PTSS Restklachten

  • De persoon zal altijd rest verschijnselen overhouden aan het trauma en PTSS. Deze kunnen zijn overgevoelig zijn of dagelijks veel meer stress. De restverschijnselen zullen in de loopt van tijd verergeren en dit maakt dat de verschijnselen erg zwaar kunnen zijn.
  • Een persoon die Emdr heeft gedaan met goed resultaat, blijft gevoelig voor stemmingswisselingen en is hierdoor nog regelmatig prikkelbaar. De schommelingen nemen vaak af. Een persoon is angstig en heeft last van onverwachte dingen zoals een dicht vallende deur. Na de EMDR hebben veel personen nog last van restklachten van de PTSS. Deze kunnen bestaan uit angst, stress of stemmingswisselingen.
  • Personen met PTSS krijgen sneller last van stress of een bui, bijvoorbeeld bij het kwijt zijn van spullen en deze niet terug kunnen vinden kan een bui komen. Personen controleren vaker of ze wel alles bij hebben, ze weten dat ze het bij hebben, maar in hun hoofd blijft de vraag of ze het wel bij hebben. Zo kan het voorkomen dat iemand 20x de huissleutels zoekt, voordat hij naar buiten gaat. Personen willen graag gewoon leven, maar de problematiek van de PTSS zorgt ervoor dat de personen meer zaken vermijden en vaker en langer thuis zijn of een veilige plek zoeken. Wat kan leiden tot vereenzaming.
  • De kans blijft verhoogt op een burn-out en depressie. Het is belangrijk om een goede balans te vinden in het dagelijks leven om dit te voorkomen.