Schulden map

1 Wat is het?

Een schulden map is een handige map met alle gegevens van de schuldeisers bij elkaar. De map is een onderdeel van schuldpreventie om ergere schulden te voorkomen en om het overzicht over uw huidige schulden te krijgen en te houden. Door het goed bij houden van uw schulden en betalingen kunt u nieuwe schulden voorkomen. Zo hoeft u nooit meer te zoeken naar de juiste papieren en is uw schuldenadministratie op orde. De administratie is erg belangrijk bij schulden. Wanneer u administratie niet op orde is, is de kans groot dat schulden verder oplopen.

Er zijn vele mensen die de administratie bewaren in de beroemde schoenendoos. Goed, om te horen dat u het probleem met uw administratie wilt gaan aanpakken. Het is belangrijk een goed overzicht te hebben van uw schulden om deze makkelijk en op tijd af te lossen. Door er geen overzicht op te hebben kunnen schulden oplopen. Begin op nieuw met uw administratie en berg het op een vaste plek.

  • Met een geordende administratie heeft u altijd overzichten over uw administratie, belangrijke papieren en financiële zaken. Een geordende administratie zorgt voor meer rust.
  • Door het op orde te houden weet u welke zaken er spelen,  waar u nog zaken moet regelen, waar u kunt besparen en welke polissen en overbodige abonnementen u heeft, weet u hoe u schuldpreventie kan toepassen om schulden te voorkomen..
  • De gemiddelde administratie neemt zo’n 20 minuten per week in beslag. Door dit op een vaste dag in de week te doen, blijft uw administratie op orde.

Het is niet verstandig om het te bewaren in een schoenendoos. Door u administratie zo te bewaren bent u al gelange tijd het overzicht kwijt in uw administratie en waarschijnlijk u financiële zaken ook. Door de gehele administratie in 1 doos te doen, verliest u het gehele overzicht, belangrijke papieren is lang zoeken en misschien niet te vinden. Belangrijke afspraken loopt u mis,rekeningen worden makkelijker vergeten en/of niet betaald.

Om achter de precieze hoogte van uw schuld te komen kunt u alle schuldeisers bellen en het openstaande bedrag opvragen of kijken op de laatste brief van de schuldeiser. Weet u niet meer precies waar u schulden heeft dan kunt een aanvraag doen bij het bkr. Om het laatste voorkomen kunt u gebruik maken van een schulden map. In deze map zitten alle afbetalingsregelingen en bedragen die zijn afbetaald.

5 Plan 

Door de ervaring die u heeft opgedaan kunt u een ander helpen zoals bijvoorbeeld hoe u de grens bent overgegaan en uw schulden gaat oplossen en bespreken. Door het vertrouwen dat u heeft gegeven aan de persoon waar u het bespreekbaar heeft gemaakt, zou deze persoon eerder geneigd zijn ook zijn probleem te bespreken. Dit versterkt de band door het vertrouwen en uw weet dat u hoeft te schamen voor uw schuld. Het is iets minder taboe en bespreekbaar. Door de taboe uit schulden te halen kunnen problematische schulden worden voorkomen.

Ik moet toeslag terugbetalen en mijn inkomen komt daardoor onder het bestaansminimum. Wat nu? Wanneer het inkomen onder het bestaansminimum komt dan kunt u een verzoek indienen bij de Belastingdienst om rekening te houden met de beslagvrije voet. De beslagvrije voet is het deel van uw inkomen dat u mag houden voor levensonderhoud. Maak eerst een goed voorstel en bereken de beslag vrije voet en het maximale termijn bedrag wat u maandelijks kunt terugbetalen en wat u dan overhoud als leefgeld voor 1 maand, voor u de Belastingdienst op belt voor het afspreken van een betalingsregeling. Maak hiervoor een budgetplan en een schuldenplan. Een Budgetcoach kan u helpen bij het opstellen van een schuldenplan en bij de berekening van de beslagvrije voet. Heeft u al eerder schuldhulpverlening voor deze schulden gehad? Dan kunt u overwegen om de schuldsanering in te gaan.