PTSS

1 PTSS: Wat is het?

De afkorting PTSS staat

PTSS = Post Traumatische Stress Stoornis

PTSD = Post Traumatische Stress Disorder

Er is geen verschil tussen PTSS en PTSD. PTSD is een Engelse vertaling. In beide gevallen hebben personen iets traumatisch meegemaakt en beide worden behandeld met EMDR ook de signalen zijn het elfde.

PTSS is een opgelopen trauma wat zich herhaaldelijk in het hoofd afspeelt. Hierdoor ervaart de persoon dagelijks veel stress of onrust. Er is een ptss voor 1 trauma’s of er is een complexe PTSS als er meerdere trauma’s zijn of een chronische ptss.

Een PTSS is vaak van blijvende duur. Het trauma achter de PTSS is wel te behandelen met een EMDR cursus waardoor het ergste deel van een trauma minder word. Maar ook na de cursus kan het zijn dat de beelden aan het trauma nog terug komen, maar vaak voelen ze dan minder heftig aan.

Een PTSS brengt de persoon zijn leven in de war, op een onverwacht moment. Een persoon met PTSS heeft veel mee gemaakt. Het staat niet op het voorhoofd van een persoon dat hij een PTSS heeft. Voor andere mensen is het vaak lastig te begrijpen wat er in de persoon omgaat. Omdat mensen het niet weten, moet de persoon het elke keer uitleggen wat een PTSS is en wat het inhoud. Op een PTSS zit een taboe. Vaak word er gezegd dat dit alleen voor militairen is of voor politie, maar burgers hebben vaak ook een PTSS. Bijvoorbeeld een persoon gaat naar een verjaardag en gaat 10 minuten later weer weg. Dan is er weinig begrip waarom de persoon weg gaat of de vraag wat is er, waarom ga je? Terwijl dit kan komen door een slechte nachtrust en dat de persoon nu veel stress en onzekerheid voelt.

Het piekeren van iemand met een PTSS komt vaak door het opgelopen trauma en de gedachten eraan. PTSS en piekeren horen bij elkaar. Voor een diagnose word gesteld is het een onzekere tijd, maar ook als er de diagnose is blijft het onzeker. Er zijn kansen om van een PTSS af te komen, maar dan moet u erop tijd bij zijn, zo snel mogelijk na de gebeurtenis. Duurt dit wat langer word de kans kleiner. Dan gaat het piekeren over hoe moet ik omgaan met … Wat kan ik nog wel doen? Hoe moet ik dat doen?

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.