PTSS chronisch

1 Wat is het?

De kenmerken van een psychische chronische ziekte kunnen verschillend zijn per persoon. Bij chronische psychische ziekte horen o.a. angststoornissen, persoonlijkheidsstoornissen. Een chronische ziekte is om aan te geven dat een ziekte niet meer zal over gaan. Het kan alleen maar leefbaarder worden. Er word van een chronische ziekte gesproken wanneer een persoon de signalen minimaal 6 weken tot 3 maanden heeft.

Een persoon met PTSS heeft veel signalen waar hij/zij last van kan hebben. De signalen kunnen chronisch worden wanneer er meer trauma’s bij komen, een PTSS onbehandeld blijft of wanneer de signalen en restverschijnselen onbehandeld blijven. Van een chronische PTSS word gesproken als signalen langer dan 3 maande aanhouden. PTSS is goed te behandelen met EMDR of trauma therapie. Maar in sommige gevallen gaat een PTSS niet over of weg. De klachten die de persoon heeft zijn restklachten deze kunnen na enige tijd chronisch worden. De persoon heeft dan wel minder last van het trauma en de herbelevingen maar, meer last van de signalen van de restverschijnselen.

Bij een onbehandelde PTSS heeft de persoon veel signalen van angst, stress, paniek of combinaties hiervan. Deze zijn in het begin nog gedeeltes van de dag aanwezig, maar hoe langer de PTSS onbehandeld blijft hoe meer de signalen de dag gaan overnemen. Hierdoor krijgt een persoon bijvoorbeeld chronische stress die 24 uur per dag aanwezig is en zich niet laat stoppen op een dag. Hierdoor heeft de persoon geen rust of ontspanning waardoor andere signalen verergeren, bijvoorbeeld lopen vaker emoties op of de persoon krijgt meer last van stemmingswisselingen.

Veelal van de chronische signalen kunnen worden voorkomen. Door de signalen te herkennen en aan te pakken kunt u voorkomen dat de signalen de overhand nemen en het u dagelijkse leven gaat beïnvloeden. Chronische klachten beginnen meestal binnen een jaar met verergeren en steeds meer deel uit te maken van uw leven.