Rekening

Stap 1 Signalen, Stap 2 Doel, Stap 3 Plan,

Stap 1 Signalen herkennen, oplossen

Bankrekening is een manier van sparen en/of betalen bij de bank. Er zijn verschillende soorten rekeningen zoals betaalrekening, spaarrekening, zakelijke rekening en een internet bankrekening.

Jonger dan 12 jaar: Tot 12 jaar kunnen ouders een rekening openen voor kinderen, daarna kunnen kinderen zelf een rekening openen. Wanneer u als ouders of grootouders wilt sparen voor uw kind kunt u al vast een rekening openen en daarop sparen en wanneer het 12 jaar of ouder is de rekening overzetten. Op jonge leeftijd is het verstandiger het geld te geven als contact en te sparen in een spaarpot.

Vanaf 12 jaar: Wanneer uw kind 12 jaar,wanneer uw kind naar de middelbare school gaat, is en kan omgaan met geld is het mogelijk om kleedgeld en/of zakgeld te storten op een bankrekening. Zo leert u kind gelijk om een bankrekening te beheren en om te gaan met de afschriften. De eerste keren is het handig om het een paar keer het pinnen en het lezen van het afschrift samen te doen. Verstandig is om deze rekening te laten blokkeren tegen rood staan. Zo dat uw kind niet in de schulden kan komen en is het kleed of zakgeld op dan is op= op.

De pinpas van de jongerenrekening heeft de mogelijkheden zoals bij een ‘gewone’ pinpas. Pinnen en betalen met een bankpas kan in Nederland en het buitenland. Met een jongeren rekening mag uw kind met uw toestemming pinnen en (contactloos)betalen. Daarbij bepaalt u zelf de paslimieten. Met online bankieren via internet of met de Bankieren App, kan uw kind overal het saldo checken, bijvoorbeeld in de schoolkantine of de sportclub.

wat is het verschil tussen een jongerenrekening en een volwassen rekening?

Een jongerenrekening is tot 18 jaar en dan volgt de volwassen rekening van 18+. Op een jongeren rekening kunnen ouders of verzorgers aan het geld komen en toezicht houden op het saldo. Het kan met toestemming van de ouder dat geld word opgenomen en word gestort, maar de rekening is bedoelt u kind te leren met een rekening om te gaan. Op een jongerenrekening is het niet mogelijk rood te staan, dit kan op een volwassen rekening wel of kan worden geblokkeerd. Er is een opname limiet van €250 euro per dag. Op een jongeren rekening krijg je vaak meer rente en leuke voordelen als kortingsbonnen. Alerts instellen bijvoorbeeld wanneer zakgeld is gestort. De rekening word automatisch omgezet wanneer uw kind 18 jaar word.

Bij een volwassen rekening is het kind financieel zelfstandig genoeg een rekening te onderhouden. Alle voorkomende zaken kan het kind zelf regelen zonder toestemming van de ouder. Op de bankrekening kan er wel toezicht worden gehouden door een bankafschrift maar worden alle bank zaken geregeld door de rekeninghouder. Daar kan eventueel wel toestemming aan de partner of een ander financieel verantwoordelijk persoon worden gegeven om aan de rekening te komen. Aan deze rekening zijn vaak kosten verbonden, een jongerenrekening is vaak gratis. Met beide rekeningen kan worden internetbankiert en hebben een eigen betaalpas met mogelijkheden tot pinnen en geld storten.

Sinds de invoer van het IBAN ( Internationaal Bank Account Nummer) rekeningnummer in augustus 2014 komen er steeds meer website met omreken apps. Vele van de site zijn niet betrouwbaar. In onderstaand artikel geven we advies hoe u zonder deze website veilig het rekeningnummer kunt omzetten. Het Internationaal Bank Account Nummer (IBAN) nodig u nodig om geld over te maken in binnen- en buitenland. NL = land 02 = controlegetal (verschillend per rekening) ABNA = afkorting van uw bank 0123456789 = rekeningnummer met 0 ervoor. Het enige wat u moet onthouden is de 0 voor uw rekeningnummer en het controlegetal. Elk Nederlands IBAN bevat een vierletterige bankcode. In andere SEPA-landen kan een IBAN anders opgebouwd zijn. Bankpassen met een oud, kort rekeningnummer blijven gewoon geldig. Uw bankpas wordt automatisch vervangen op de vervaldatum die op uw pas staat.

Ik wil graag gebruik gaan maken van internetbankieren. Maar is hoor allemaal van die slechte verhalen erover. Heeft u tips om veilig mijn bank zaken online te regelen? Internetbankieren is met 92 procent veruit de populairste manier om online te betalen. Vier op de tien gebruikt ook wel eens een creditcard, drie op de tien consumenten heeft contant of via een overschrijving betaald. Internetbankieren is veilig zolang u goed blijft opletten. Voor al voor oplichterij en phishing moet u extra alert zijn.

De 5 b’s om veilig te bankieren erg belangrijk om te onthouden daarom heb ik ze hieronder nog even genoemd.

  • Bescherm uw codes
  • Bewaak uw pas
  • Beveilig uw apparatuur
  • Bekijk uw afschrijvingen
  • Bij twijfel, bel de bank

Lees verder

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *