Schrijfoefening

Wat is het?

Het opschrijven van uw sombere gedachten, kan uw inzicht geven in uw gedachten. Door het met pen en papier op te schrijven, schrijft u het van u af en krijgt u de mogelijkheid tot anders denken.

In het dagboek komen alle schema’s en aantekeningen over signalen, uw gezondheid, uw diagnose, uw gedachten en uw gevoelens. Doel: is door het bijhouden van een dagboek om de signalen te herkennen en erkennen. door het dagelijks op schrijven van uw gedachten gevoelens en emoties kunt u emoties gevoelens en gedachten herkennen, erkennen en veranderen. Door het overzicht te bewaren over uw trigger kunt u de tiggers herkennen erkennen aanpakken en voorkomen. Door de schema’s uit het dagboek kunt u nieuwe kleine doelen maken, om te werken aan verbetering en aan uw toekomst.

2 Herkennen

 • Negatieve gedachten
 • Malende gedachten
 • somber down voelen
 • geen zin iets te doen

3 Behandeling

Vraag een verwijs brief voor de huisarts voor een gesprek om te kijken welk hulp passend is.

4 Gevolg

 • laat sombere gedachten niet te lang oplopen. De kans op een depressie neemt toe.
 • door de gedachten regelmatig van uw af te schrijven blijven gedachten vaker en langer weg.
 • hierdoor kunt u het makkelijker loslaten.

5 Plan

Blijf altijd consequent in het bijhouden van het dagboek. Door de signalen dagelijks op te schrijven, ze te begrijpen, ze te kunnen herkennen en erkennen en ze ze kunnen voorkomen kunt u de problematiek in de wisselingen van het gedag aanpakken. Een dagboek kunt u bijhouden om zelf meer zicht te krijgen en problematiek te begrijpen en u kunt het bijhouden om duidelijk te maken aan uw behandelaar welke klachten u heeft, hoe vaak deze voorkomen en hoeveel last u ervan heeft, zodat uw behandelaar hier beter op in kan spelen en uw beter kan ondersteunen en begeleiden.

Koop een map of een schrift waar u alles in bij gaat houden.

 • Het makkelijkste is een schrift met tabbladen.  Het dagboek heeft u dagelijks nodig, neem daarom een schrift met een plastic voorkant deze scheuren minder snel. Neem de schema die voor u van toepassing zijn over en zet deze achter de tabbladen en plan een vast moment op de dag dat u het dagboek bijhoud en doe dit dagelijks.
 • Maak op de eerste pagina een overzicht wat waar zit in uw schrift. Aan het eind van de dag op een vast moment bijvoorbeeld na het eten. Start met een dagboek voor uw gedachten en gevoelens en schrijf hier dagelijks in hoe u, u zich voelt.
 • Door een dagelijks dagboek bij houden, kunt dagelijks de negatieve gedachten opschrijven, waar u op dat moment mee zit. Door dit elke dag te doen, kunt u na een week zien waar de echte problematiek ligt van uw sombere gedachten.

Gedachten en Gevoel

 • Schrijven over emoties kan u helpen de emoties en gevoelens meer onder controle te houden. Het dagboek kan u helpen de gevoelens van de dag te delen, zonder er uitgebreid over te praten. Hoe kunt u dit aanpakken, wat is hiervoor nodig? Om er  achter te komen wat u kunt doen in een bui is het uit proberen van activiteiten, voor, tijdens en na een bui. Door dit regelmatig te doen weet u wat er op een gegeven moment werkt.
 • Neem na het schrijven een leuk moment in uw gedachten, deze gedachten komen dan vaker terug na het schrijven, wanneer u dit kan toepassen na het schrijven kunt u het ook proberen voor het schrijven en steeds verder uitbreiden.
 1. Zet het journaal voor een week uit, in het journaal zit vaak negatief nieuws en dit beïnvloed uw sombere gedachten, of u word sombere van het journaal, of door de beelden word u ergens aan herinnerd. Zet daarnaast sociaal media uit en zoek een andere manier voor activiteiten en communicatie. Door even niet het nieuws te volgen, mist u weinig, maar uw gedachten kunnen even tot rust komen. Zoals bijvoorbeeld het nieuws over de aanslagen, dit komt regelmatig in het nieuws en hierdoor maakt u zich sneller zorgen of gaat u meer piekeren, wat als het hier is, wat moet ik dan?

Gedrag

 • Door het dagelijks bij te houden krijgt u een ritme en een structuur in een nieuwe gewoonte waardoor het naar een tijd automatisch gaat.
 • Het eerst belangrijk te weten hoe u aan deze gedachten komt? Wat maken deze gedachten somber? Welk gevoel heeft u bij deze gedachten? Hoe meer u over u sombere gedachten nadenkt, hoe somberder u word. Hoe meer sombere gedachten, hoe vaker een persoon depressie is of word.
 • Sombere gedachten komen vaak door gebeurtenissen die als zwaar worden beschouwd of omdat er veel dingen tegen zit. Van sombere gedachten kunt u alleen afkomen als u weet wat de oorzaak is van de gedachten. Sombere gedachten kunt u oplossen in 4 stappen, namelijk herkennen signalen en emotie, van u afschrijven en afleiding. Sombere gedachten komen niet van zelf er is dan iets gebeurt wat u somber maakt.

Gebeurtenis

 • Door bij te houden waar problematiek ligt als u ergens naar toe gaat en wat dit voor u in houd, weet u wat u moet doen om de trigger achter het vermijden van een plaats of persoon te voorkomen.
 • Door de trigger te zoeken, kunt u zich beter gaan voelen en heeft u meer zicht op de problematiek. Door een week bij te houden van de triggers komt u er achter wat de grootste triggers zijn. Door uw gedachten te noteren, in het trigger schema, kunt u zien hoe somber en of u direct actie moet ondernemen of dat u een andere oplossing zoekt

Gevolg

 • Door het bijhouden van het dagboek kun u ergere problematiek voorkomen. Herken erken en bedenk oplossingen voor de problematiek. Neem actie en wees extra alert op de signalen, weet waar ze vandaan komen en wat u er mee moet en wanneer het tijd is om extra hulp in te schakelen.
 • Vergelijk de bevinden met de weken ervoor. Wat is het verschil? Is er vooruit gang? Welke punten kunt u verbeteren aankomende week? Maak een klein doel, wat u volgende week bereikt wilt hebben en wat haalbaar is. Plan de week erop een groter doel en herhaal uw eerste doel. Bereid zo het maken van doelen steeds verder uit.

positieve gedachten

 • Omschrijving: Pak pen en papier en ga even zitten. Pak een zandloper en zet deze startklaar. Bedenk u zoveel mogelijk leuke momenten,  in de tijd dat de zandloper loopt. Het maakt niet uit of het mogelijk is of niet, het gaat om de gedachten erachter. Als de zandloper op is, bekijkt u de lijst en maakt u 2 kolommen, welke momenten zijn uitvoerbaar en welke zijn alleen een goede gedachten.  De goede gedachten kunt u gebruiken als u zich minder goed voelt, door dit in uw hoofd te brengen, kunt u de gedachten veranderen. Door de lijst op te hangen en er elke keer op te kijken, kunt u zelf leren mindere gedachten te verminderen. De uitvoerbare leuke momenten kunt inplannen op het afleidingsschema, voor wanneer u stress, angst of paniek heeft.
 • Doel: Het veranderen van gedachten
 • Vragen:  Wat zorg voor een goed gevoel? Hoe kunt ervoor zorgen dat u dit gevoel kunt oproepen? Hoe kan ik de de goede gedachten uitbreiden, wat heeft u hiervoor nodig? Hoeveel negatieve gedachten had u? Wat kunt u doen om negatieve gedachten te verminderen? Welke leuke activiteiten kunt u in de plaats zetten?
 • Woorden: uitjes, vakantie, verjaardag, geslaagd voor …

Woordspin

 • Omschrijving: Neem een groot papier en maak een grote cirkel met daarin 4 kleinere cirkels. Schrijf de gedachten op in de cirkels die u nu bezig houden. Schrijf alle gedachten die in uw hoofd zit op. Hoe belangrijker hoe dichter bij het midden. Verbind woorden door er een streep tussen te zetten, zodat u een overzicht krijgt van woorden die positieve gedachten brengen en negatieve gedachten.
 • Doel: Het maken van een gedachten overzicht in tekening of woordspin
 • Vragen: Wat is de eerste gedachten die bij u op komt? Zet deze in het midden? Waar komen de andere gedachten die u bezig houden? Hoe belangrijk zijn ze? Welke gedachten vormen een geheel? Zijn er gedachten die u zou willen veranderen? Welk cijfer zou u deze gedachten gegeven ? Waarom dit cijfer? Wat is het verschil met 1 hoger of 1 lager? Waarom is dit niet mogelijk? wat is er voor nodig om het mogelijk te maken?
 • Woord: Fijne tijden, gezellig, vrolijk, werk, dagplanning

Gedachten

 • Omschrijving: Leg alles waar u mee bezig was even weg. Pak een pen en papier en een zandloper. Ga zitten en haal diep adem en blaas uit. Wat is er nu extra aanwezig in uw hoofd, welke gedachten? Draai de zandloper om en blijf schrijven over alles wat u op dit moment bezig houd, tot de zandloper leeg is. Soms lijken gedachten niks met de vraag te maken te hebben, noteer deze wel en negeer deze niet.
 • Doel: Het verwerken van gedachten en het overzichtelijk maken wat er nu in uw hoofd extra aanwezig is.
 • Vragen: Aan het einde van de oefening merkt u dat deze korte tijd u meer rust heeft gegeven en de gedachten minder aanwezig zijn. Merkte u toen u aan het schrijven was dat het leek of de pen uw gedachten schreef, als of het vanzelf ging? Bekijk het papier, welke gedachten zijn bij u opgekomen? Zijn dit nare gedachten of waren ze positief of een combinatie? Wat wil dit u zeggen?
 • Woorden: negatieve gedachten, leuke momenten, het leren kennen van de gedachten

E-GGZ

E-GGZ

Welkom op het profiel van GGZ. GGZ staat voor geestelijke gezondheidszorg. Met de informatie die we delen willen we taboe op psychische problematiek verminderen en al het zou kunnen stoppen. Iedereen kent iemand met psychische problematiek, het zo een heel normaal onderwerp moeten zijn om te bespreken. De artikelen gaan over diagnose, medicatie en behandelaars. De diagnose waar ik over schrijf zijn o.a. autisme, borderline, ptss, depressie, hsp.