Rouw

Wat is het?

Rouw is een lastige periode. Het is erg belangrijk om het overlijden van een persoon een plekje te geven om het te kunnen verwerken. Voor iedereen is het anders hoe het verwerken gaat. De ene persoon vind het belangrijk om een gedenkplek te hebben en de andere praat er liever niet over. De rouw en de gedachten aan de overleden kunt u bespreken met uw familie en naasten en met personen van de GGZ wanneer u er moeite mee heeft het een plekje te geven. Er zijn coaches die u kunnen helpen bij rouwverwerking.

Voor u naasten kan het zwaar zijn als u het er regelmatig over wilt hebben. Het roept veel herinneringen en emoties op, wat het zwaarder kan maken. Na enige tijd na het overlijden vinden personen vaak dat u er overheen moet zijn en het verwerkt moet hebben en vinden de personen het vervelend om het er weer over te hebben.

Zo begint u:

Stap 1 Hoe wilt u het een plekje geven? Wilt u er graag over praten en het op die manier verwerken? Het verwerken gaat pas als u kunt accepteren dat de persoon is overleden. Denk vooral terug aan de leuke momenten die u heeft meegemaakt. De slechte momenten zijn niet belangrijk meer.

Stap 2 Bedenkt een manier hoe u de persoon wilt herdenken, bijvoorbeeld met een foto of aandacht op de verjaardag van de persoon. Maak een gedenkplek waar u tevreden mee bent en kom hier regelmatig terug.

Stap 3 Vraag hulp bij naasten als u moeilijke momenten heeft en vraag op tijd hulp bij GGZ. Het overlijden van een persoon is een nare gebeurtenis en kaan voor sommige mensen lijden tot een trauma. Laat de emoties niet te ver oplopen en probeer er een weg in te vinden, door het bespreekbaar te maken..

Stap 4 Hoe kunt u er over praten? Hoe vaak wilt u het er over hebben?

  • Maak het bespreekbaar op momenten dat u alleen bent met de persoon, bijvoorbeeld niet op verjaardagen. Iedereen heeft dan een mening en u kunt niet uw verhaal uiten of hulp vragen.
  • Praat veelal over de positieve dingen om de persoon positief te herdenken en het overlijden positiever te gaan zien, dit is beter voor de verwerking.
  • maak voor uzelf een plan hoe u de verwerking wil gaan aanpakken en wat u hierbij nodig heeft. Vraag de hulp van naasten om u hierbij te helpen.
  • Verwerken kost tijd en bij een gaat het sneller als bij de ander, stel u geen vaste tijd waarin u vind dat u het verwerkt moet hebben. Laat het zo zijn als het is.

Het verwachte resultaat:

Na het lezen van het artikel heeft u een duidelijk beeld met wie u het kunt bespreken.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.