Plannen van huiswerk of examen

Plannen van huiswerk of examen

Stap 1 Plannen Het begin allemaal in bij de sart van de opleiding. Op de opleiding krijgt u veel informatie, zoals de vakken zelf, taken die u moet uitvoeren , het maken van huiswerk en het leren van toetsten en/of examen. Om hier het overzicht over te houden is het belangrijk om duidelijk overzichtelijke planning te maken dor bijvoorbeeld het gebruik van een agenda. Hierdoor zal het minder voor komen dat school zaken worden vergeten/ Plan het huiswerk en vrije tijd in balans in. Maak voor u zelf een duidelijk overzicht van de taken die u op school gaat doen en welke voor thuis zijn.

Stap 2 Maak een studeerwijzer een gestructureerd overzicht van wat, wanneer, hoe voor welk vak kan herhaald worden. Hierin plan u, zoveel mogelijk ruim van te voren, alle proefwerken, toetsen en examens, wanneer deze zijn, war er geleerd moet worden en welke stof u gaat herhalen.Wanneer u dit een week van te voren weet neem dan het gene wat u moet leren verdeel het in 4 stukken en leer dit de eerste 4 dagen en herhaal het eerste hoofdstuk. Op dag 5 overhoord u uw zelf en maak u een toets op het internet, om te kijken hoe ver u al bent. Op dag 6 en 7 kunt u kijken wat u nog moet leren en hier nog extra aandacht aan besteden. Door een overzicht te hebben van te verwachten leerstof, zal u minder stress ervaren van het leren, doordat u van te voren al weet wat u te wachten staat.

  • Zodra u uw schoolboeken heeft kunt u al beginnen met samenvattingen te maken van het boek.  Verdeel het boek in de 9 maanden. En plan in welk stuk u van uw boek wanneer wxtra aandacht geeft. Door dit van te voren te doen heeft u in les meer tijd om aantekeningen te maken en er bij te schrijven, omdat u al een deel van het boek kent.  Zo heeft u een betere samenvatting voor de toetsen en of examen.

Stap 3 Het aanleren van de verschillende tijden. Van nature heeft een persoon al een bepaalde manier van leren. Ieder persoon verwerkt informatie anders. Daarom is er ook geen vast staande manier en zijn er vele manieren van leren, het is even uitzoeken wat het beste wat bij u past. Door achter u stijl te komen kunt beginnen met het inplannen van de schooltaken en aan de hand van de planning te school zaken te leren of te maken.

  • Zo zijn er tijden als school tijd, vrije tijd, leer tijd, vrienden tijd, sport tijd en leeftijd. Door het inplannen van deze tijden dagelijks in een agenda word het automatisch en zal u makkelijker een tijdsindeling kunnen maken en hierdoor bouwt u een dagroutine.  Hoe meer routine, hoe meer balans in de structuur, hoe beter het gaat.
  • Bespreek met klasgenoten uw manier van leren, leren uw klasgenoten ook zo, of hebben ze een andere manier? Wat zou u van een andere manier kunnen leren? Door uw planning te bespreken kunt u het vergelijken met andere en de tips en adviezen overnemen, waardoor u planning beter word.

Stap 4 Zorg dat u zo min mogelijk word afgeleid door de omgeving waar u examen doet. Probeer u zoveel mogelijk te focussen op uw examen, de afleiding zorgt ervoor dat uw examen niet goed gaat en er onnodige fouten worden gemaakt. Vraag of het mogelijk is om achterin het lokaal uw examen te doen, hier is het vaak rustiger, meer afgeleid en heeft u overzicht over het gehele lokaal. Neem enige tijd van te voren de regels door van het examen zodat u weet wat er van uw word verwacht en wat u moet doen. Dit zorgt voor extra duidelijkheid.

  • Herken uw trigger. Wanneer u gaat leren zorg ervoor dat uw telefoon uit staat, hierdoor kan u niet gestoord worden en kunt u in uw ritme van het leren blijven. Door steeds gestoord te worden neemt u minder de stof op, word uw concentratie minder en heeft u vaker nodig om dezelfde tekst te onthouden. Voor het leren is het belangrijk dat u in een rustige kamer zit, zonder afleidingen zoals geluidjes, langlopende mensen of berichten van sociaal media. Door uw eigen triggers te herkennen, weet u wanneer het te hoog oploopt en weet u hoe u de trigger kunt ombuigen. Hierdoor ervaart u minder druk en stress, door u triggers aan te pakken weet u wat u moet doen tijdens het examen als het te hoog oploopt. Door het trigger schema bij te houden krijgt u inzicht in uw triggers.

Stap 5 Zorg structuur in het leven. Dit vormt de basis om goed te kunnen studeren. Door al van jongs af aan alles netjes geordend te houden en gelijk netjes op te ruimen zal de persoon minder kan hebben om chaotisch te worden en geen overzicht te hebben over spullen.

  • Zorg aan het begin van het school dat de structuur en ritme al aanwezig is bijvoorbeeld door het kopen van de schoolspullen, door alles al te ordenen en sorteren en het inpakken van de schooltas, te zorgen voor een studeerplek. Door dit aan het begin van het schooljaar op orde te hebben kunt u met rust beginnen aan het nieuwe schooljaar.
  • Zorg dat u op de hoogte blijft van uw vakgebied. Welke veranderingen plaats vinden en welke kansen u heeft op de arbeidsmarkt. Wat wilt u bereiken met de opleiding en is de opleiding alleen voldoende of zijn nog extra cursussen nodig? Wat kunt u nu al doen om uw kans te vergroten? Blijft u gehele opleiding opzoek naar mogelijkheden om uw kansen te vergroten.

Stap 6 Afleiding zoeken is belangrijk voor de rust, door een hele dag te leren slaat het hoofd de informatie niet meer op door even wat anders te gaan doen, komt u even uit de sleur en zal het leren makkelijker gaan. Bedenk 10 punten, voor uw afleidingsschema, wat u gaat doen in de pauze van uw leren. Wissel theorie en praktijk af, bijvoorbeeld eerst een uur wiskunde en daarna een uur geschiedenis. Door u aan het schema te houden en op tijd rust te nemen zal u meer uitgerust zijn.

  1. Door u een aantal keer flink uit te rekken ontspannen uw spieren zich.
  2. Door gewoon even niks te doen, geeft u uw gedachten en hoofd even rust. Ga voor 1/2 uur even buiten zitten met wat te drinken dit zorgt dat u daarna weer verder kan met leren.
  3. Probeer een aantal concentratiespelletjes te spelen voordat u begint met het examen, hierdoor bent u zeer geconcentreerd, laat u het examen voor wat het is en zal een examen makkelijker gaan.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.