PTSS psychose

Een psychose heeft vaak te maken met waangedachten of wanen. Deze kunnen altijd voorkomen. Een psychose kan ontstaan door een slaaptekort van enige tijd. De persoon kan dan andere dingen of of beleven die er niet zijn. Psychose komen vaker terug of personen krijgen een terugval. Een psychose kunnen voorkomen in de familie wat de kans op het krijgen van een psychose vergroot.

Bij een PTSS heeft een persoon een nare ervaring of gebeurtenis meegemaakt die regelmatig word herbeleeft. Een PTSS is 1 gebeurtenis of bij een meervoudige PTSS meerdere gebeurtenissen. Een PTSS word alleen gesteld als een persoon trauma’s heeft opgelopen. Een nare gebeurtenis moet verwerkt worden om er beter mee om te kunnen gaan. Wanneer dit lukt is de PTSS minder aanwezig.

Bijvoorbeeld: Op jonge leeftijd heeft u een ongeluk gehad met de auto die ten water s geraakt. Hiervoor heeft u geen hulp gehad. Op later leeftijd ziet u een ongeluk voor u gebeuren en dit geen nare herinneringen aan de situatie in uw jeugd. Op dat moment heeft een herbeleving van het moment en heeft u meer last van een trauma.

Wanneer een persoon een trauma heeft opgelopen hoort hij vaak stemmen van de persoon die hem bijvoorbeeld heeft bedreigd. Of is er meer achterdocht naar personen. De nare gebeurtenis en de herbeleving ervan, kan tot een psychose lijden. Het herbeleven van een trauma zou kunnen worden opgevat als wanen of waangedachten terwijl dit een herhaling is van de situatie.

Voor de PTSS kunt u EMDR krijgen, een traumaverwerking. Een psychose word behandeld met antipsychotica. Iemand met PTSS is gevoelig voor een psychose. Wanneer er een psychose word gesteld worden de trauma’s niet aangepakt en is de kans op meer trauma’s groter. Het is belangrijk wanneer beide diagnoses aanwezig zijn eerst de trauma’s te verwerken en aan te pakken om hier rust in te vinden en deze te verwerken. Wanneer de trauma’s minder op de voorgrond zijn heeft u minder last van een psychose.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.