schulden aflossen?

1. strategisch plan 2 Schulden aflossen 3 aflosbedrag te hoog

Om van uw schulden af te komen is het belangrijk om te stoppen op de manier zoals u nu leeft. Hier moet u grotere veranderingen aan brengen om uw schulden te kunnen aflossen. Met het onderstaande strategisch plan kunt u onderzoeken hoe u aan de schulden bent gekomen, waar er moet worden veranderd en waar de prioriteiten liggen bij de afbetalingen.

Strategische aanpak; Ik bedenk een eigen strategie om mijn schulden te overwinnen.

Door de strategische aanpak uit te werken krijgt u meer inzicht in de problematiek. Daarbij is het belangrijk om de informatie uit het verleden, de huidige situatie, overbesteding en de ontwikkelingen goed in kaart te brengen. Er zijn vaak meerdere strategieën mogelijk. Werk deze 1 voor 1 uit en bekijk welke de voor en nadelen, kies daarna degen die het beste bij uw situatie past.

Erkenning; Zolang het schuldenprobleem word ontkent is er geen oplossing mogelijk.

Vele hopen op een wonder dat de schulden van zelf oplossen en ontkennen hierbij het schulden probleem. Het komt vaak voor dat partners elkaar de schuld geven van de opgelopen schulden. Hierop reageren schuldenaars vaak door hun hoofd in het zand te stoppen (struisvogelpolitiek) of door een verslaving. Hierdoor vermijdt u niet de gevolgen, maar stel u ze uit.

Wanneer een persoon het schulden probleem erkent als zijnde een echt groot probleem is het mogelijk om hulp daarbij te krijgen. Om hulp te vragen is het van belang om het probleem zo uitgebreid, duidelijk en overzichtelijk mogelijk uit te kunnen leggen, zodat de hulpverlener u direct met de knelpunten kan helpen.

Overbesteding; Is de nummer 1 oorzaak van schulden

Schulden oplossen zal niet werken tenzij u uw mentaliteit verandert. Meer geld is niet de oplossing, zoals een oude gezegde luidt: „komt er meer geld binnen, dan gaat er ook meer uit‟.

Overbesteding is een van de veel voorkomende oorzaken van schulden. Dit zit in uw vaste uitgavenpatroon en gaat gewoon door. Het word vaak veroorzaakt door een minderwaardigheidscomplex of emotionele pijn. Het is daarom erg belangrijk om de oorzaak van uw schulden vast te stellen, om niet alleen uw schuldbedrag op te lossen, maar het onderliggende probleem aan te pakken. Door het maken van een strategisch aanpak plan kunt u u zelf helpen weer meer financiële discipline te krijgen.

Financiële situatie; Hoe beter overzicht, hoe beter u de schulden kunt aflossen

Het is belangrijk een duidelijk overzicht te hebben en te houden over uw werkelijke financiële situatie en afbetalingsregelingen. Het nakomen van afbetalingsregelingen, kan voorkomen dat uw verder in de schulden raakt en/of grotere financiële problemen krijgt. Maak met regelmaat een nieuw overzicht van de actieve schulden en de apart overzicht van de al afgeloste schulden. Geef een samenvatting van de behaalde resultaten.

Prioriteitenplan; De afbetalingsregelingen met een hoge prioriteit eerst

Wat is er noodzakelijk op korte termijn om voedselbank, loonbeslag, woningontruiming of energieafsluiting te voorkomen?

In een prioriteitenplan kunt u de afbetalingsregelingen na belangrijkheid sorteren. Rekeningen van de basis zijn belangrijk om als eerste betalen. Het is van belang dat u uw levensstandaard aanpast om meer te kunnen aflossen dat het verplichte maandelijkse bedrag. Een afbetalingsregeling kunt u regelen na het maken van een budgetplan met overzichtelijk u inkomsten en uitgaven.

Welke afbetalingsregelingen hebben een hoge prioriteit?

Huur/energie/water; Bij achterstanden van de huur en nutsbedrijven, kunt u na 3 maanden worden afgesloten en of uit huis worden gezet.

Zorgverzekering; Na 6 maanden achterstand kan uw zorgverzekeraar informatie inwinnen bij uw werkgever of uitkeringsinstantie, daarbij is het mogelijk dat u een bestuurlijke boete krijgt van €30/mnd.

Verkeersboetes; Uiteraard word door niet betalen de boete hoger en loopt u het risico dat uw auto in beslag word genomen. Justitie kan u met toestemming van de kantonrechter laten gijzelen totdat u betaald heeft.

Belastingdienst; De belastingdienst kan bankbeslag leggen op uw salarisrekening zelfs tot uw maximale roodstand. Hierbij word geen rekening gehouden met de beslagvrije voet.

Bovenstaande schulden zijn levensbedreigende schulden die kunnen zorgen voor een negatieve spiraal naar beneden. Het is daarom belangrijk deze altijd als eerste te betalen.

Om bij problematische schulden niet in valkuilen en verleidingen te recht te komen heeft u een goed plan nodig, om de juiste koers te blijven varen. Het kan een belangrijk signaal zijn om uw levensstijl te herzien.

Bekendmaking; Doorbreek het schulden taboe, praat over uw schulden, het lucht op. 

Schulden is nog steeds erg taboe om te bespreken, maar wel erg belangrijk om te doen om stress klachten of erger te voorkomen. Kies daarom 1 of 2 personen, vrienden in vertrouwen, als getuige , of een buddy of coach, waar u de schuldensituatie mee bespreekt. Met deze personen kunt u regelmatig de vorderingen en eventuele aanpassingen bespreken en heeft u altijd een steuntje in de rug.

Geef nooit op; Omarm de ware identiteit: ik wil weer een (schulden) vrij mens worden.

Door de juiste volgorde te kiezen van het afbetalen van u schulden, kunt u uw eigen identiteit aannemen. Hiervoor moet u alleen nooit de moed opgeven, (bijna) alle schulden zijn te overwinnen. Het is even door bijten maar als u weer schuldenvrij bent heeft u weer alle vrijheid. Door de moed op te geven word het het schuldenprobleem alleen maar groter.

Vond u het artikel intressant? Deel het artikel en volg soebar.nl dan op
0

Lees verder

Schuldinfo
Coach schulden at Soebar.nl
Schuldeninfo geeft u informatie tips en advies om zelf u schulden op te lossen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Spring naar werkbalk