puberteit

Wat is het?

Wat is de puberteit?

De puberteit is de periode waarin kinderen zich tot volwassene ontwikkelen. Ze worden geslachtsrijp en ontwikkelen zich mentaal tot volwassenen. In de leeftijd van 10 tot 18 jaar word een kind een puber genoemd.

In de puberteit is het verkennen van grenzen een dagelijkse bezigheid.

Hoe staat uw eigenlijk tegenover het stellen van grenzen? Vindt u het betuttelend? Hebt u het idee dat u uw puber iets ontneemt als uw grenzen stelt? Bent uw bang de relatie met uw kind te schaden? Hoe hebben we dat eigenlijk in de voorgaande jaren gedaan? Moeten we misschien zelf wennen aan onze nieuwe rol? Zo ja, wat kan dan helpen? Wat dient in dit geval het hoogste belang van mijn kind?’. Zodra u dat weet, kunt u heldere grenzen bepalen.

Zo begint u:

Stap 1 Plan zoveel mogelijk de dag van uw puber. Maak bijvoorbeeld een huiswerkschema, met vaste uren dat uw kind huiswerk maakt. Maak in de planning ruimte voor vrije tijd geef dit aan met bijvoorbeeld een andere kleur. Hoe meer structuur, hoe makkelijker het voor uw kind is.

  • Een klusjeschema met daarop de dagelijkse klusjes die gedaan moeten worden. In bijvoorbeeld het huishouden, door het weg brengen van het afval of het opmaken van zijn bed, zo leert u uw kind zelfstandig te worden. Hang de schema’s op de kamer en op een zichtbare andere plek waar uw puber vaak komt, bijvoorbeeld de koelkast.

Stap 2 Uw kind gaat meer en meer zelf de wereld ontdekken: zelf dingen ondernemen, zelf dingen regelen. Bekijk uw eigen agenda om welke mogelijkheden er zijn om in contact te blijven met uw puber. Als het iets is waar u beide plezier aan beleeft, heeft het de grootste kans van slagen: een seizoenskaart voor uw favoriete voetbalclub, een middagje winkelen met uw puberdochter in een ‘nieuwe’ stad, een game spelen met uw zoon,

Stap 3 Luister naar het verhaal en de vraag van uw puber. Vaak doen pubers stoer maar uw kind wilt zich gesteund en begrepen voelen. Als u uw open opstelt naar uw kind, is de kans veel groter dat hij uw hulp of mening vraagt als ie ergens mee worstelt.

  • Pubers hebben last van stemmingswisselingen, de ene keer heel zelfverzekerd, de andere keer totaal onzeker en de kluts kwijt. Laat uw puber weten dat u altijd beschikbaar bent, maar dring uw hulp niet op. Maak de tijd voor uw puber.

Stap 4 Probeer erachter te komen wat de achterliggende behoefte is. Wilt uw kind meer kleedgeld omdat het inderdaad aan de lage kant is, dan kunt u kijken op de site naar een passend budget en voor het maken van een budgetplanning om zo beter met het geld uit te komen.

  • Voelt uw dochter zich onzeker over hoe ze eruit ziet? In het laatste geval zijn er andere acties nodig en helpt u uw kind meer door haar een styling-advies cadeau te doen voor haar verjaardag of haar – vooral als vader! – wat vaker een gericht compliment te geven.

Stap 5 Is de vraag van uw kind duidelijk, geef dan duidelijk de grens aan wat uw kind wel en niet mag. Het helpt als u er zelf van overtuigd bent dat deze beslissing het hoogste belang van uw kind. Dit geeft duidelijkheid en rust. Geef aan dat u morgen of in het weekend terug komt op de vraag van uw kind.

  • Neem de tijd en neem een weloverwogen beslissing die niet gebaseerd is op onmacht, irritatie of frustratie. Soms heeft u geen goede reden om ergens ‘ja’ of ‘nee’ op te zeggen, maar heeft u wel een sterk gevoel voor de juiste richting. Als er geen logische tegenargumenten zijn, volg dan gerust u gevoel.

Stap 6 Waarom raakt mij dit zo? Waar ben ik gevoelig voor? Welke mening of overtuiging heb ik over mijn kind of over hoe hij zou moeten zijn? En klopt dit dan wel, of maakt ik hiermee mijn eigen probleem? Leg uw irritatie in elk geval niet ongecensureerd bij je kind neer, want dat is hét beste recept voor problemen.

Stap 7 Geef uw kind ruimte en inbreng. Als het gaat om ‘hoe laat thuiskomen’ bijvoorbeeld, leg dan duidelijk je zorg neer. Ik vind het belangrijk, dat je uitgerust bent, ik vind het belangrijk, dat je op een veilige manier naar huis komt. En heb ook aandacht voor de behoefte of zorg van je kind: erbij willen horen, niet eerder naar huis willen of niet opgehaald willen worden. Zorg voor een afspraak, die recht doet aan jullie beider behoeften.

Het verwachte resultaat:

Na het lezen van het stappenplan heeft u een duidelijk beeld hoe u met uw puber en het gedrag kunt omgaan.