Problematische schulden

Wat zijn problematische schulden?

k een tekort in een van de primaire levensbehoeften zoals schoon en drinkbaar water, voedsel, kleding, huisvesting en gezondheidszorg. Vier op de tien mensen, 41%, hebben het vakantiegeld nodig om rond te komen. Mensen die het minimum loon of minder verdienen, kan acht op de tien, 80% niet zonder vakantiegeld. Vooral bejaarden, ZZP’ers en eenoudergezinnen zijn de dupe van de huidige economische crisis en leven het vaakst onder de armoedegrens.

Problematische schulden Zijn schulden die te hoog zijn om in korte tijd af te betalen binnen de 36 maanden. Dit komt vaak doordat er financiële en administratieve zaken niet op orde zijn en u geen structuur heeft in het betalen van de rekeningen. Waarmee de kans groot is dat u verder in de financiële problemen komt. Aan de hand van 3 stappen kunt u een beter overzicht krijgen van uw schulden en of uw problematische schulden heeft en kunt u deze signalen herkennen. Als u maandelijks uw salaris ontvangt en uw saldo nagenoeg meteen weer negatief is dan is de kans op financiële problemen groot.

In een schuldsituatie spelen vaak ook andere problemen zoals werkeloosheid, moeilijke gezinssituatie of psychische problemen. Zolang de financiële situatie slecht blijft is het vragen om extra stress en vernauwde blik op andere problemen. Hierdoor is de kans groot dat er een afname is van de cognitieve vermogen. Dat problematische schulden niet worden opgelost heeft vaak te maken met juridische belemmeringen en het gedrag van schuldenaren. Dat schulden onoplosbaar zijn komt vaak door het uitgaven patroon van de schuldenaar. Problematische schulden komen vaak door oververzekering, overbodige abonnementen en/of niet betalen van rekeningen. Door een verkeert uitgaven patroon blijven schulden in stand en komen er vaak extra schulden.

Herkennen van personen met problematische schulden is lastig, de personen zitten vaak zo in de schulden dat ze niet meer weten hoe op te lossen. De persoon zal zelf naar de schuldhulpverlening moeten gaan om de schulden aan te pakken en op te lossen. Hulpverleners geven aan dat het erg moeilijk de financiële situatie te verbeteren wanneer de cliënten geen toegang krijgen tot de schuldhulpverlening en wanneer serieus worden genomen. Deze hulpverleners zijn onder andere jeugdzorg, verslavingszorg, ggz en reclassering. Gemeente stellen steeds hogere criteria en er zijn meer afwijzingen bij mensen die schuldverlening aanvraagt . Wanneer u geen inkomen heeft, wanneer u eerder een beroep op schuldhulpverlening heeft gedaan, als uw scheiding nog niet is afgerond, wordt er geen intake gedaan en krijg u geen ondersteuning.

De meest toegepaste vorm van ondersteuning die de groep met onoplosbare schulden krijgt is het corrigeren van de beslagvrije voet (37%). De daarop volgende activiteiten zijn budgetbeheer
(29%) en een betalingsregeling (15%).

De top 5 van schulden zijn: 1 zorgverzekering 2 energie en water 3 belastingdienst 4 bank 5 huur.

Hoeveel huishoudens in Nederland hebben problematische schulden?

In Nederland hebben 1 op de 10 huishoudens, dit zijn minstens 700.000 Nederlander met problematische schulden, ruim 719.000 tot 961.000 mensen lopen een verhoogd risico erop.

Per jaar zoeken ruim 10.000 mensen hulp, ondersteuning bij het oplossen van problematische schulden. Bij 3333 mensen hebben schulden die onoplosbaar zijn. Bij een derde van de aanvragers is er vooralsnog geen uitzicht op een schuldenvrije toekomst. Een problematische schuld kost de maatschappij gemiddeld 100.000 euro.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.