Rouwverwerking bij kinderen

Wat is het?

Voor kinderen is overlijden iets heel raars. Een persoon die dichtbij stond is er in eens niet meer. Maar waar is hij dan wel? Dit kan voor kinderen zeer verwarrend zijn. Kinderen kennen nog niet rouwen zoals volwassen het kennen. Het is erg belangrijk om duidelijkheid te geven over wat het is en hoe uw kind ermee kan omgaan. Kinderen met psychische problematiek die zwart wit denken is het opa aan en opa uit.

Als een persoon overlijd is het vaak toch plotseling, ook al was de persoon al een tijdje ziek. Dit kan kinderen uit hun ritme halen. Het is ineens allemaal anders. Probeer het zo duidelijk mogelijk te maken voor uw kind wat het de aankomende week kan verwachten, bijvoorbeeld aan de hand van pictogrammen met een uitleg na de situatie.

Bijvoorbeeld; Voor een kind kan een kist met een foto erop angstig eruit zien en dit kan uw kind veel prikkels geven.  Het is lastig als familieleden moeten huilen, hierdoor kunnen kinderen veel stress ervaren. De dienst duurt vaak lang, de meeste kinderen kunnen dit lastig volhouden. Door uw kind van te voren uitleggen hoe gaat verlopen en wat er word verwacht is uw kind minder angstig.

Zo begint u:

Stap 1 Vraag uw kind hoe het graag afscheid wil nemen van opa. Wilt u kind naar de begrafenis of neemt het liever anders afscheid? Wat mag wel en is nee mogelijk? Bespreek de mogelijkheden met een reden waarom. Koop en geef uw kind iets wat uw kind kan meenemen, bijvoorbeeld een elastiekje met een zwarte roos. Regel een oppas voor de avond, voor het geval u even rust nodig heeft, op de dag van de begrafenis.

Stap 2 Gaat uw kind mee naar de regelzaken? Er is dan geen aandacht voor uw kind, zorg dat uw kind iets te doen heeft. Het horen over overlijden van de persoon kan erg naar zijn voor uw kind. Kijk naar de leeftijd van uw kind of het dit aan kan. Als het mogelijk is kunt u besluiten uw kind naar de peuterspeelzaal te laten gaan zodat het afleiding heeft of gewoon naar school.

Stap 3 Houd het onderwerp bespreekbaar. Praat over de persoon in positieve dingen. Hierdoor word het stuk overlijden en begrafenis minder traumatisch. Wilt uw kind niet praten, dwing het niet, als het wilt praten, komt het naar u toe. Moeten praten kan de situatie verergeren. Door er niet over te praten kan het een verboden onderwerp worden, hierdoor voelt u zich kind niet gehoord of begrepen.

Stap 4 Voor de ouder is het al een lastige en moeilijke periode. In deze periode vergeten veel ouders de gezondheid van zichzelf. De meeste tijd word gegeven aan de kinderen. De ouders houden zich vaak in en uiten zelden bij de kinderen hoe ze zich echt voelen. Als u zich groot houd, denken kinderen dat het ook zo moet en dat huilen niet erbij hoort. Laat u emoties ook zien aan uw kinderen en maak deze bespreekbaar. Zoals bijvoorbeeld huilen mag.

Stap 5 Opa kijkt altijd vanuit de hemel naar jou, hij is een sterretje. Als uw kind naar de hemel kijkt voelt het weer de rust. Soms praten ze dan spontaan als of ze in gesprek met opa. Zeker in de eerste weken wilt uw kind regelmatig kijken en dit word vanzelf minder en dan heeft uw kind het meer geaccepteerd. Iets van de persoon wat als steun kan zijn een foto op de kamer. Laat uw kind iets knutselen wat op de gedenkplek kan.

Stap 6 Voor kinderen is het vaak lastig uit te leggen wat ze voelen bij de situatie. Steun uw kind om te leren om met het gevoel wat ze hebben op dit moment. Laat uw kind bijvoorbeeld een tekening maken waarin het gevoel duidelijk word. Of het uitleggen aan of met de beste knuffel, dit geeft vertrouwen aan uw kind.

Het verwachte resultaat:

Na het lezen van het stappenplan heeft u een duidelijk hoe u het kunt aan pakken als een naasten is overleden.

Tips:

  • boek over de persoon die een heel avontuur met ze beleeft, met bijvoorbeeld leuke herinneringen die u zelf heeft met de persoon, zoals schoolkamp of een dag op vakantie.
  • Toost doosjes met kleine spulletjes of briefjes van de persoon
  • fantaseren over bijvoorbeeld opa wat ze nog graag zouden willen gaan doen, kan helpen bij het verwerken.
  • Vraag hulp aan een rouw coach
  • vier de verjaardag van opa ipv van de dag van overlijden herdenken.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.