PTSS nieuws

Wat is het?

Het lezen van nieuws kan voor iemand met PTSS (Post Traumatische Stress Stoornis) erg moeilijk zijn. Vooral berichten die iets te maken hebben met trauma of berichten van hulp die niet juist geboden is. Het roep per keer dat u een bericht leest weer herinneringen op en hierdoor word het moment vaak herbeleeft.

Dit kan bijvoorbeeld zijn bij een ongeluk met de auto. Dit komt zeer regelmatig in de krant of nieuws website. De persoon kan dit vaak niet lezen zonder er een gevoel aan over te houden van de eigen situatie. Of met bij was het toen … Vaak ook na behandeling heeft de persoon hier nog last van, wel in mindere mate.

Voor iemand met PTSS is het verschillend welk nieuws wel goed gaat en welke niet. Dit is een kwestie van enige tijd welke beter gaat als andere. Dit is vaak ook bij het kijken van tv programma’s. Het kan ook voorkomen dag de ene dag beter gaat als de andere daarom een week.

Het is dan erg lastig om de berichten van zichzelf af te zetten. Hierdoor blijft de persoon er nog enige tijd overdenken wat ook een gehele ochtend kan zijn of langer. Het wel kijken of lezen geeft veel stress, herinneringen of angst.

Zo begint u:

Stap 1 Wat vind u naar nieuws? Welke tv programma’s geven u herinneringen? Let een week op welke nieuws goed gaat en welk nieuws minder. Het kan voorkomen dat lezen lastig is als u veel gedachten heeft, probeer dan toch enkele berichten te lezen. Als u stopt word het nog lastiger om het weer op te starten. Schrijf zoveel mogelijk de gedachten van uw af of ga wandelen wees actief naar het nieuws, hierdoor ben u er minder lang mee bezig.

Stap 2 Hoe kunt u deze zoveel mogelijk vermijden? Let op wie u volgt, wat de personen schrijven. Wilt u deze mensen echt volgen? Bekijk uw volgers die u herinneringen geven of die u niet meer volgen. Beperk het aantal mensen dat u volgt.

Stap 3 Dagelijks hebben personen met PTSS last van het nieuws. Kijk een paar weken geen nieuws. Wanneer u daarna weer gaat kijken komt het vaak minder hard binnen. Komt het weer terug dan heeft u een trauma die behandeld moet worden, met EMDR.

Stap 4 Volg een cursus loslaten of volg de tips uit het artikel. Hoe makkelijker u het nieuws kan los laten, hoe makkelijker u verder kan. Hierdoor blijft u niet in nieuws hangen. Deze cursus kan u ook toepassen op andere momenten, dit zorgt voor minder stress.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.