Stap 1 Signalen, Lange termijn  Stap 2 Doel, Stap 3 Plan

Stap 1 Signalen herkennen, oplossen

PTSS krijgt u wanneer u een nare gebeurtenis heeft mee gemaakt waar u naar 6 maanden nog steeds last van heeft. Van een PTSS heeft 7,4 % van de volwassen last en is een angststoornis. Voor PTSS krijgt u EMDR en stabilisatiecursus en antidepressiva, deze worden vergoed. PTSS is DSM 5.

De Afkorting PTSS staat voor Post Trauma Stress Sydroom en PTSD is Posttraumatic stress disorder. Er is een ptss voor 1 trauma’s of er is een complexe PTSS als er meerdere trauma’s zijn of een chronische ptss. Een PTSS kunt u oplopen in uw dagelijkse leven of in een beroep zoals bijvoorbeeld politie, brandweer, ambulance en bij militairen. De PTSS als beroepsziekte of bij een persoon die het heeft opgelopen in het dagelijks leven zit geen verschil in de signalen en behandeling ervan. Voor de beroepsziekte zijn PTSS specialisten en PTSS klinieken, hier kunnen burgers geen gebruik van maken.

Gedachten Door de vele gedachten in het hoofd, heeft een persoon dagelijks last van hoofdpijn. Deze begin aan het begin van de dag licht en kan oplopen op de dag tot een migraine. Door langdurig te veel stress kan een persoon sneller hartklachten krijgen, afhankelijk van een behandeling, kunnen dit milde tot zeer ernstige hartklachten zijn.

Aan de hand van de hoeveelheid trauma’s van een persoon kan het veel flash back geven op een dag, waardoor een persoon, voor een groot deel van de dag bezig is met de filmpjes, deze zijn vaak niet of zeer lastig uit te zetten. Een persoon heeft regelmatig last van stemmingswisselingen wat kan verergeren tot een persoonlijkheidsstoornis en een negatief zelfbeeld. De persoon zegt/denkt regelmatig “Ik ben zwak”, “Ik ben niet de moeite waard”, “Ik ben schuldig” of “Ik ben niets”. Door de trauma’s en de vele stress, hoeft er niet veel te gebeuren bij een persoon om deze boos te krijgen. Deze persoon loop als het ware de gehele dag op zijn tenen. Een persoon met PTSS is hierdoor vaker en sneller boos.

Om niet de gehele dag aan alle gedachten te denken proberen ze dit tegen te gaan, door de gedachte te verstoppen. Door de opgelopen trauma’s bouwen personen vaak een schild om zich heen, hierdoor heeft een persoon minder snel of zeer weinig emoties. Door onverwachte zaken kan het zijn dat een persoon in de ochtend in de stress zit en er een gehele dag niet van af kan komen. De persoon heeft dan in de ochtend te veel stress en krijgt daar boven op de dagelijkse stress. Er zijn minder spontane zaken, doordat veel gepland is en spontaan veel stress kan geven.

Gevoel Een persoon met PTSS heeft dagelijks last van pijn. Door de vele stress die het lichaam te verduren krijgt, hebben personen vaker last van de spieren. Wanneer de spieren niet worden los gemaakt is de kans groot dat er na verloop van tijd vaak en hevige kramp ontstaat, in het begin bij de schouderbladen en later ook op andere plaatsten. Om de spieren soepel te houden is dagelijks ½ uur yoga aan te bevelen.

Door de stress komt iemand met PTSS sneller en vaker in een korte of langdurige depressie. Ook zijn deze personen vaker en langdurig somber. Vaak is het afhankelijk van seizoen en de maanden van het jaar zoals feestdagen, waardoor er een schommelende grafiek is.

Gedrag Een persoon met PTSS heeft veel last van stress, deze stress kan op verschillende manieren worden veroorzaakt, zoals door harde geluiden, door onverwachte dingen of door zaken die te maken hebben met de trauma. Het boodschappen doen geeft veel stress wanneer het druk is in de winkel en aan de kassa. Door een vast moment, op een rustig moment, zal minder stress geven, doordat het is ingepland in het hoofd, er rekening mee word gehouden en het niet druk is. Het vermijden van plekken die onrust geven is een veel voorkomend probleem. Door niet de prikkels te hoeven ontvangen, van de plek die je aan iets trauma’s herinnerd. Door het vermijden van de plek vergroot het vermijden van andere plaatsten.

  • Paniek bui = iets wat herinnerd aan een trauma. Het lichaam is onrustig en weet niet meer wat te doen, kan niet denken over een oplossing.
  • Stress bui = drukte, te veel prikkels. Het gehele lichaam staat onder stress van uw kleine teen tot uw hoofd, de stress zit overal. Logisch nadenken gaat niet, doordat de gedachten het lichaam overnemen.
  • Angst bui = harde geluiden, onverwachte dingen. Het lichaam reageert op de angst door verstijft te raken en niet meer te kunnen bewegen. Angst wordt een ongezonde emotie wanneer je onnodig en/of bovenmatig angstig wordt en nodeloos situaties ontloopt.

Hoeveel een persoon last heeft van de buien ligt aan hoe goed de persoon ermee om kan gaan. Maar ook al kan de persoon ermee overweg het is niet uit te sluiten dat het nog regelmatig terug komt. Hoe meer paniek,stress of angst, hoe meer/groter de bui. Stress- onrust- bui. De dag begin met een lege ballon op een goede dag – hoe meer stress, paniek, angst, hoe voller de ballon. De dag begint met een 1/2 volle ballon op een slechte dag en daar komt dan de stress van de dag bij, met gevolg dat de persoon tegen het middag uur al bij een volle ballon is.

Gebeurtenis

  • Politie, douane, beveiligers met PTSS = schietincident, gevecht/geweld bij arrestatie,
  • Brandweer met PTSS = Grote brand levens redden, brand met gevaarlijke stoffen, gebouwen die op in storten staan, mensen bevrijden uit auto of auto ter water.
  • Ambulance, spoed eisende hulp met PTSS = zwaar gewonden of noodsituaties, slachtoffers van verkeersongeval, reanimeren en rouw
  • Militair met PTSS = uitzending naar oorlog gebied, zwaar gewonden, rouw
  • Piloot met PTSS = vliegtuig gebrek in de lucht, noodlading, vliegtuigkaping,
  • Hulporganisaties met PTSS = vluchtelingen met boot aankomst of in de winter waren op lesbos, gebied met oorlog, rebellen of hongersnood, rouw
  • Burger met PTSS = Geestelijk, lichamelijk geweld, bedrijf of verkeersongelukken, scheiding, rouw, aanslagen, pesten of discriminatie, emotionele schade van een bedrijf/school in brand, bij een ontploffing bij een bedrijf waar nog werknemers bezig waren, gewapende overval bij bedrijf waar u werkt.

Gevolg

Een PTSS kunt u krijgen na een afschuwelijke gebeurtenis zoals in een situatie met veel geweld of bij een verkeersongeluk. Niet van ieder trauma krijgt u een PTSS alleen van trauma’s die veel geweld met zich mee hebben gebracht en wat in uw gedachten blijft hangen als filmpjes en herbelevingen. Deze filmpjes zijn zo echt, dat het lijkt of u op dat moment in die situatie bent. Het kan ook een opstapeling zijn van kleine momenten wat ervoor zorgt dat u te veel stress ervaart, het hoeft niet perse traumatisch te zijn. In de meeste gevallen verdwijnt een trauma naar enkele maanden, wanneer dit niet het geval is word er gesproken over een psychische aandoening of een PTSS. Wanneer deze niet word behandeld kan het zeer ernstige vormen aannemen, zoals het krijgen van psychoses.

Stress is slecht voor het hart, door te veel stress kunt op lange termijn last krijgen van uw hart. Door een hoog cholesterol gehalte neemt de kans op grotere problematiek extra toe. Daarom is het des te meer belangrijk om goed op uw cholesterolgehalte te letten. In België heeft 8 op 10 personen last van een verhoogd bloedcholesterolgehalte. Een te veel hiervan zorgt voor vernauwing van de bloedvaten en hierdoor heeft u sneller de kans op hartproblematiek. Een hoge bloeddruk is een van grootste oorzaken van hartinfarcten en andere hartfalen, hersenberoertes, nier en oog beschadigingen. Doordat mensen met PTSS vaak last hebben van hun hoofd, lopen ze kleine beschadigingen daarop, waardoor de kans op een groter probleem in de hersenen aanwezig is. De symptomen zijn hoofdpijn, oorsuizingen, gezichtsproblemen, vermoeidheid of neusbloedingen.

Lees verder

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *