Scheiden

Stap 1 Signalen, Stap 2 Doel, Stap 3 Plan,

Stap 3 Plan maken

Wat en hoeveel u kind begrijp van de scheiding is van een aantal factoren afhankelijk. Hoe jonger het kind, hoe meer plaatjes en korte duidelijke taal er nodig is, om het uw kind te laten begrijpen.

Stap 1 Bedenk belangrijke punten die de scheiding aangeven. Waarom wilt u uit elkaar? Wat is de belangrijkste reden? Hoe wilt u het u kind gaan uit leggen, aan de hand van de praktijk of door middel van een boek of pictogrammen? Hoe oud is uw kind? Wat weet uw kind van uw relatie?

Stap 2 Het heeft gevolgen voor uw kind. Wat gaat uw kind merken van de scheiding? Moet uw kind verhuizen naar een andere stad? Moet uw kind afscheid nemen op school en/of van vrienden? Is er nog een mogelijk hen te zien? Hoe gaat u afscheid nemen op school en hoe verteld u uw kind dat het naar een andere school gaat? Begin ruim van te voren uit te leggen dat u kind gaat verhuizen en dat het afscheid moet  nemen, zo kan uw kind zich goed voorbereiden op de gebeurtenis en zal het minder klachten met zich mee brengen.

Stap 3 Waar kan uw kind terecht met vragen en of problematiek? Bent u vaak thuis of werkt u veel? Welke problematiek verwacht u dat uw kind gaat krijgen, stress, angst, paniek? Hoe leert u uw kind om om te gaan met deze signalen? Leer uw kind een dagboek bij te houden om de gedachten op te schrijven waar uw kind last van heeft, door het op te schrijven verwerkt uw kind al een deel van het probleem. Leer uw kind ontspanningsoefeningen zoals yoga, hierdoor komt uw kind weer tot rust en kan het beter slapen. Voor het bijhouden van de signalen en de bijbehorende trigger kunt u het algemeen schema gebruiken.

Stap 4 Hoeveel bezoek momenten heeft u kind per maand? Wat word er van uw kind verwacht? Hoe vaak kan het gaan logeren? Hoe wilt u de bezoeken regelen? Maak een overzicht van de bezoekdagen van uw kind op een kalender zodat uw kind zich beter kan voorbereiden op een bezoek en het voor uw kind duidelijk is wanneer het weer de andere ouder ziet.

Stap 5 Welke regels vind u belangrijk om te behouden? Wat mag u kind wel en wat niet? Maak een overzicht met vaste nieuwe regels, die bij beide ouders hetzelfde zijn. Zoals bijvoorbeeld het slapen bij beide ouders om de zelfde tijd. Dit voorkomt een hoop problematiek bij de andere ouder en het is duidelijk voor uw kind.

Stap 6 Evalueer de bezoeken en logeerpartijen zodat u een duidelijk beeld heeft hoe het is geweest, mochten er problemen zijn kunt u deze direct bespreken, dit voorkomt dat uw kind grotere problematiek krijgt.

Soebar.nl is een website voor het gezin over dagelijkse problematiek bij bijvoorbeeld de opvoeding of financieel. Het kenniscentrum is er voor iedereen die graag meer informatie, tips en/of advies wilt, wij zijn voornamelijk gericht op adviezen voor minima gezinnen en gezinnen met psychische en financiële problematiek.