Herbelevingen

Wat is een herbeleving?

Een herbeleving is een filmpje of een fragment wat u opnieuw beleeft. Herbeleving komen vaak en regelmatig terug.

Hoe ontstaat een herbeleving?

De traumatische ervaring word opgeslagen als een filmpje of foto’s in uw hoofd. Door de heftigheid, kunt u hier last van krijgen, wanneer dit met regelmaat terug komt en u heeft hetzelfde gevoel hierbij, heeft u herbelevingen.

Hoe lang blijven herbelevingen bestaan?

Herbelevingen blijven bestaan, zolang u deze nog niet onder controle hebt. Het kan verschillen van enkele weken tot enkele jaren. Het is afhankelijk van de grote van het trauma en van de hulp die u ervoor krijgt. Door het invullen van het herbelevingsschema komt u achter de ernst en hoeveelheid.

Wat merkt de persoon van een herbeleving?

De persoon weet vaak niet dat hij op dat moment een herbeleving heeft en zit niet in het hier en nu. Het is niet verstandig de persoon aan te raken, hierdoor raakt de persoon in paniek. Met de persoon praten is lastig omdat deze in de herbeleving op ga, in zijn geheel in zijn gedachten en hierdoor minder hoor. De persoon is op dit moment erg gevoelig voor prikkels en geluiden.

Waar gaan de herbelevingen over?

De herbelevingen gaan vaak over de ergste momenten waarop geweld is gezien of mee gemaakt. Op zo’n moment staat u midden in het geweld, zoals het toen was. Voor een persoon is het zo echt, dat deze persoon angstig of in paniek kan raken.

Een agent die schietincident heeft meegemaakt, zal dit geweld blijven zien als filmpjes in zijn hoofd. De persoon ervaart de zelfde gevoel, angst en paniek van dat moment en ziet het gehele schietincident opnieuw. Dit kan zowel onder het slapen als nachtmerrie of als overdag in herbelevingen. Hierdoor word het voor de agent lastig zijn beroep nog uit te oefenen en zal de agent dagelijks veel stress en onrust ervaren.

Een persoon die word mishandeld, zal dit huiselijke geweld na het mishandelen blijven zien als filmpjes. De persoon ziet op dat moment en voelt op dat moment hetzelfde als het tijdens de mishandelingen en het lijkt of de persoon op dat moment word mishandeld. De filmpjes beginnen vaak pas na het weggaan van de situatie. Door dit filmpje te blijven kan de persoon moeilijker functioneren.

Kunnen herbelevingen onder controle krijgen?

Om goed overweg te kunnen met dagelijkse herbelevingen, gaan een aantal jaren over heen en dit kost dagelijks oefenen met de gedachten.

Herbelevingen kunnen worden aangepakt met EMDR, hier nemen ze een beeld die word vervaagt in uw hoofd, waardoor dit beeld niet meer zoveel op de voorgrond staat. Aan de herbelevingen kunt u zelf ook iets doen. Bedenk bij elke herbeleving dat u daar niet bent, dit zorgt ervoor dat u geen paniek of angst buien krijgt. Hoe meer paniek, hoe erger de bui. Door te zorgen voor afleiding denkt u minder over de trauma’s, waardoor ze minder op de voorgrond staan

Een negatieve herbeleving kunt u positief veranderen. Als u een herbeleving voelt aan komen en uw gedachten gaan meer na de herbeleving, probeer u zo in te spannen, dat u aan iets, groter dan u trauma, leuks gaat denken zoals de laatste vakantie of een dag je uit, blijf hier aan denken tot de negatieve gedachten stoppen. De negatieve gedachten stoppen wanneer u een gedachte grens over gaat.

Schrijf voor een week de herbelevingen op, hierdoor kan u een overzicht maken van wanneer en hoe vaak u de herbelevingen heeft. Wanneer u weet, wanneer u dit krijgt kunt u kijken of u de herbelevingen kan voorkomen, door te letten op wat u triggerd. Als u deze triggers wegneemt en hiermee voorkomt dat u een bui krijgt en ze vervangt voor iets positief zullen de herbelevingen minder zijn. Plaats in uw gedachten iets positiefs over trauma’s. Neem de signalenlijstjes als onderwerpen, zo komt u er achter waar de problemen liggen en waar oplossingen voor gezocht moet worden. Neem dit lijstje mee naar uw behandelaar zodat uw behandelaar een goed overzicht hoe vaak het voorkomt zodat hij een goed oordeel kan maken.

Wanneer u niks doet aan de herbeleving kunt u er in blijven hangen en kan u er zo een aantal uren in zitten. Om dit te voorkomen kunt u een lijstje maken met alternatieve zaken die u kunt gaan doen op zo’n moment. Door te gaan zitten, word de herbeleving niet beter, door te bewegen en uw zinnen te verzetten, komt u weer van de herbeleving af. Maak het lijstje met 10 punten en hang deze op een duidelijke zichtbare plek. Maak u zelf bewust van de herbelevingen zodat u deze kunt tackelen voordat ze heftig zijn.

Profielfoto van PTSS online coach

Over PTSS online coach

Als PTSS expert heb ik, bijna 10 jaar ervaring op het gebied van problematiek rond om psychische en stressgerelateerde klachten. Thema's die aan de orde komen, zijn bijvoorbeeld slaapproblemen, herkennen en het omgaan met emoties, triggers en gevoelens, gedachtepatronen, vertrouwen en wantrouwen, omgaan met diagnose en naasten en schuld en schuldenproblematiek. Door u klachten beter te begrijpen, krijgt u er meer grip op. Leren accepteren en veranderen komt ook regelmatige aan de orde. Hiervan leert u technieken en om bepaalde klachten te verminderen of er beter mee om te gaan, bijvoorbeeld met nachtmerries en flashbacks, stemmingswisselingen Daarnaast geef ik als ontspanningscoach handige tips en adviezen om simpel met korte oefeningen te ontspannen. Als stresscoach geef ik u advies bij het in balans brengen en houden van uw stress. De PTSS coach kan u ondersteunen bij autisme, ADHD, hoogsensitiviteit, burn-out, bordeliner, PTSS door middel van de groep stresscoach kunt u, uw vragen stellen en chatten of u kunt een dm sturen.

Geef een reactie