk hoeveel uw per maand maximaal kunt aflossen, zodat u nog steeds binnen uw budget blijft. Zorg dat u ongeveer minimaal 200 euro (p.m) overhoudt voor de dagelijkse boodschappen.

Om schulden af te lossen bent u maandelijks een vast bedrag kwijt van uw budget. Om dit bedrag te kunnen missen is het belangrijk om een overzicht te maken van al uw uitgaven, zodat u kunt zie waar u kunt besparen.

Bij beginnende schulden is het erg belangrijk om de schulden overzichtelijk te houden. Dit kunt u doen door het aanleggen van een schulden map. De map geeft u inzichten in hoe hoog uw schulden zijn op dit moment, hoeveel u heeft afbetaald en wie uw schuldeisers zijn.

Stap 3 Wees gedisciplineerd

Het is belangrijk erg consequent te zijn bij schulden wanneer u deze in zijn geheel wilt oplossen. het is geen simpele opdracht maar onmogelijk is het nooit.

Door de afbetalingsregeling altijd, op tijd, na te komen, voorkomt oplopende schulden en ergere problemen. Betaal zoveel mogelijk uw rekeningen op een vaste betaaldag via automatisch incasso via internetbankieren. Plan alle afbetalingsdatum in op internetbankieren, zodat deze automatisch worden afgeschreven, of  schrijf het duidelijk op de kalender zodat het niet vergeten kan worden. Zo kunnen rekeningen niet vergeten worden. Wanneer u dit doet bij het bedrijf zelf kan het zijn dat er een extra rekening direct in zijn geheel word afgeschreven.

Stap 4 Wees alert op het maken van nieuwe schulden

Vaak komen schulden door een verkeerd uitgaven patroon of te veel aan abonnementen en verzekeringen. Door extra alert te zijn op uw uitgave patroon kunt uw nieuwe schulden voorkomen.  Door dagelijks op te schrijven hoeveel u uitgeeft word u bewust van uw uitgavenpatroon en heeft u direct een overzicht op welke kosten u kunt besparen.

Probeer geen nieuwe schulden meer te maken tot u klaar bent met aflossen. Sluit geen nieuwe lening af om de schuld af te betalen. Hierdoor heeft u een schuld bij de bank wat vaak duurder is dan bij de schuldeiser door de extra rente van de bank.

Door alles overzichtelijk te houden, kunt u bijhouden of uw financiële balans in orde blijft.

Stap 5 Let op uw dagelijkse uitgaven

Voor uw dagelijkse boodschappen kunt u een vast bedrag kunt u een vast bedrag per week nemen. Maak gebruik van de aanbiedingen en actie van producten die u regelmatig gebruikt.

Neem bij uw dagelijkse boodschappen uw pinpas niet mee.  Met pinnen bent u minder bewust van het bedrag wat u daad werkelijk uitgeeft. Na een dag winkelen met een pinpas bent u sneller de tel kwijt van het totaal bedrag als dat u het contant zo betalen. Op een bankafschrift staat alleen het totaal bedrag wat u in totaal heeft gepind, niet waar u het echt aan uit heeft gegeven.

Om te voorkomen dat u meer uitgeeft dan uw heeft en nieuwe schulden krijgt, kunt u pinpas in bewaring geven bij uw familie.

Stap 6 Organiseer uw administratie

Breng u gehele administratie weer op orde, zoek alle papieren bij elkaar en bewaar deze in mappen. Door het overzicht te hebben over uw administratie is de kans kleiner dat u iets vergeet of niet goed is geregeld.

Controleer altijd of rekeningen zijn betaald en neem direct actie als dit niet zo is.

Houd u schulden map up to date met alle veranderingen, afbetalingen en/of incasso’s. Zorg dat u alle afbetalingen met datum en bedrag noteert op uw afbetalingsschema in de schulden map.

Stap 7 Onderzoek leveranciers

Vergelijk uw verzekeringen en abonnementen via de vele vergelijkingssites op het internet. Dit kan u 10 tallen euro opleveren.