Psychiater

1 Wat is het?

Wanneer u u net heeft ingeschreven bij GGZ krijgt u te maken met een psychiater. Een psychiater werkt samen met verpleegkundige, ambulant behandelaars en artsen. Een psychiater werkt op zowel het ACT, FACT crisisdienst, poli GGZ.

Psychiaters schrijven medicatie voor , doen lichamelijk onderzoek en kunnen laboratoriumtests aan vragen en te interpreteren. Een psychiater en klinisch psycholoog stelt diagnoses. Samen met de behandelaar bespreken zijn en maken het behandelplan. Deze persoon maakt de besluiten in besprekingen.

Bij ambulante zorg kan het zijn dat u zelden met een psychiater te maken heeft dan tijdens een opname. Hier heeft u meer te maken met de ambulant behandelaar en een psycholoog. Aan de hand van uw medisch dossier schrijft de psychiater medicatie uit en aan de hand van de signalen van de behandelaar.

3 Behandeling

Tijdens een opname spreek u de psychiater 1x per 2 weken en 1 x per week de behandelaar een arts.De psychiater observeert en kijk of uw plan moet worden aangepast of medicatie moet worden veranderd.

Een psychiater zal niet toegeven dat het iets verkeerd of fout is gezegd of gedaan. Het oordeel van de psychiater komt te staan in uw medisch dossier. Andere collega’s kunnen dit lezen en zijn dan bevooroordeeld over u. Hoe vaker dit voorkomt hoe minder het dossier nog klopt. Verpleegkundige zullen reageren van dat is jou gevoel, jij voel je daardoor zoen verder niks ermee doen.

Het is geen gevoel maar een belediging die uit gesproken moet worden om een goede samenwerking te hebben en te houden. Met een psychiater is vaak alleen samenwerking mogelijk als u ja en amen blijft zeggen op alles wat zij aangeven. Zegt u 1x nee dan werkt u niet mee en weigert u hulp

Wat een psychiater zegt komt vaker voor dat het beledigend of vernederd overkomt. Een psychiater geeft vaak zijn ongezouten mening over iets, maar deze persoon kent u niet. Zij ziet u alleen tijdens de gesprekken en af en toe op de afdeling. Eigenlijk kan ze geen oordeel geven over u. Ze geef het oordeel aan de hand van rapportage. Als het niet in de rapportages terug te vinden is, is het alleen de mening van haar. Maar een psychiater mag niet beledigen of dingen verzinnen die niet juist zijn aan de hand van feiten.

5 Plan

Stap 1 schrijf u in bij de GGZ en meld u aan voor de wachtlijst

Stap 2 Vraag om een afspraak bij een psychiater voor het stellen van een diagnose.

  • waarom wilt u een diagnose? Wat kan het u opleveren?
  • Welke hulpvragen heeft u?
  • Welke signalen heeft u van de problematiek?

Bereid u zo goed mogelijk voor op het gesprek, probeer het zo duidelijk mogelijk over te laten komen. Schrijf het op als u het lastig vind het uit te spreken.

Beledigd

  • geef duidelijk aan bij de psychiater dat u beledigd bent door het gene wat ze heeft gezegd en dat u hier niet van gediend bent. Kom met duidelijke feiten waarom het niet klopt. Vertel wat u er dagelijks aan doet om er verzorgd uit te zien. Ze zal u geen gelijk geven, maar het meer voor de duidelijkheid en eerlijkheid. Wanneer het niet word uitgesproken kan dit een de samenwerking in de weg staan. Het kan een groter probleem worden en het vertrouwen in de psychiater verminderen.
  • Vraag uw medisch dossier op om te kijken wat er over u geschreven word. Vaak staan er andere dingen in dan de verpleging aangeeft. Neem uw aantekeningen van het dossier mee naar het gesprek en maak het bespreekbaar. De punten zoals ze staan in het dossier worden net gewijzigd.
  • Spreek de beledigen uit naar de verpleging die u kunnen ondersteunen om te gaan met de belediging en het op papier verwoorden. Meld u klacht bij de PVP en de klachtenfunctionaris. Zij kan u helpen bij een andere behandelaar of psychiater. Hebben meerdere de beledigen gehoord, vraag ze dit op papier te zetten en voeg dit bij uw klacht.
  • Vraag de beledigingen na bij andere bewoners of verpleging. Wat vinden zij ervan? Zien meer mensen de mening van de psychiater?
Geplaatst in P