PTSS HSP

PTSS HSP

Wat is het?

Diagnose hoogsensitiviteit bestaat van 1996, de diagnose PTSS sinds het einde van de 2de wereld oorlog. Toch is hoogsensitiviteit bekender en meer geaccepteerd dan PTSS, terwijl PTSS ruim 75 jaar bestaat. In beide gevallen is er weinig informatie en zijn er weinig cijfers bekend, maar 15 tot 20% van de bevolking is hoogsensitief, 7,4 % van Nederland heeft een PTSS. Hierdoor zij beide diagnose opgegroeid zonder dat er de juiste informatie, kennis en kunde was, om hierbij geholpen te worden.

Door de trauma’s die zijn opgelopen is een persoon met PTSS gevoeliger als anders. Hoe langer een PTSS onbehandeld blijft hoe gevoeliger de persoon word. De personen zijn vaak hooggevoelig voor geluid, drukte en geuren. Dit heeft veelal te maken met het trauma dat is opgelopen. Een bepaalde geur kan herinneren aan een persoon of een situatie waar de persoon liever niks meer mee te maken heeft.

HSP staat voor Hoog Sensitief Persoon. Deze personen zijn gevoeliger en kunnen snel overprikkeld raken. Wanneer een persoon een PTSS heeft ontwikkeld hij een HSP. Deze word alleen niet als een vast staande diagnose gezien en opgeschreven, het is een signalen die hoort bij PTSS. PTSS is onder te verdelen in meerdere diagnoses en hebben vaak van allerlei diagnose apart, maar als belangrijkste de PTSS.

Een persoon met HSP, heeft dit vanaf zijn geboorte, voelt snel de stemmingen aan van een ander persoon. Bij een PTSS kan dit lastig zijn om hiermee om te gaan en overweg te kunnen. Bijvoorbeeld bij stress dan voelt dit en neemt de persoon dit over. Zoals bijvoorbeeld bij een kassa waar meerdere personen aan het wachten zijn, de persoon voor heeft veel stress dan is dit duidelijk voelbaar voor de persoon met HSP en PTSS. De persoon kan hierdoor een aanval krijgen.

Een PTSS kunt u altijd oplopen of de diagnose kan altijd gesteld worden, hoogsensitiviteit is aangeboren. Van beide diagnoses komt u niet vanaf, het is belangrijk om te gaan met de signalen en de problematiek, om het onder controle te krijgen.

Een PTSS heeft door het trauma last van hooggevoeligheid, het trauma zorgt voor extra prikkels op een dag, daarnaast is de persoon gevoelig voor geluid, licht, geuren en smaken. Bij een hoogsensitief persoon word hij fijngevoelig door een aantal gebeurtenissen uit het verleden niet geheel zijn verwerkt. Bij hooggevoelige personen kunnen kleine prikkels zorgen voor een grote reactie.

Hoogsensitiviteit is gevoeligheid vanuit u bewustzijn en uw zintuigen en is fijngevoelig. Hierdoor komen gevoelens en emoties makkelijker binnen en voelen ze alles beter aan. Hooggevoeligheid is gevoeligheid vanuit de aura en is overgevoelig. Hierdoor ontvangt de persoon te veel prikkels en krijgt u door stres en dit kan op lange termijn leiden tot een burn-out.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.