Premieachterstand

1 Wat is het

6 maanden zorgverzekerings premie achterstand aan zorgverzekering terugbetaald, hoe lang moet ik nog doorbetalen aan zorgverzekering?

Je word pas afgemeld bij zorgverzekering als de gehele premieachterstand is betaald. Dit kun je uitrekenen door de afgeloste schuld – gehele schuld = openstaande schuld. Deze deel je door het maandbedrag en dat zijn het aantal maanden dat je nog moet betalen. 6 maanden achterstand x € 100 = € 600 : 12 maanden = € 50 ,- per maand. Als je in 1 jaar kan afbetalen hoef je maar 1x bestuursrechtelijke premie te betalen. Voor elk jaar langer word er nieuwe premie gevraagd door zorgverzekering. Vanaf het moment dat je bent afgemeld bij het zorgverzekering wordt er geen nieuwe bestuursrechtelijke premie in rekening gebracht en ga je weer rechtstreeks zaken doen met je eigen zorgverzekeraar.

Volgt daarop een niet voldoende antwoord? Dan kan de verzekerde terecht bij

5 plan

Stap 1 1 maand premieachterstand is al schulden en u moet voorkomen dat de schulden verder oplopen. het kan al grote gevolgen hebben. Een maand achterstand lijkt niet veel maar hierdoor komt u verder achter te lopen en dit betekend dat u 1 maand zo wel de maandelijkse premie plus de achterstallig premie moet betalen.

Stap 2 Na 6 maanden niet te hebben betaald melden ze u aan bij het Zorginsituut Nederland. Wanneer u schulden heeft en wilt overstappen, kan het zijn dan een zorgverzekeraar u weigert. Het moet hierbij gaan om een betalingsachterstand van de premie.

Na 6 maanden mag de zorgverzekaar het bedrag inhouden op uw loon of uitkering. Hierbij betaald u maandelijks €127,91 aan bestuursrechtelijke premie. De premie die u betaald gaat niet af van uw schuld. Dit loopt door tot dat de gehele schuld met de extra kosten is voldaan of wanneer u schuldhulpverlening aanvraagt.

Stap 3 Zorginstituut Nederland spoort onverzekerde op. De opsporing bestaat uit drie fase: Onverzekerde krijgen een brief van Zin met een verzoek om binnen drie maanden een zorgverzekering af te sluiten. Als de onverzekerde binnen drie maanden geen zorgverzekering afsluit, dan legt ZIN een boete op ter hoogte van € 366,99 (2016).

Als bij een volgende controle door Zin blijkt dat nog steeds geen zorgverzekering is afgesloten,volgt weer een boete van € 366,99. Na de twee bestuurlijke boetes wordt een onverzekerde ambtshalve verzekerd bij een door ZIN aangewezen zorgverzekeraars.

Tot de tijd dat uw schuld is afbetaald kunt u niet overstappen, bij uw eigen verzekering heeft u nog recht op de voorwaarden zoals deze gelden voor uw afgesloten verzekering. Wanneer u schulden zijn afgelost is het veel moeilijker om een verzekering af te sluiten en/of een lening af te sluiten.  De wanbetaling word BKR geregistreerd bedrijven kunnen hier de gegevens opvragen.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.