school 1ste keer

Voor uw kind daadwerkelijk op school komt heeft het eerst een paar wendagen. In deze dagen gaat u kind een halve of een hele dag naar school. Leg op een rustig uit wat er word verwacht en wat uw kind te wachten staat. Zit er al een broertje of zusje op dezelfde school, dan is het belangrijk uit te leggen dat ze niet in dezelfde klas komen.

Is uw kind na 1 juni of in de zomervakantie jarig? Dan zijn de wenperiode en de eerste schooldag na de zomervakantie. Sluit een vakantie af met een leuk uitje. Maak hierbij duidelijk dat het de vakantieafsluiting is. Toon vertrouwen in de meester of juf. Dit stelt uw kind gerust en geeft vertrouwen. Houd het rustig de eerste weken. Leg niet teveel nadruk op prestaties. Kleuters leren spelenderwijs.

Een week voor uw kleuter voor de eerste keer naar school gaat, is het handig al vast met uw kleuter te gaan winkelen en opzoek te gaan naar de leuke broodtrommels, drinkbekers sportschoenen en een tas. Zorg ervoor dat u kind deze zelf open en dicht kan doen, probeer het even uit. Vertel hem dat hij een grote jongen is wanneer hij zelf iets kan. Meerdere kinderen in de klas hebben vaak dezelfde spullen, om niks kwijt te raken moet alles voor zien zijn van een label met de naam van uw kind.

Wat gaat u kind doen op school? Blijft u kind over op gaat het tussen de middag naar huis? Geef vooraf duidelijk aan dat u uw kind elke ochtend en middag brengt en haalt. Loop of fiets een aantal keer naar school en neem een kijkje in een klas, zodat u kind de route naar school weet en weet hoe een klas is. Dat zorgt voor rust en regelmaat. Maak voor uw kunt een overzicht van de eerste weken voor de eerste dag tot een aantal weken erna, dit kunt u doen met pictogrammen, zo is het voor u kind geheel duidelijke wat er word verwacht en wat hij gaat doen. Wen u kind al vast een aantal weken van te voren aan het vroege opstaan. Vragen waar alleen nee, ja of geen idee op geantwoord kan worden, kunt u beter niet stellen. Beter is om uw kind open vragen te stellen zoals bijvoorbeeld de vragen hieronder. Concrete vragen helpen uw kind een verhaal over school te vertellen. maak hierbij gebruik van open vragen zoals onderstaande vragen.

Bekijk hoe uw kind uit school komt, is het vrolijk en blij, heeft het nog veel energie over, of staat het gezicht op onweer? Voordat u begint met vragen te stellen aan uw kind geef uw kind eerst even aandacht door bijvoorbeeld een knuffel of te beginnen over iets leuks. Vaak begint uw kind dan van zelf te vertellen waarom het een leuke dag was of waar het niet goed gaat. Vraag aan uw kind of het iets over school wilt vertellen. Nu even niet..? dan is dat ook prima! Dwing uw kind niet om iets te vertellen door te blijven vragen. Op een rustig moment verteld uw kind het vanzelf.

Voor een kind is vooral de eerste schooldag en de dagen na de vakantie erg stressvol en onrustig en heeft veel en snel emoties, Dit kan er voor zorgen dat het kind heel extreem gedrag gaat vertonen. Een kind trekt zich graag even terug en krijgt lichamelijk klachten zoals moe, rode oren, hoofdpijn, buikpijn.

De eerste schooldag kan veel prikkels en stress geven aan een kind. Hierdoor heeft uw kind meer stemmingswisselingen en driftbuien. Door een planning te maken en gebruik te maken van pictogrammen en dit ruim van te voren te bespreken en uit te leggen kunt u deze stress voorkomen.

Het kind wilt graag 100% duidelijkheid, als er iets onverwachts gebeurt kan het zijn dat de uw kind ineens ander gedrag laat zien, waar het een paar seconde ervoor nog rustig was. Probeer uw kind een manier te leren om te gaan met de prikkels, dit geeft zelfvertrouwen dan dingen uit de weg gaan.

Voor sommige  kinderen kan het soms lastig zijn alle informatie te onthouden en te verwerken. Voor kinderen kan het extra ondersteuning geven wanneer ze iets vertrouwds bij zich hebben,iets wat ze van huis uit meenemen, kan het helpen wanneer ze hun eigen vertrouwende knuffel mogen meenemen. Dit kan hun houvast geven op de moeilijkere momenten. Let hierbij wel op dat het niet kwijt raakt.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.