PTSS

Wat is het?

De afkorting PTSS staat

PTSS = Post Traumatische Stress Stoornis

PTSD = Post Traumatische Stress Disorder

Er is geen verschil tussen PTSS en PTSD. PTSD is een Engelse vertaling. In beide gevallen hebben personen iets traumatisch meegemaakt en beide worden behandeld met EMDR ook de signalen zijn het elfde.

PTSS is een opgelopen trauma wat zich herhaaldelijk in het hoofd afspeelt. Hierdoor ervaart de persoon dagelijks veel stress of onrust. Er is een ptss voor 1 trauma’s of er is een complexe PTSS als er meerdere trauma’s zijn of een chronische ptss.

Een PTSS is vaak van blijvende duur. Het trauma achter de PTSS is wel te behandelen met een EMDR cursus waardoor het ergste deel van een trauma minder word. Maar ook na de cursus kan het zijn dat de beelden aan het trauma nog terug komen, maar vaak voelen ze dan minder heftig aan.

Een PTSS brengt de persoon zijn leven in de war, op een onverwacht moment. Een persoon met PTSS heeft veel mee gemaakt. Het staat niet op het voorhoofd van een persoon dat hij een PTSS heeft. Voor andere mensen is het vaak lastig te begrijpen wat er in de persoon omgaat. Omdat mensen het niet weten, moet de persoon het elke keer uitleggen wat een PTSS is en wat het inhoud. Op een PTSS zit een taboe. Vaak word er gezegd dat dit alleen voor militairen is of voor politie, maar burgers hebben vaak ook een PTSS. Bijvoorbeeld een persoon gaat naar een verjaardag en gaat 10 minuten later weer weg. Dan is er weinig begrip waarom de persoon weg gaat of de vraag wat is er, waarom ga je? Terwijl dit kan komen door een slechte nachtrust en dat de persoon nu veel stress en onzekerheid voelt.

Het piekeren van iemand met een PTSS komt vaak door het opgelopen trauma en de gedachten eraan. PTSS en piekeren horen bij elkaar. Voor een diagnose word gesteld is het een onzekere tijd, maar ook als er de diagnose is blijft het onzeker. Er zijn kansen om van een PTSS af te komen, maar dan moet u erop tijd bij zijn, zo snel mogelijk na de gebeurtenis. Duurt dit wat langer word de kans kleiner. Dan gaat het piekeren over hoe moet ik omgaan met … Wat kan ik nog wel doen? Hoe moet ik dat doen?

Hoe krijgt u het?

PTSS kunt u krijgen naar het zien of beleven van een nare of traumatische gebeurtenis. Niet alle gebeurtenissen worden ook een trauma. Wanneer een diagnose gesteld word heeft de persoon al 6 maanden naar herinneringen aan de gebeurtenissen. Deze gedachten net echt lijken of de persoon het herbeleeft op dat moment.  Er zijn vele beroepen die de kans op een PTSS laten toe nemen, zoals de brandweer, politie, militairen. Bij deze beroepen word de PTSS gezien als een beroepsziekte.

  • Politie, douane, beveiligers met PTSS = schietincident, gevecht/geweld bij arrestatie,
  • Brandweer met PTSS = Grote brand levens redden, brand met gevaarlijke stoffen, gebouwen die op in storten staan, mensen bevrijden uit auto of auto ter water.
  • Ambulance, spoed eisende hulp met PTSS = zwaar gewonden of noodsituaties, slachtoffers van verkeersongeval, reanimeren en rouw
  • Militair met PTSS = uitzending naar oorlog gebied, zwaar gewonden, rouw
  • Piloot met PTSS = vliegtuig gebrek in de lucht, noodlading, vliegtuigkaping,
  • Hulporganisaties met PTSS = vluchtelingen met boot aankomst of in de winter waren op lesbos, gebied met oorlog, rebellen of hongersnood, rouw
  • Burger met PTSS = Geestelijk, lichamelijk geweld, bedrijf of verkeersongelukken, scheiding, rouw, aanslagen, pesten of discriminatie, emotionele schade van een bedrijf/school in brand, bij een ontploffing bij een bedrijf waar nog werknemers bezig waren, gewapende overval bij bedrijf waar u werkt. Door vechtscheidingen.

Een PTSS (post traumatisch stress stoornis) is niet voor iedereen hetzelfde. Op de vraag hoe ernstig een PTSS is, is niet 1 antwoord te geven.  Een trauma kan 1 trauma zijn of meervoudig. Hoe meer trauma’s u heeft hoe ernstiger de PTSS is. De PTSS van een persoon veranderd het leven van de persoon. De persoon zal nooit meer de oude worden.

Een PTSS begint vaak bij een trauma opgelopen uit een zeer nare gebeurtenis. Dit trauma heeft invloed op uw dagelijks leven. Hoe veel last u van het trauma heeft bepaald voor een groot deel de ernst van de PTSS. Daarnaast is het soort trauma en hoe u deze heeft opgelopen van invloed. Bijvoorbeeld een militair in oorlogsgebied heeft een andere PTSS dan bijvoorbeeld iemand die een ernstig ongeluk heeft meegemaakt.

Van PTSS alleen bent u elke dag vermoeid. Door de prikkels , geluiden alertheid is er elke dag veel stress wat veel energie kost. Een dag is dan vaak vol te houden en duurt te lang. De chronische vermoeidheid komt doordat het lichaam vaak te weinig rust heeft en dit een vaak een lange termijn gevolg van PTSS.

Trauma

  • Enkelvoudig trauma = Er is 1 trauma door een traumatische gebeurtenis.
  • Meervoudig trauma = een opstapeling van traumatische gebeurtenissen. Zoals een combinatie van geweld en mishandeling en verkrachting.
  • Meervoudig complex trauma (cptss)= Opstapeling van trauma’s op meerdere gebieden. Dit heeft vaak invloed op de persoonlijkheid en begint vaak vanaf de jeugd bij bijvoorbeeld emotionele verwaarlozing.

Een terugval is vaak lastig te voorkomen.

Wanneer een persoon een therapie heeft gehad en later weer terug is in het oude patroon kan soms weken of maanden duren. Dit heeft veel al te maken met de hulp die word aangeboden. De gedachten van een persoon met PTSS (Post Traumatisch Stress Stoornis) zijn vaak negatief gestemd en lastig te veranderen in positief. Dit komt door de nare gebeurtenissen die de persoon heeft mee gemaakt. Wanneer de persoon herbelevingen heeft zijn de gedachten vaak zeer somber. Voor een oplossing op uw vraag is het belangrijk te weten wat de terugval voor u betekend en hoe u herkent dat u een terugval.